Skip to content

Δέκα ταινίες για τις φυλετικές διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το πολιτιστικό σοκ

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το περιοδικό κινηματογράφου Cineuropa, σε συνεργασία με την νέα πλατφόρμα streaming eyelet, παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων με ταινίες που συζητούν την κατανόηση της ελευθερίας μας. Η αφορμή ήταν τα πρόσφατα γεγονότα και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι κοινωνικές αναταραχές που πυροδοτήθηκαν από το θέμα της φυλής και η πανδημία που επηρεάζει κάθε γωνιά της γης. Η σειρά τιτλοφορείται ως “How free we are? Movement, borders and freedom explored in cinema” και θα διαρκέσει 4 εβδομάδες. Στόχος είναι να παρουσιαστούν ταινίες που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα και εξερευνούν το πολιτιστικό σοκ, τη μετανάστευση και τη συνεχιζόμενη διαμάχη μας για να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο δίκαιο και καλύτερο μέρος για όλους.

Ακολουθούν οι πρώτοι 10 τίτλοι ταινιών. Συστήνεται να τις παρακουλοθήσεις με φίλους. Αυτές οι ταινίες σίγουρα θα ξυπνήσουν συζητήσεις.

Cahier Africain 
Το Cahier African, που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Κριτικών του 2016 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο, είναι μια στοιχειώδης και ενδόμυχη ματιά στην κατάσταση των 300 γυναικών, κοριτσιών και ανδρών της Κεντρικής Αφρικής στα χέρια των μισθοφόρων του Κονγκό. Μια σπαρακτική μαρτυρία που ρίχνει μια πολύ αναγκαία δέσμη φωτός σε μια ανείπωτη τραγωδία.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/cahier-africain/2617/?publisher_id=273

Centro Histórico
Τέσσερις ιστορίες σε σκηνοθεσία τεσσάρων δυναμικών δημιουργών (Víctor Erice, Pedro Costa, Manoel de Oliveira, Aki Kaurismaki) που γιορτάζουν την πόλη Guimarães, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Μια οικεία ματιά σε μια πόλη και τους κατοίκους της και ένα εκπληκτικό δείγμα της δεξιοτεχνίας των τεσσάρων σκηνοθετών.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/historic-centre/2136/?publisher_id=273

Soul Boy
Όταν ο 14χρονος Abila ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει παίξει την ψυχή του με μια γυναίκα, αρχίζει να περιπλανιέται στους δρόμους της Kibera, μιας από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Ανατολικής Αφρικής, για να ικετεύσει τη μυστηριώδη κυρία να σώσει την χαμένη ψυχή του πατέρα του. Δίνει στον Abila επτά δύσκολα καθήκοντα – θα καταφέρει το αγόρι να σώσει τον μπαμπά του;

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/soul-boy/2619/?publisher_id=273

La Eterna Noche de las Doce Lunas
Μόλις φτάσουν στην ηλικία της εμμηναρχίας, τα κορίτσια της φυλής Wayuu στη Βόρεια Κολομβία αναγκάζονται να περάσουν ένα χρόνο σε μια καλύβα, απομονωμένη από τον κόσμο γύρω τους. Το ντοκιμαντέρ της Padilla δημιουργεί μια οικεία ματιά στο τελετουργικό όπως φαίνεται και βιώνεται μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου κοριτσιού που θα πρέπει να μάθει πώς να αφήσει πίσω την παιδική της ηλικία.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/the-eternal-night-of-twelve-moons/2039/?publisher_id=273

Mediterranea
Δύο Αφρικανοί μετανάστες ξεκινούν μια οδύσσεια για να φτάσουν στην Ιταλία και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, αλλά η χώρα δεν έχει περιθώρια γι ‘αυτούς, και σε αυτή την εμπρηστική ανάληψη των μαχών ζωής και θανάτου των προσφύγων, μια παγκόσμια κρίση γίνεται μια εντυπωσιακά οικεία μάχη…

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/mediterranea/117/?publisher_id=273

The Intruder
Ο William Shatner παίζει έναν τρομακτικό κύριο-διάβολο σε αυτό το οξύ δράμα που διαδραματίζεται στη Νότιο Η.Π.Α., όπου ένας έμπορος μίσους παρακινεί τους λευκούς κατοίκους να επιτεθούν εναντίον του νόμου της ενσωμάτωσης.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/the-intruder/2459/?publisher_id=273

I Am Not Your Negro 
Μια εκπληκτική ματιά στις παρατηρήσεις του James Baldwin σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις στην Αμερική, το εξαιρετικό I am Not Your Negro του Raoul Peck προσφέρει μια ισχυρή υπενθύμιση για το μακρύ δρόμο στην αντιμετώπιση κοινωνικών πληγών δεκαετιών.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/i-am-not-your-negro/3258/?publisher_id=273

The State Against Mandela and the Others 
Κυκλοφόρησε στον εορτασμό των εκατών χρόνων από τη γέννηση του Nelson Mandela, το ντοκιμαντέρ του Nicolas Champeaux και του Gilles Porte εκθέτει τις αρχειακές ηχογραφήσεις των οκτώ άλλων ακτιβιστών που, όπως ο Mandela, αντιμετώπισαν τη θανατική ποινή στον αγώνα τους για την ανατροπή του καθεστώτος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/the-state-against-mandela-and-the-others/2361/?publisher_id=273

Cook
Μόλις η ετυμηγορία του Rodney King πυροδοτήσει τις ταραχές στο Λος Άντζελες το 1992, δοκιμάζεται η φιλία μεταξύ δύο Κορεάτικων αμερικανών αδελφών και της μαύρης φίλης τους Kamila. Το “Gook” είναι ένα ανεξίτηλο ταξίδι στην μακρά ιστορία των συνεχιζόμενων στις αμερικανικές φυλετικές σχέσεις.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/gook/2563/?publisher_id=273

I Am Not a Witch
Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ζάμπιας, ένα κορίτσι εξορίστηκε από την κοινότητά της για φερόμενη μαγεία και καταδικάστηκε σε εξευτελισμούς κάθε είδους. Μια συναρπαστική και συναρπαστική εμπειρία, δεν είμαι μάγισσα που περνάει την τραγωδία και την κωμωδία για να δημιουργήσει μια παραβολή μαγείας, μισογυνίας και πατριαρχίας. Μια τολμηρή και τολμηρή ταινία που θα παραμείνει μαζί σας πολύ μετά το τέλος των πιστώσεων.

Δες την ταινία εδώ: https://www.eyelet.com/movies/i-am-not-a-witch/1141/?publisher_id=273

Loading...
Ακούστε το νέο κομμάτι των New Order!
Μια ταινία μικρού μήκους για τον οίκο Alexander McQueen!