Η πρώτη πρεμιέρα του Blackbox
Βρεθήκαμε στο Black Box, έναν ολοκαίνουριο θεατρικό χώρο της Θεσσαλονίκης και παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα του έργου “Γράμματα στον Στάλιν”, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά η οποία παίχτηκε με επιτυχία κατά την περσινή σαιζόν στην Αθήνα.
Το έργο του του Χουάν Μαγιόργκα στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, αναφέρεται στην λογοκρισία που υπέστησαν τα έργα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ από το Σταλινικό καθεστώς κατά την δεκαετία του ’30 και στις δραματικές επιπτώσεις που είχε αυτή στην ψυχολογία του καλλιτέχνη.
Ο ολοκληρωτισμός της Σοβιετικής Ένωσης, έκδηλος σε όλο το έργο, είναι σίγουρα επίκαιρος. Εύκολα μπορούμε να βρούμε τις προφανείς αναλογίες με το σήμερα, αν αναλογιστούμε τον θρησκευτικό φανατισμό και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που καταστρέφουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ακόμα και στις μέρες μας.
Το ίδιο το ανέβασμα του έργου, μας άφησε μάλλον καλές εντυπώσεις. Οι πρωταγωνιστές Ηλίας Mελέτης, στον ρόλο του Μπουλγκάκοφ και Σπύρος Τσεκούρας, στον ρόλο του Στάλιν(!),ο οποίος εμφανίζεται με πλήρη στρατιωτική περιβολή επί σκηνής, έπαιξαν με πάθος και ένταση, αναδεικνύοντας επιτυχημένα τόσο τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων όσο και την σύγκρουση των δυο κόσμων…. του ηγέτη που είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει απαρέγκλιτα την ιδεολογία του και του καλλιτέχνη που δεν μπορεί να καταπιέσει την επιθυμία του για έκφραση.
Η φωνή της λογικής, Άννα Ελεφάντη, στον ρόλο της συζύγου έρχεται να συμπληρώσει το ψυχόδραμα των ηρώων.
Μας άρεσαν ιδιαίτερα οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Χριστίνας Θανασούλα, οι οποίοι ακολουθούσαν και αναδείκνυαν την εξέλιξη του έργου, ενώ και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά προσέδιδε δυναμισμό και ικανοποιητικό ρυθμό σε ένα θεατρικό κείμενο αρκετά μονότονο και επαναλαμβανόμενο.
Το σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, το οποίο ήταν προφανώς προορισμένο για την αθηναϊκή σκηνή όπου πρωτοανέβηκε το έργο, θα μπορούσε σίγουρα να έχει κάποια στοιχεία που να παραπέμπουν εντονότερα στην ΕΣΣΔ του μεσοπολέμου, ενώ δεν μπορέσαμε να αγνοήσουμε και τις διάφορες ελληνικές(!) εγκυκλοπαίδειες και βιβλία που ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα της οικίας Μπουλγκάκοφ(!) στην Μόσχα, μια παραφωνία στο κλίμα της παράστασης.
Συνολικά φύγαμε ικανοποιημένοι από την εμπειρία της παράστασης. Πρόκειται μια άρτια επαγγελματική προσπάθεια, πάνω σ΄ ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, σχεδόν έναν αιώνα μετά!
Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη μας το νέο θέατρο Black Box, το οποίο με ευρύχωρη σκηνή κι άνετη διάταξη καθισμάτων σε σχήμα Π γύρω από αυτή, έλειπε από την πόλη. Ευχόμαστε ο ποιοτικός και με πολλές δυνατότητες αυτός χώρος να φιλοξενήσει και στο μέλλον πολλές και αξιόλογες παραστάσεις, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας.
Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Λένια Saw
Video trailer: Βαγγέλης Λαϊνάς και Νίκος Παπαγγελής
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός
Ερμηνεύουν
Μπουλγκάκοφ: Mελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Σπύρος Τσεκούρας