Skip to content

«Οι λέξεις της Άλμα»: Μια εκ βαθέων, χωρίς σενάριο, επιτελεστική αντιπαράθεση!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

‘Οι λέξεις της «Άλμα»’ είναι ο τίτλος της επιτελεστικής διάλεξης (performance lecture) που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) στην Αθήνα, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 20:00. Ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος και η κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη εμπλέκονται σε μια εκ βαθέων, χωρίς σενάριο, επιτελεστική συνομιλία-αντιπαράθεση εντοπίζοντας το ίχνος της λογοτεχνίας, της πολιτικής, της αισθητικής και της ψυχανάλυσης ανάμεσα στις λέξεις της «Άλμα», του πρόσφατου βιβλίου του Χρήστου Χρυσόπουλου (Εκδόσεις Νεφέλη, 2019).

Για το βιβλίο.
Άλμα, Χρήστος Χρυσόπουλος, Νεφέλη, 2019

Η ιστορία της γέννησης ενός κοριτσιού. Ένα αλληγορικό βιβλίο για το πώς ένα παιδί αλλάζει τις ζωές όλων όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Το βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου θυμίζει το σινεμά του Λαρς φον Τρίερ, δίχως την απροκάλυπτη βία του Δανού δημιουργού. Η Άλμα είναι ένα βιβλίο για τη νέα ζωή ως δώρο.

Το μαιευτήριο.
Η μονάδα φιλοξενίας.
Οι έξι έγκλειστοι που ζουν εκεί.
Ο νέος φιλοξενούμενος.
Η μητέρα που γεννά.
Το όνομα ενός νεογέννητου κοριτσιού.
Άλμα.

«Είμαι ό,τι πιο πολύτιμο για εκείνους. Είμαι εύθραυστη, όπως ένα νεογέννητο μωρό. Από τότε που μπήκα εδώ, αυτό που με κρατά ζωντανή δεν είναι η υλική τροφή, είναι η περίσσια αγάπη. Η επαφή, το άγγιγμα, το χάδι. Κάθε φορά που με αγκαλιάζουν, η τρυφερότητά τους με θρέφει. Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτό που μου δείχνουν τα αισθητήρια όργανά μου. Μιλούν μεταξύ τους, αλλά ποτέ δεν απευθύνονται σε εμένα. Ζω με την όραση, με την αφή. Με τις θερμοκρασίες, τους ήχους… Τους περιεργάζομαι φέρνοντας τα ακροδάχτυλά τους να ακουμπήσουν στα χείλη μου».

Βιογραφικά
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα, 1968) ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει γράψει 16 βιβλία και έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014), Prix Ravachol (2013) και με το διεθνές βραβείο Balkanika (2015). Το 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες. Το 2015 φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά η ατομική έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου *My mother’s silence” σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Η Μικέλα Χαρτουλάρη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Τύπου. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της από το πολιτικό περιοδικό «Αντί» και συνέχισε στα “Νέα”, όπου εργάστηκε επί 29 χρόνια με ειδίκευση στα πράγματα της κουλτούρας και στην πολιτική του πολιτισμού. Δημιούργησε και εμψύχωσε επί 12 χρόνια, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, το “Βιβλιοδρόμιο”, ένα από τα πιο παρεμβατικά ένθετα για το βιβλίο, και μεταξύ 2006-2013 μαζί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη έκαναν συνεντεύξεις διάσημων συγγραφέων της διεθνούς σκηνής για την σειρά της ΕΤ1 «Οι κεραίες της εποχής μας». Από το 2013 συνεργάζεται ως δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

______________________

Performance lecture: ‘Οι λέξεις της «Άλμα»’
Χρήστος Χρυσόπουλος – Μικέλα Χαρτουλάρη
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, 20:00
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
View Master, το επιτυχημένο σεμινάριο οπτικού γραμματισμού επανέρχεται!
Το εξαιρετικά ευαίσθητο ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη Θάλασσα» προβάλεται στις αίθουσες!