Skip to content

10 κομμάτια των Pink Floyd που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μπορείτε να χωρίσετε τα 14 πρώτα άλμπουμ που έγραψαν οι Pink Floyd σε τρεις δεκαετίες και τρεις ξεχωριστές εποχές. Ξεκινώντας με την εποχή του Syd Barrett, όπου τα τραγούδια που έγραφε χαρακτήρισαν τους Pink Floyd ως μια ψυχεδελική κολεκτίβα. Έπειτα, μετά το 1968 και την αποχώρηση του Syd, ήρθε η εποχή που έγιναν πεινασμένοι prog-rockers, σε μια περίοδο που τους χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο επιδραστικά album όπως τα The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) and The Final Cut (1983), με το πρώτο από αυτά να έχει πάνω από 45 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, ανήκοντας στην πρώτη δεκάδα των “Best Selling Albums” όλων των εποχών. Η τρίτη εποχή, ήταν αυτή που ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του Roger Waters το 1985.

Η πλειοψηφία των κομματιών στην παρακάτω λίστα των Pink Floyd προέρχεται από αυτή την άνοδο στη δεκαετία του ’70 και ταυτόχρονα περιέχει και κάποια δόση ψυχεδέλειας που ήταν από τα χαρακτηριστικά των Floyd που πραγματικά αγαπήσαμε.

Astronomy Domine
The Piper at the Gates of Dawn (1967)

Ο Syd Barrett κράτησε μόνο μια χούφτα singles και ένα άλμπουμ, πριν τα ψυχικά του προβλήματα και η εξάρτηση του στα ναρκωτικά τον τον βγάλουν από το συγκρότημα. Το “Astronomy Domine” είναι ένα από αυτά και είναι το κομμάτι ανοίγματος στο ντεμπούτο άλμπουμ των Floyd.

Have a Cigar
Wish You Were Here (1975)

Όλοι ήθελαν να «κάνουν δικό τους» ένα κομμάτι των Pink Floyd μετά από το “The Dark Side of the Moon” με την επιτυχία και τις πωλήσεις που κατάφερε από τις πρώτες κιόλας μέρες κυκλοφορίας.

Brain Damage
The Dark Side of the Moon (1973)

Το προτελευταίο κομμάτι του “The Dark Side of the Moon” χαρακτηρίζεται ως το «θεματικό τραγούδι» του πιο δημοφιλούς άλμπουμ των Pink Floyd. Περισσότερο από κάθε άλλο στον δίσκο, το “Brain Damage” εξετάζει τις «ουλές» που άφησαν τόσο στη μπάντα όσο και στον Syd Barrett, αφού να αποχωρήσει, πρώτα από τηο συγκρότημα και τελικά από την πραγματικότητα.

Echoes
Meddle (1971)

Το έκτο άλμπουμ των Pink Floyd χαρακτηρίστηκε από ένα είδος καμπής, καθώς το συγκρότημα έγραψε πιο δομημένα τραγούδια, σε αντίθεση με τα ατμοσφαιρικά κομμάτια που κυριάρχησαν στις προηγούμενες δουλειές τους. Το “Echoes” διαρκεί λίγο περισσότερο από 23 λεπτά και ήταν ίσως ο «πρόλογος» των Pink Floyd για τον δίσκο «The Dark Side of the Moon» που ακολούθησε.

Money
The Dark Side of the Moon (1973)

Μόλις η μπάντα άρχισε να λαμβάνει κάποια παραπάνω προσοχή από το κοινό, η μεγάλη φήμη έγινε μια εμμονή για τα Waters. Κατά ειρωνικό τρόπο, το «Money» έγινε το πρώτο single hit του συγκροτήματος και έθεσε τo «The Dark Side of the Moon» στην πορεία του προς ένα από τα best-selling άλμπουμ που έγιναν ποτέ.

Another Brick in the Wall (Part II)
The Wall (1979)

Ένα ακόμη κομμάτι από τον κατάλογο των τραγουδιών που είχε γράψει ο Waters κατά της κοινωνίας. Το γεγονός ότι το «Another Brick in the Wall (Part II)» κατέκτησε το pop-music στερέωμα εκείνης της εποχής, μπορεί να μας δείξει πολλά για τη δημοτικότητα του συγκροτήματος, τόσο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της επόμενης.

Shine on You Crazy Diamond
Wish You Were Here (1975)

Το “Shine on You Crazy Diamond” κυκλοφόρησε αρχικά ως σουίτα δύο τραγουδιών, οκτώ τμημάτων και 26 λεπτών, ως συνέχεια της μπάντας στο “The Dark Side of the Moon”. Όπως πολλά έργα των Floyd από εκείνη εποχή, το τραγούδι αναφέρει την κάθοδο του συζύγου Syd Barrett σε ψυχική ασθένεια. Είναι ένα επικό κομμάτι, τα bookends σε ένα από τα πιο ανθεκτικά LPs του συγκροτήματος.

Time
The Dark Side of the Moon (1973)

Όπως και πολλά κομμάτια στη λίστα με τα Top 10 κομματιών των Pink Floyd, το “Time” λειτουργεί καλύτερα ως μέρος μιας συνολικής αντίληψης του άλμπουμ, παρά ως αυτόνομη. Όπως και να ‘χει, είναι ένα από τα καλύτερα του “The Dark Side of the Moon”, ειδικά αν ξεχωρίσεις το solo drum του Nick Mason κοντά στην αρχή του κομματιού και το σόλο της κιθάρας του David Gilmour στη μέση.

Wish You Were Here
Wish You Were Here (1975)

Τα μέλη των Pink Floyd κρατούσαν ακόμη φιλικές σχέσεις τον Syd Barrett αφού έφυγε από το συγκρότημα το 1968. Εμφανίστηκε ακόμη και στο στούντιο, κάπως αδιευκρίνιστο γεγονός, ενώ ηχογραφούνταν το ένατο άλμπουμ τους. Μπορεί το “The Dark Side of the Moon” να άγγιξε την ψυχική ασθένεια που κατέστρεψε τον Barrett, αλλά το “Wish You Were Here” που ήρθε αργότερα ήταν αφιερωμένο στον ίδιο για τη μεγαλοφυία και την τρέλα του. Το ομώνυμο κομμάτι συνδέει τις δυσκολίες που πέρασε ο Barrett και την «απομακρυσμένη» στάση του Waters από την κοινωνία.

Comfortably Numb
The Wall (1979)

Το ‘Comfortably Numb’ είναι ένα από τα λίγα τραγούδια που γράφτηκαν με τον Gilmour και περιέχει πολλούς διαφορετικούς ήχους της κιθάρας του που από τη μία την ακούς πεντακάθαρα και από την άλλη, αισθάνεσαι πως ο ήχος της σκοτεινιάζει.


Το Brit Floyd έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Νοεμβρίου, για να παίξουν κλασικά κομμάτια από το The Dark Side of the Moon, μαζί με άλλα υπέροχα κομμάτια, όπως τα Wish You Were Here, Animals, The Wall, The Division Bell και άλλα.

To Brit Floyd show είναι αδιαμφησβήτητα ένα φαινόμενο, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο live tribute των Pink Floyd.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο Piraeus 117 Academy (Aθήνα)
Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη)

Προπώληση εισιτηρίων:
Για τη συναυλία της Αθήνας
Τα εισιτήρια γενικής εισόδου κοστίζουν 33€
Τα εισιτήρια γενικής εισόδου στον εξώστη (BALCONY) κοστίζουν 39€

Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης
Τα εισιτήρια γενικής εισόδου κοστίζουν 33€

Σημεία προπώλησης:
Αθήνα, Ticket House,Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ. 210 3608366
Θεσσαλονίκη, Musicland, Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310264880
Σε όλη την Ελλάδα
Δίκτυο καταστημάτων Public, Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο: www.tickethouse.gr/www.ticketmaster.gr
(Για τις online αγορές υπάρχει 10% επιβάρυνση)

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Το απρόσμενο και ευρηματικό MIRfestival προσγειώνεται ξανά στην Αθήνα!
Η Βερολινέζικη κολεκτίβα Keinemusik έρχεται στην πόλη!