Skip to content

«Πράσινες» κινήσεις που μπορείς να κάνεις προς όφελος του περιβάλλοντος.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τα τελευταία χρόνια, οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον γίνονται όλο και πιο εμφανείς και η αναγκαιότητα «πράσινων» κινήσεων για την προστασία του είναι πιο επιτακτική από ποτέ! Με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος να καταστρέφουν σιγά-σιγά τον πλανήτη, η ευθύνη πέφτει σε εμάς, τους κατοίκους της γης για να την προστατεύσουμε και να επαναφέρουμε την ισορροπία.

Μπορεί αυτό να φαίνεται με την πρώτη ματιά ακατόρθωτο, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεσαι. Με μερικές απλές κινήσεις και αλλαγές, μπορείς να κάνεις τη διαφορά, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σου μερικές πολύ απλές ‘πράσινες’ κινήσεις που μπορείς να κάνεις προς όφελος του περιβάλλοντος. Πάμε να τις δούμε!

Ξεκίνα από το σπίτι σου

Το σπίτι είναι ένας χώρος στον οποίο περνάς ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου, με αποτέλεσμα να ξοδεύεις αρκετή ενέργεια για ψύξη και θέρμανση. Η χρήση όμως μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους σκοπούς αυτούς εξαντλούν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και μολύνουν το περιβάλλον, μέσω της εκπομπής θερμοκηπικών αερίων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις το σπίτι σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως η συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’, στόχος του οποίου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Κάνοντας αίτηση στο «εξοικονομώ», μπορείς να αναβαθμίσεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες του σπιτιού σου, μέσω ορισμένων παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, και η αναβάθμιση του συστήματος ψύξης-θέρμανσης. Κάνοντας αυτές τις αλλαγές και τις αναβαθμίσεις στο σπίτι σου, μπορείς να εξοικονομήσεις πάνω από 30% πρωτογενούς ενέργειας!

Εξοικονόμησε νερό

Το νερό είναι ένα από το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη, αφού κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, σπαταλάται αλόγιστα! Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να εξοικονομήσεις νερό, τόσο μέσα στο σπίτι σου, όσο και στην καθημερινότητά σου.

Μερικοί τρόποι να εξοικονομήσεις νερό στο σπίτι είναι να κλείνεις τη βρύση ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου και σαπουνίζεις τα χέρια σου, να επισκευάσεις τη βρύση αν στάζει, να ελέγξεις το καζανάκι της τουαλέτας για διαρροές και να μαζεύεις το νερό της βροχής για να ποτίζεις με αυτό τα φυτά σου. Ακόμη, για να μειώσεις την κατανάλωση νερού στην καθημερινότητά σου, προτίμησε να πλένεις το αμάξι σου με ένα κουβά νερό, αντί για λάστιχο, συμβούλευσε τα παιδιά να μην παίζουν με το λάστιχο, και προτίμησε το πλυντήριο πιάτων από το πλύσιμο στο χέρι, εφόσον το βάζεις σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτο! 

Άλλαξε τις διατροφικές σου συνήθειες

Κι όμως, οι διατροφικές σου συνήθειες έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος! Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό που τρως χρειάζεται να παραχθεί, να επεξεργαστεί και να μεταφερθεί σε σένα. Για όλα αυτά τα στάδια απαιτείται να ξοδευτεί πολλή ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή θερμοκηπικών αερίων που βλάπτουν το περιβάλλον.

Η κτηνοτροφία είναι μία από τις βιομηχανίες που έχουν την πιο αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, οπότε το να μειώσεις το κρέας που καταναλώνεις είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα και να εξοικονομήσεις νερό! Αντίστοιχα, μπορείς να αυξήσεις την κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να παραχθούν. Άλλος ένας τρόπος για να προστατεύσεις το περιβάλλον μέσω της διατροφής σου είναι να επιλέγεις τοπικά προϊόντα. Ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτείται για να μεταφερθούν τα προϊόντα τα οποία παράγονται σε γεωγραφικές τοποθεσίες κοντά σε σένα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτούν τα εισαγόμενα προϊόντα. Έτσι, μειώνεται σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα που έχουν!

Η προστασία του περιβάλλοντος δε χρειάζεται μόνο μεγάλες αλλαγές. Αντίθετα, οι μικρές «πράσινες» ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς ένα «πράσινο» μέλλον και να σώσουν τον πλανήτη!

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το 3ο Athens Art Festival σε καλέι να γίνει κομμάτι του!
Οι ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ έρχονται στο φετινο reworks.