Skip to content

Piedi Verdi: Παιδιά για τα θελήματα ή μήπως καινοτόμα μυαλά;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη

Πετάλια, φυλλάδες, δέματα και πολύ μεράκι συναπαρτίζουν αυτό που ονομάζεται «Piedi Verdi». Όταν ο Μακεδόνας τραγουδούσε το “είχα το όνειρό μου, το ποδήλατό μου”, μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ξαναγυρνούσαμε σε εκείνες τις “παλαί εποχαί”, που όλες οι ταχυμεταφορές θα γίνονταν με ποδηλατάδα. Και μάλλον, ούτε που θα του περνούσε από το μυαλό ότι το ποδήλατο θα ήταν πρωταγωνιστής σε ένα όνειρο που να συνδυάζει δουλειά και ανάγκη για δημιουργία. Για να πούμε την αλήθεια, ούτε κι εμείς. Πιο γρήγοροι και από φαξ, πιο ισχυροί και από τον άνεμο, ο Χάρης, ο Ανδρέας, ο Γρηγόρης και ο Ηλίας, απλά χτυπούν την πόρτα σας και ό,τι ζητήσετε, το έχετε στα χέρια σας. Παιδιά για τα θελήματα ή μήπως καινοτόμα μυαλά, που απλά ψάχνουν διεξόδους και εναλλακτικές πηγές εσόδων, φωνάζοντας παράλληλα κάποιο είδος μηνύματος; Ίσως η απάντηση να είναι προσθετική και το αποτέλεσμα ένα αμάγαλμα ενδιαφερόντων, αναγκών και κοινωνικής δράσης, από τη θέα μιας σέλας.

IMG_2408 copy

Αφήνουν πίσω τους, ρύπους και καύσιμα και με αβρότητα προς την δόξα τραβάν… κάνοντας πετάλι και διασχίζοντας ολόκληρη την πόλη, με τις ζάντες να λικνίζονται στους ρυθμούς των πελατών τους. Μας γυρίζουν δύο χρόνια πίσω, όπου η ανάγκη τους για κάτι δημιουργικό και η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, στάθηκαν δύο αιτίες, αρκετά σοβαροφανείς, για να ξεκινήσουν να γρασάρουν τις αλυσίδες. Η τρίτη, απ’ ότι μας εκμυστηρεύτηκαν, ήταν η νοοτροπία τους, που στοχεύει κάπου στην αρχή της καριέρας της Rihanna και σίγουρα, τη στηρίζει στα πρώτα της βήματα και στα ανοίγματά της στην ποπ κουλτούρα. Αλλά επειδή μόνο με την Rihanna, χαΐρι δεν είδε κανείς, όπως στη συνέχεια εξομολογούνται και επειδή η ανάγκη τους για κάτι διαφορετικό, καινοτόμο και αποστασιοποιημένο από τα τετριμμένα, ήταν ακόμα νωπή, η ύπαρξη ήδη ποδηλάτων στα υπόγειά τους και όντας οικολόγοι και φυσιολάτρες, τους ώθησε στην οργάνωση μιας εταιρίας ταχυμεταφορών. Και κάπου εδώ, αρχίζουμε να μιλάμε για την «Piedi Verdi». Συνδράμοντας καίρια στην αναζωογόνηση του περιβάλλοντος, αλλά και στην εξυπηρέτηση των πελατών, οι τέσσερις ποδηλάτες στήνουν μια εταιρία από το μηδέν. Η εσωτερική τους ανάγκη να πράξουν έργο, τους έφερε αντιμέτωπους με μια αυστηρά επαγγελματική δομή και οργάνωση μιας εταιρίας μεταφορών στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακόμα παραπέρα, χωρίς ωστόσο να γλυτώσουν από ΕΝΦΙΑ και περικοπές (μπορεί τα ποδήλατα να μην καταναλώνουν βενζίνη, αλλά χρήζουν και αυτά διατήρησης και servise).

IMG_2371 copy

Βρίσκοντας μια δουλειά που τους αντιπροσωπεύει και τους παρέχει την ευκαιρία να υλοποιήσουν το όραμά τους, ανεβαίνουν στα ποδήλατα και αναλαμβάνουν παραγγελίες από όλη σχεδόν την Θεσσαλονίκη, μόνο με ένα τηλεφώνημα. Ο ποδηλάτης βρίσκεται στο σημείο παραλαβής, με τις ειδικές, αδιάβροχες, αλεξίσφαιρες τσάντες, κρεμασμένες στους ώμους και τα χρονόμετρα να σφυγομετρούν τα λεπτά και τα χιλιόμετρα! Αυτό συγκαταλέγεται και στις ειδοποιούς διαφορές τους, στο ανταγωνιστικό κομμάτι της αγοράς. Οι υπηρεσίες ταχύτητας, λοιπόν, είναι κάτι που έχει προσαρμόσει η εταιρία στα κυβικά των ποδηλατών, οι οποίοι εξυπηρετούν τους πελάτες, με σειρά προτεραιότητας. Οπότε, αν είσαι βιαστικός και συνάμα ανυπόμονος… ξέρεις τι πρέπει να κάνεις! Δέματα όλων των μεγεθών (σε νοητά πλαίσια… ποδήλατα είναι, όχι νταλίκες) και βάρους μέχρι 80 κιλών, αναλαμβάνει η «Piedi Verdi», διαθέτοντας για τους πιο απαιτητικούς πελάτες και ποδήλατα τύπου “cargo”. Βασική επιδίωξη της εταιρίας, πέρα από την ταχεία εξυπηρέτηση, αποτελεί η ιδιαίτερη σχέση που επιθυμείται να αναπτύσσεται ανάμεσα στον πελάτη και τον ποδηλάτη. Όπως μας διαβεβαιώνουν τα παιδιά, το φιλικό κλίμα είναι προαπαιτούμενο στην ατζέντα τους, αφού νιώθουν για εσάς, “βοηθοί μέσα στη μέρα σας”.

Κλείνοντας τους λογαριασμούς μας με την εμπειρία της «Piedi Verdi» και τα καυτά πετάλια της, αφηγούμαστε το όραμά της για μια πρωτεύουσα των ποδηλάτων, μια Θεσσαλονίκη, όπου το 90% του πληθυσμού της επιλέγει να μετακινείται με ποδήλατα και μέσα μεταφοράς. Μια πόλη, όπου η εικόνα της και η ατμόσφαιρά της είναι καλαίσθητη και βιώσιμη. 

 

Piedi Verdi on Fecebook
http://piediverdi.gr/
Τηλ: 6948494710

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Νέο κομμάτι και βίντεο κλιπ για τους The Libertines μετά από 11 χρόνια!
Ακούστε το νέο single των Beach House!