Skip to content

Project Lazaretta: Ψηφιακές ιστορίες εγκλεισμού από τον παλιό και τον νέο κόσμο!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Eye’s Walk Digital festival σε συνεργασία με την CulturePolis πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες για το «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», ένα κάλεσμα στις ιστορίες εγκλεισμού και πανδημίας.

Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας. Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει.

Αυτό το κάλεσμα πραγματοποιείται με στόχο να κρατήσουμε τα ίχνη μας ζωντανά.
Αυτά τα ίχνη που κάνουν την εμπειρία του καθ’ενός μας μοναδική, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Ο Κικέρωνας αναφέρει.
«Τίποτα δεν είναι τόσο βασιλικό, τόσο υψηλό, τόσο γενναιόδωρο από το να προσφέρεις βοήθεια στους ικέτες, να σηκώνεις από το χώμα
όσους έχουν λυγίσει,, να προσφέρεις σωτηρία και να απελευθερώνεις από τους κινδύνους τους ανθρώπους»

Η τωρινή πορεία μας μέσα στην Πανδημία δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ενώνεται με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από τα Λαζαρέτα του κόσμου και πιο συγκεκριμένα από το Λαζαρέτο της Σύρου και εκείνο της Κέρκυρας, δύο από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, σε διάφορες χρονικές στιγμές τους: ως Λοιμοκαθαρτήρια, ως Φυλακές, ως τόποι εκτελέσεων, ως Άσυλα, ως Λεπροκομεία.

Ποια είναι τα δικά σου πνευματικά ίχνη, το δικό σου DNA που κληροδοτείς στον αγώνα του κόσμου μας απέναντι στον πόνο, το φόβο και το θάνατο, και που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν και θα περιγράψουν, μιλώντας για τη σημερινή Παγκόσμια Πανδημία;

Συνοδοιπόροι σε αυτό το κάλεσμα.
Όσοι πέρασαν, στεγάστηκαν, καθάρθηκαν, φυλακίστηκαν, πέθαναν στα Λαζαρέτα του κόσμου και κυρίως σε αυτά της Σύρου και της Κέρκυρας. To “Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο», υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού και θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη:

Μέρος Α

Δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ψηφιακού πολιτισμού με έργα Digital & Video Art , Screen Dance, Video Performances, με έμπνευση τα δύο Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας και επικέντρωση στη σύγχρονη ιστορική στιγμή της Πανδημίας.

Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως οκτώ [8] λεπτά.

Τα ψηφιακά έργα που θα επιλεγούν, θα αποτελέσουν μόνιμη συλλογή της ψηφιακής πλατφόρμας «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», η οποία θα αναρτηθεί μέσα στο δικτυακό τόπο www.eyeswalk.gr.

Για κάθε επιλεγμένο καλλιτέχνη θα χορηγηθεί μια αποζημίωση ύψους 150€.

Μέρος Β

Δημιουργία ενός ηχητικού ντοκουμέντου από επιλεγμένες σκέψεις, λέξεις, προτάσεις, ήχους των ανθρώπων που ζουν μέσα στη σημερινή Πανδημία και στον εγκλεισμό.

Το ηχητικό ντοκουμέντο θα οδηγήσει στη δημιουργία soundscapestorytelling σε συνδυασμό με ψηφιακή παραγωγή Video Art Installation στα δύο Λαζαρέτα.

Καλούνται οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να μας αποστείλουν ένα ηχητικό σε μορφή mp4 με τη φωνή τους να απαντά στις ακόλουθες
ερωτήσεις:

  • Τι βλέπεις;
  • Τι ακούς;
  • Τι νιώθεις;

Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες παροτρύνονται να μελετήσουν τους δικτυακούς τόπους που θα βρουν εδώ και εδώ, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του Λαζαρέτου της Σύρου και του Λαζαρέτου της Κέρκυρας.

Η ομάδα του Eye’s Walk Digital θα είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια. Με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα το Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο, την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τέχνης στο παρόν.

Υποβολή ψηφιακών έργων και ηχητικών έργων μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2020 στο [email protected]

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Charlie Brooker: Ένα mockumentary για τον Covid-19 από τον δημιουργό του Black Mirror!
To «Ταξίδι Αστρικό» της Nalyssa Green!