Skip to content

Η αντικατάσταση ισχίου σε νέους και δραστήριους ασθενείς;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Όλο και περισσότεροι νέοι και δραστήριοι άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ισχίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική για να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση & η μακροζωία της επέμβασης.

Παραδοσιακά μια ολική αρθροπλαστική ισχίου γινόταν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι ασθενείς με πόνο στο ισχίο είτε έπρεπε να υπομείνουν τον πόνο ανακουφίζοντας τον με εναλλακτικές θεραπείες, είτε να υποβληθούν σε ολική αντικατάσταση ισχίου. Στην σημερινή εποχή, με την εξέλιξη της επιστήμης και της ιατρικής,  οι πρόσφατες πρόοδοι στα βιο-υλικά και τις τεχνικές έχουν καταστήσει δυνατό σε νεαρούς ασθενείς να έχουν ένα ικανοποιητικό & επιτυχημένο αποτέλεσμα μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου.

Ορισμός νεαρού ασθενούς – Ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι απαραίτητα η ηλικία του ασθενούς, αλλά το επίπεδο δραστηριότητάς του. Ακόμη και σε πολλούς ηλικιωμένους ασθενείς αρέσει να παίζουν τένις, γκολφ ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Αυτό ισχύει και για όποιον αναμένεται να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι βιολογικά (όχι χρονολογικά) νέος και έχει καλή ποιότητα οστού.

Σήμερα, ακόμη και οι ηλικιωμένοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Ο ορθοπεδικός θα  πρέπει να ξανασκεφτεί  τη συμβατική στρατηγική του.
Αιτίες που οδηγούν σε πόνο στο ισχίο σε νεαρούς ασθενείς- Η αγγειακή νέκρωση είναι η κύρια αιτία που οδηγεί σε αρθρίτιδα ισχίου ακολουθούμενη από αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου.
Η έλλειψη συστατικού απομακρυσμένου στελέχους εξαλείφει τη συχνότητα του πόνου στον μηρό. Επιπλέον, αυτά τα εμφυτεύματα ανοίγουν το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων βιολογικών υλικών. Όλοι οι συνδυασμοί βιο-υλικών από μέταλλο ή κεραμικό είναι δυνατοί. Αυτά τα υλικά υπόσχονται εξαιρετική μακροζωία. Εάν καταστεί απαραίτητη μια ανανέωση, τότε μπορεί κανείς να μεταβεί σε ένα τυπικό στέλεχος. Μερικά από αυτά τα μοντέλα, δίνουν τη δυνατότητα στον χειρουργό να προσαρμόσει το εμφύτευμα στην ανατομία του ατόμου.

Ποιες άλλες καινοτομίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε τη σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος;

Η πλοήγηση επιτρέπει στον χειρουργό να τοποθετήσει το εμφύτευμα στη βέλτιστη θέση.

Ποιες είναι οι ειδικές εκτιμήσεις στους  ασθενείς;

Η δυσπλασία και η οστεονέκρωση αποτελούν τις πιο κοινές ενδείξεις για ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα είναι σπάνια. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς είναι νεότεροι και πιο δραστήριοι. Υπάρχουν επίσης ανατομικές διαφορές. Όλες αυτές οι μεταβλητές απαιτούν μια ειδική ιδέα εμφύτευσης και πολύ ανθεκτικά στη φθορά υλικά μεγάλης διαμέτρου.

Συνοψίζοντας, η θεραπεία της αρθρίτιδας του ισχίου στους νέους αποτελεί πρόκληση για τους χειρουργούς και τους επιστήμονες. Η ανάπλαση του ισχίου ενώ προσφέρει μια πιθανή λύση έχει κάποια μειονεκτήματα. Οι προσθέσεις κοντού στελέχους με νεότερα βιολογικά υλικά υπόσχονται να ξεπεράσουν αυτές τις ελλείψεις και να προσφέρουν μακροχρόνιο χειρουργικό αποτέλεσμα.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Καπνιστική κάνναβη, μόδα της εποχής ή συνειδητή επιλογή;
Archaeostoryteller, ο Θόδωρος Παπακώστας μας συστήνει την αρχαιολογία στην pop εκδοχή της.