Skip to content

Σεξουαλική Παρενόχληση: Μπορεί πάντα να αποδοθεί δικαιοσύνη;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πριν κάποιες μέρες ενημερώθηκα για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης και την προσπάθεια του θύματος να οδηγήσει τον δράστη ενώπιον της δικαιοσύνης.

Με αφορμή την υπόθεση της Δέσποινας θα ήταν σωστό να ξεκινήσει και μια συζήτηση περί αποδόσεως δικαιοσύνης και πως το παρόν καθεστώς ευνοεί τους δράστες ποικίλων παραβάσεων να γλιτώνουν.

Το περιστατικό:

Η Δέσποινα λοιπόν ήταν για διακοπές στην Ικαρία στις αρχές Αυγούστου. Κατά την διάρκεια των διακοπών της αποφάσισε να πάει σε ένα ινστιτούτο στις Ράχες για να κάνει μασαζ

Κατά την διάρκεια του θεραπευτικού μασάζ ο μασέρ την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες από σεβασμό προς την Δέσποινα όμως μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει τις πράξεις αυτού του άνδρα. ΑΗΔΙΑ

Η Δέσποινα γράφει για τα όσα ακολούθησαν…

“Κατέθεσα αμέσως μήνυση και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Αφού κινηθηκε η διαδικασια του αυτοφώρου αναγκάστηκα να μεταβώ στη Σάμο όπου θα λαμβανε χώρα η διαδικασία. Άλλαξα λοιπόν τα εισιτήρια μου και μετέβη στη Σάμο το επόμενο πρωί. Ο κατηγορούμενος άσκησε τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος και ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί.

Το δικαστήριο ανέβαλε για την επόμενη. Άλλαξα και πάλι τα εισιτήρια μου. Την επόμενη ζήτησε πάλι αναβολή με το προσχημα ότι ο δικηγορος της έπιλογης του δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα του και ανέβαλε για 21/10. Παρα την τυπικη τήρηση της διαδικασιας, η ουσία της αυτοφωρης διαδικασιας κατέληξε κενό γράμμα.

Επειδη μέχρι τις 30/10 θα εργάζομαι στην Φρανκφούρτη δεν γνωρίζω αν θα μπορώ να έρθω και είναι είμαι παρούσα. Ακόμη και να ήμουν ωστόσο είναι ισχυρή η πιθανότητα να δωθεί στον κατηγορούμενο ξανά αναβολή και κατά συνέπεια είναι ισχυρή η πιθανότητα να ξαναμπώ σε υπέρογκα έξοδα ώστε να μεταβώ στη Σάμο χωρις να εκδικαστεί η υπόθεση μου και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση που δεν είμαι παρούσα, καθώς στο περιστατικό δεν υπήρχαν άλλοι μαρτυρες, η έκβαση της υπόθεσης είναι αβέβαιη.”

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

  1. Αν σας έχει συμβεί κάποιο αντίστοιχο περιστατικό να το καταγγείλετε άμεσα στην αστυνομία.

  2. Η Δέσποινα έχει ξεκινήσει ένα ψήφισμα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο ζητάει να θεσπιστεί η δυνατότητα κατάθεσης μέσω τηλεδιάσκεψης στην ποινική δίκη για μάρτυρες που κωλύονται να παρευρεθούν αυτοπροσώπως.

Πάτησε εδώ για να υπογράψεις το ψήφισμα.

Συμπέρασμα

Το παρόν καθεστώς ευνοεί τους δράστες να γλιτώνουν καθώς λίγοι έχουν τα ψυχικά αποθέματα και την οικονομική δυνατότητα να παρευρίσκονται κάθε φορά αυτοπροσώπως με αποτέλεσμα όταν αδυνατούν πλέον να το κάνουν, οι δράστες να μην καταδικάζονται λόγω αμφιβολιών, αφού μόνο η δίκη τους πλευρά ακούγεται.

Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι καταγγέλοντες και παθόντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία και να καταθέσουν.

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Το Αφγανιστάν μέσα από τον κόσμο του βιβλίου!
To Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πλησιάζει κι εδώ είναι όσα πρέπει να ξέρεις!