Skip to content

Pretend It’s a City: Μία σειρά ντοκιμαντέρ για τη Φραν Λίμποβιτς από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφία: Brigitte Lacombe

Η οξυδερκής συγγραφέας με το φουντωτό καρέ, τα γυαλιά και τα φαρδιά σακάκια που κυκλοφορεί στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο του viral ντοκιμαντέρ του Netflix μέσα από 30′ επεισόδια και σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Ο Σκορσέζε παρουσιάζει περίτεχνα έναν χάρτη της ζωής της Φραν Λίμποβιτς για όσους την γνωρίζουν για πρώτη φορά, αλλά και για όσους ήδη έχουν επαφή με την εμβληματική συγγραφέα. «Φαντάσου ότι είσαι σε μια πόλη» φέρει τον τίτλο αυτού του μίνι ντοκιμαντέρ για τη νεοϋορκέζικη κουλτούρα και την πιο μεγάλη influencer του Μεγάλου Μήλου.

Δίπλα στην ιδιότητα του συγγραφέα, λοιπόν, θα βρεις και την ιδιότητα του entertainer σε έναν χείμαρρο αναμειγμένο με χιούμορ, σάτιρα και εξομολογήσεις. Μπορεί να μην έχει καμία σημασία που μέχρι πρότινος ενδεχομένως να αγνοούσαμε την προσωπικότητά της, τώρα μπορεί να την βρει κανείς να αναλύει τη ζωή (της) στη Νέα Υόρκη, στο Netflix και τα βιβλία της να στοιχίζουν ως και 999.99 δολάρια στην Amazon.

Γρήγορα διαπιστώνει κανείς τις μυθικές διαστάσεις του χαρακτήρα της συγγραφέως. Υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων, εκκινεί κάθε δύσκολη συζήτηση αβίαστα για θέματα αυτοπροσδιορισμού, κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού και καθολική ισοτιμία ευκαιριών ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και κοινωνικής τάξης. Ξεκινώντας από μια εποχή που κανείς δεν ήθελε να ακούσει τι έχει να πει έως και σήμερα, αρθρογράφος και κριτικός πρώτα ταινιών και έπειτα, κάτοχος μιας στήλης για να εκφράζεται για οτιδήποτε, συγγραφέας και πάνω απ’ όλα, εκεί που καταλήγουν όλα, βιβλιοφάγος.

Θυμάμαι κάποτε όταν ήμουν περίπου 9 χρονών, διάβαζα ένα βιβλίο με την Νάνσι Ντρου και μου έπεσε. Το σήκωσα και το φίλησα. Και η μητέρα μου μου είπε “Τι κάνεις;”. Και της είπα ότι αν σου πέσει ένα βιβλίο, πρέπει να το φιλήσεις. Με ρώτησε ποιος σου το είπε αυτό. Της είπα ότι μας το είπαν στη συναγωγή. Αν σου πέσει ένα βιβλίο -το προσευχητάρι- πρέπει να το φιλήσεις. “Ναι, όχι όλα τα βιβλία” αφηγείται χιουμοριστικά μπροστά στην τεράστια βιβλιοθήκη στο σπίτι της.

Τα επεισόδια των 30 λεπτών κυλούν σε μικρές, αυθαίρετες ενότητες: η προσωπικότητα της Νέας Υόρκης, η σχέση της με τον Άντι Γουόρχολ, ο αθλητισμός και το κάπνισμα (του οποίου η Λίμποβιτς είναι φανατική οπαδός), τα ταξίδια με αεροπλάνο και οι διακοπές (ακατανόητες για εκείνη), οι αστικές συγκοινωνίες και η ψηφιακή πραγματικότητα (από την οπτική μιας γυναίκας που δε θέλει να συμμετέχει σε αυτήν), η περιβαλλοντική καταστροφή και -φυσικά- τα βιβλία. Φημολογείται ότι είναι κάτοχος τουλάχιστον 1000 βιβλίων για τα οποία χρειάστηκε να αγοράσει ένα μεγάλο διαμέρισμα για να καταφέρει να τα χωρέσει όλα.

Τα άρθρα της (κριτικές και χρονογραφήματα) στο περιοδικό Interview του Άντι Γουόρχολ την έκαναν διάσημη, φήμη που κατοχυρώθηκε με τις δύο χιουμοριστικές ανθολογίες της –Metropolitan Life και Social Studies– που εκδόθηκαν το 1978 και το 1981 αντίστοιχα. Ακολουθούν ελάχιστα βιβλία στη μετέπειτα καριέρα της, ενώ έχει ήδη υιοθετήσει το ρόλο της δημόσιας ομιλήτριας και προσκεκλημένη σε θέατρα, εκπομπές και αυλαίες. Μια δεκαετία πριν, ξανά με τον αγαπημένο της Μάρτιν Σκορσέζε είχαν συνεργαστεί σε ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο Public Speaking.

Ετοιμάσου για μια βόλτα με τη μούσα του Σκορσέζε στη ζωή και στην Νέα Υόρκη του σήμερα και δυο δεκαετίες πριν!

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Το video clip των «πρωταθλητών» της ζωής από τον MAZOHA!
Oι Urban Soul Project σχεδιάζουν ένα διαμέρισμα στη Νέα Παραλία!