Skip to content

Ριχάρδος Β’: Ο Άρης Σερβετάλης ενσαρκώνει με επιτυχία τον πιο άδοξο σαιξπηρικό ήρωα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Το χρυσό κολάρο συμβολίζει την δύναμη του βασιλιά Ριχάρδου Β’ και Άρης Σερβετάλης, φορώντας το ενσαρκώνει με επιτυχία τον πιο άδοξο σαιξπηρικό ήρωα, εκείνον που πρέπει να παραδώσει αμαχητί το στέμμα, να αποποιηθεί τον τίτλο και μαζί την ύπαρξή του.

Βασισμένη στο κλασσικό έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, η καινοτόμος Έφη Μπίρμπα, μαζί με μια δυναμική ομάδα ερμηνευτών, παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την δική της εκδοχή της επίκαιρης αυτής τραγωδίας. Διατηρώντας ελάχιστο κείμενο­ από το πρωτότυπο, η σκηνοθέτης στηρίζεται στη γλώσσα του σώματος και αμφισβητεί την εξουσία «ελέω θεού», ενώ αντίθετα εστιάζει στο μεγαλείου της πτώσης. Αναλυτικότερα, ο Ριχάρδος όντας υποχείριο των κολάκω,ν αλλά και του υπέρμετρου εγωισμού του, κυβερνά αυταρχικά, κρίνει τους υποτελείς του κι ως μεσαιωνικός τύραννος, τους τιμωρεί με εξορία. Έτσι, αναπόφευκτα, πλησιάζει στην πτώση του όταν ο ομοαίματος ξάδελφος του σφετερίζεται τον θρόνο κι τον συνθλίβει.

photo 7©Γιώργος Καπλανίδης

Η ποιητική του χώρου αναμοχλεύεται επί σκηνής. Το λιτό σκηνικό μεταβάλλεται αργά, κι έτσι οι βελούδινες πορφύρες δίνουν την θέση τους σε ένα βρώμικο στίβο της εξουσίας γεμάτο λάσπη. Οι ζεστές φωνές στον αντίποδα των μεταλλικών ήχων και η παγερή ατμόσφαιρα, μαζί με το ομιχλώδες τοπίο συνθέτουν μια πανίσχυρη οπτικοακουστική δραματουργία. Πρωταγωνιστές είναι τα κορμιά των ηθοποιών που ενσαρκώνουν πολλούς ρόλους ταυτοχρόνως. Το πένθιμο μυσταγωγικό πλαίσιο εκφράζεται κι αυτό με ένα αδρό σωματικό παίξιμο. Καθ’ όλη την παράσταση η κίνηση ρέει ακατάπαυστη ενώ ο ρυθμός της χορογραφίας κορυφώνει την ένταση, καλύπτοντας το κενό των λέξεων με τρόπο επιβλητικό. Τα φώτα πέφτουν πάνω στα καλλίγραμμα σώματα που είναι οι κύριοι φορείς της δράσης. Όσο η πλοκή εξελίσσεται, κανείς δεν είναι σε θέση να πάρει τα μάτια του από τον έκπτωτο βασιλιά που χειραγωγείται από τους αυλικούς. Ο Άρης Σερβετάλης, κυριολεκτικά σέρνεται στα πατώματα. Τα γρανάζια της εξουσίας που άλλοτε των περιτριγύριζαν σαν δορυφόροι, τώρα συσπειρώνονται γύρο από τον αντίζηλο του.  

Ακόμη και η πτώση ενός ανάξιου, όπως ο Ριχάρδος, έχει ομορφιά όταν εκφράζεται μέσα από τον σύγχρονο χορό. Πυκνό σκοτάδι τυλίγει το μεγαλείο του τέως μονάρχη κι τον αφήνει συντετριμμένο, σκιά του εαυτού του, όπως κι κάθε άνθρωπο που τον διαβρώνει η εξουσία. Ο μανδύας της αλαζονείας θα λιώσει. Ο έκπτωτος μονάρχης θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος γι’ αυτόν πάνω στη γη. Κι η αυλαία θα πέσει, με την συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει κανένας να μας γλιτώσει από αυτό το φόβο.


Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-special effects: Αλέξανδρος Λόγγος
Βοηθός σκηνοθέτη-διαχείρηση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα
Εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida
Φωνητική διδασκαλία: Αθηνά Τρέβλια
Ερμηνευτές: Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Άρης Σερβετάλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μakeyourownfilms
Τις κομμώσεις επιμελήθηκε το Lemon Poppy Seed

[youtube id=”9PV_znOTcW8″]


Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου 2017
Ημερομηνίες: 15-19 Νοεμβρίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: από Τετάρτη 15/11 ως Κυριακή 19/11, 18.00 & 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια: Τετάρτη ως Κυριακή
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20€, Φοιτητικό 15€, Άνεργοι-Ατέλεια 10€
Προπώληση: Η προπώληση ξεκινά 1 Σεπτεμβρίου 2017 και λήγει 5 Νοεμβρίου 2017: Κανονικό 17€, Φοιτητικό 13€, Άνεργοι-Ατέλεια 10€
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC: https://www.ticketservices.gr/event/richardos-b-theatro-aristoteleion/

Θέατρο Αριστοτέλειον
Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες-Κρατήσεις
2310 262051

Επικοινωνία Res Ratio
[email protected]
Ιστοσελίδα: http://www.resrationetwork.gr/
Facebook: www.facebook.com/ResRatioNetwork

unnamed

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Οι Paradise είναι μια νέα σκοτεινή και αινιγματική πρόταση!
Οι Βρετανοί Coldcut στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 30 ετών τους!