To Reworks Agora ξεπερνά τα κλισέ και μας υποδέχεται στο Ύψιλον!
To Υψιλον υποδέχεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου από τις 13.00 το μεσημέρι την 4η έκδοση του Reworks Agora που έρχεται να αψηφήσει τα κλισέ και να φέρει στο προσκήνιο μια αφοσιωμένη δημιουργική κοινότητα, που εργάζεται στο πεδίο για να θέσει πίσω της το μοιρολατρισμό και την εποχή της παθητικής παρατήρησης.
Μια σειρά από ομιλίες και συζητήσεις θα ανατρέψουν στερεοτυπικές αντιλήψεις, που ανακυκλώνουν ξεπερασμένες κοινωνικές νόρμες και θα αντιπροτείνουν νέες, επίκαιρες ιδέες συνυφασμένες με το ραγδαία μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, προσωπικότητες, που έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν από το χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του ακτιβισμού θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τη συμβολή τους στη νέα περίοδο συλλογικής περιπέτειας, όπου η δημιουργία είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας όλων.
Στο πρώτη ομιλία, το Reworks Agora σε συνεργασία με το Dukakis Center for Democracy φιλοξενεί τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο και το Millennium Project. Το Millennium Project, που αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ασχολείται με την προοπτική διερεύνηση και τις μελλοντικές εξελίξεις, δημιουργώντας μελλοντικά σενάρια μέχρι το 2050. Αποτέλεσμα της έρευνας τους είναι η έκθεση: “H κατάσταση του μέλλοντος”. Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Πρόεδρος της έδρας UNESCO on Futures Research, με βάση το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και επικεφαλής της Μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης & Εργαλείων στο δίκτυο ΠΡΑΞΗ θα μας παρουσιάσει τρια σενάρια για το μέλλον της εργασίας. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άλκηστη Γεωργίου.
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική διεργασία; Μια ερώτηση που έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές όπως τον Albert Barquè-Duran, ο οποίος πήρε το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό του στη γνωσιακή επιστήμη από το Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και ειναι επισκέπτης μεταπτυχιακός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο Reworks Agora θα παρουσιάσει τρία πρόσφατα πρότζεκτ του (My Artificial Muse, Zero Gravity Band, Ultimate Emoji) και θα μιλήσει πως η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ιστορικός Τέχνης, Αρετή Λεοπούλου.
Στο τέλος, έρχεται η αντεπίθεση της σάτιρας! Η μετάδοση και ανάλυση μιας είδησης μέσα από τον σατιρικό φακό, δεν είναι νέο φαινόμενο. Οι ηθοποιοί Γιάννης Ζουγανέλης και Δημήτρης Μαυρόπουλος, καθώς και ο κωμικός Θανάσης Πασσάς ξέρουν πολύ καλά τι πάει να πει αυτό και μέσα από τη συζήτηση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κιούσης, θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν με χιουμοριστική διάθεση το ρόλο που παίζει η σάτιρα στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου για το χώρο τόσο των παραδοσιακών media, όσο και της ψηφιακής επικοινωνίας.
Επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα του φετινού Reworks Agora περιλαμβάνει μια εξερεύνηση στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Η Sabetta Matsumoto, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Φυσικής του πανεπιστημίου Georgia Tech στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μας εισάγει στην εκπαιδευτική εικονική πραγματικότητα, οπτικοποιώντας τη γεωμετρία και τα μαθηματικά μέσα από το πρότζεκτ της “A non-Euclidean Virtual Reality”. Από την άλλη, θα προβληθεί μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Vincent Moon, του σκηνοθέτη που, σύμφωνα με τους New York Times, “επανεφεύρεσε τα μουσικά video” μέσα από το πρότζεκτ “Take Away Shows” της γαλλικής ιντερνετικής πλατφόρμας Blogoteque. Πιο συγκεκριμενα, θα παρουσιαστούν εθνογραφικά – πειραματικά φιλμ, που αναδεικνύουν νομαδικές μουσικές παραδόσεις από διάφορα μέρη του πλανήτη.
Στο μουσικό μέρος του Reworks Agora και το stage Reworks Lab 1, θα εμφανιστεί ο Αμερικανός πιανίστας και τραγουδιστής Peter Brοderick. Ένας πολυγραφότατος και ολοκληρωμένος μουσικός, που εδώ και μια δεκαετία έχει ηχογραφήσει μια πλειάδα προσωπικών studio albums στην Erased Tapes Records. Στην συνέχεια, η Anna vs June, το μουσικό πρότζεκτ της Άννας Παπαϊωάννου θα μας δείξει πως η ελληνική δημοτική μουσική μπορεί να συνδυαστεί με την techno.
Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο του Υψιλον και την -ίσως- πιο όμορφη αστική γειτονιά της πόλης, το Reworks Agora θα συνεχίζει μ’ ένα street party κι ένα απολαυστικό line up, αποτελούμενο από τους Θεσσαλονικείς Tendts και τον Tim Sweeney, τον άνθρωπο πίσω από μικρόφωνα του WNYU της Νέας Υόρκης και τη δημιουργία του πρότζεκτ “Beats In Space”.
Για το κλείσιμο, στο Reworks Lab II θα εμφανιστούν οι Ison και Above Sky, καθώς και ο resident DJ του Panorama Bar στο Βερολίνο, Massimiliano Pagliara, προετοιμάζοντας το έδαφος για το απολαυστικό τετραήμερο του Reworks Festival στις 19 – 22 Σεπτεμβρίου!
Πρόγραμμα
Ομιλίες
Reworks Lab I
13.00 – 13.15 | Καλωσόρισμα
13.15 – 14.00 | Μετασχηματίζοντας το μέλλον στην εργασία
14.00 – 15.00 | Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική διεργασία;
16.30 – 17.30 | Η αντεπίθεση της σάτιρας
Live Performances & DJ sets
Reworks Lab I
18.00 – 19.00 Peter Broderick
23.00 – 24.00 Anna Vs June
Floor 1 street
19.15 – 20.15 Tendts
20.30 – 23.00 Tim Sweeney
Reworks Lab II
23.00 – 00.30 Ison
00.30 – 03.30 Massimiliano Pagliara
03.30 – end Sky Above
Reworks Agora 2019
Ύψιλον
Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα
Θεσσαλονίκη
Είσοδος Ελεύθερη
www.reworks.gr/agora