Skip to content

Phantogram | Η ισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Eric T. White

Επιμέλεια: Χαρίκλεια Στρίγγα

Νέα Υόρκη, 2007. Δυο φίλοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη δική τους μπάντα με όνομα «Charlie Everywhere». Δυο χρόνια μετά, ο Josh Carter και η Sarah Barthel μετονομάζονται σε Phantogram, καθορίζουν το μουσικό τους στιλ σε electro rock και dream pop – electronica, κυκλοφορούν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Eyelid Movies» και γίνονται ευρέως γνωστοί με το κομμάτι When I’m Small. Το όνομα τους παραπέμπει στην οπτική ψευδαίσθηση στην οποία οι εικόνες δυο διαστάσεων, φαίνονται σαν τρισδιάστατες, ταιριάζοντας απόλυτα με τους psych-pop ήχους που τόσο φαίνεται να αγαπούν. Περίπου δέκα χρόνια μετά, οι Phantogram έχουν μεγαλώσει, ξεχωρίζουν με την εντυπωσιακή σκηνική τους παρουσία, μεταπηδούν από μικρά venues σε φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης και κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο «Three», έναν δίσκο που όπως λένε οι ίδιοι χαρτογραφεί μια όμορφη τραγωδία, αναδεικνύοντας το φως που μπορεί να προέλθει μέσα από τις πιο σκοτεινές στιγμές. Ένα άλμπουμ που συνοδεύτηκε από τραγικά γεγονότα και που ταυτόχρονα, αναδεικνύει μέσα από την αποτύπωση τους, την εξέλιξη των Phantogram.

Το Σάββατο 1 Απριλίου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να ανέβουν στην σκηνή του Fuzz Live Music Club. Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους μιλήσαμε με τον Josh Carter για τις ψευδαισθήσεις, τα όνειρα αλλά και την πραγματικότητα στη μουσική.

 

Το 2016 μοιραστήκατε με τον κόσμο τον νέο σας δίσκο με τίτλο «Three». Πόσο διαφορετικό τον νιώθετε από τα δυο προηγούμενα;

Σε αυτό τον δίσκο, καταφέραμε κατά κάποιο τρόπο να βγούμε από την ζώνη ασφαλείας μας. Σε αντίθεση με αυτό που κάναμε στους δυο προηγούμενους δίσκους, να γράφουμε δηλαδή μόνο εμείς οι δύο, συνεργαστήκαμε και με άλλους ανθρώπους. Μάθαμε να γράφουμε στα πλαίσια μιας συλλογικής εμπειρίας, το οποίο μας ταρακούνησε λίγο και μας έβγαλε έξω από αυτό που είχαμε συνηθίσει ως τώρα.

Ποιες τρεις λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε το “Three”;

Darkadelic, Experimental, Pop

Πιστεύετε πως η ολοκλήρωση ενός δίσκου οδηγεί αυτόματα και σε κάποια αλλαγή, είτε μουσική είτε και προσωπική;

Είναι ένα πάρα πολύ περήφανο συναίσθημα να ολοκληρώνεις ένα άλμπουμ και να έχεις στη συνέχεια κάτι απτό στα χέρια σου. Μετά από την κυκλοφορία κάθε μουσικού πράγματος που κάνουμε, είτε ως Phantogram, είτε με τη μορφή συνεργασίας με κάποιον άλλο καλλιτέχνη, εξελισσόμαστε, κατά κάποιο τρόπο, που και αυτό με τη σειρά του μας οδηγεί σε νέα μονοπάτια στο μέλλον.

Eric T. White

Ακούγοντας το κομμάτι «Barking Dog» από τον δίσκο, μου γεννήθηκε η απορία τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτούς τους στίχους, συνδυασμένους με έναν τόσο επιβλητικό ήχο ;

Η ολοκλήρωση αυτού του τραγουδιού ήταν πραγματικά αρκετά δύσκολη και απαιτητική. Την περίοδο που δουλεύαμε πάνω στο άλμπουμ, η αδελφή της Sarah έδωσε τέλος στη ζωή της, λίγο πολύ στη μέση της ηχογράφησης του δίσκου. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε άλλο, διακόψαμε την ηχογράφηση για κάποιες εβδομάδες και όταν επιστρέψαμε στο στούντιο, έγραψα αυτό το κομμάτι και στη συνέχεια ηχογραφήθηκε με μια εκτέλεση. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς και, όπως είναι φυσικό, κάποιες φορές αρκετά δύσκολο να το παίξουμε live.

Κάποιο προσωπικά αγαπημένο τραγούδι στο νέο δίσκο, ή που διασκεδάζετε να παίζετε περισσότερο στα live;

Μου αρέσει προσωπικά να παίζω το «You’re Mine» και είναι επίσης το αγαπημένο μου.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, κατά πόσο έχει εξελιχθεί η μπάντα; Σε μουσικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Αρχικά, που είναι και το πιο βασικό, έχουμε έρθει πιο κοντά ως φίλοι. Η Sarah είναι η καλύτερη μου φίλη και θα είναι για πάντα. Μουσικά, έχουμε προσπαθήσει να μείνουμε όσο μπορούμε στις ρίζες μας, αλλά ταυτόχρονα, μας έχει δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνουμε τον ήχο μας, κάτι που απολαμβάνουμε αρκετά.

phantogram02

Και αν οι Phantogram έμεναν στη μουσική ιστορία για ένα πράγμα, ποιο θα θέλατε να είναι αυτό;

Νομίζω περισσότερο από όλα η διάρκεια σε μια βιομηχανία όπου αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Μεταξύ άλλων μεγάλων φεστιβάλ, σε λίγες μέρες πρόκειται να ανεβείτε και στη σκηνή του Coachella. Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από μικρούς χώρους σε μεγάλες φεστιβαλικές σκηνές;

Λατρεύουμε να παίζουμε σε μεγάλα κοινά των φεστιβάλ, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη ενέργεια που έχουν οι μικροί χώροι, που είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθεί σε τόσο μεγάλα φεστιβάλ. Βέβαια, είναι εξίσου συναρπαστικό να παίζεις μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Με αυτή να είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα, τι θα λέγατε σε όσους πρόκειται να βρίσκονται εκεί;

Είναι λίγο τρομακτικό, καθώς δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αλλά ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους νέους μας φαν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα φανταστικό show για αυτούς.

Και τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Phantogram στην συνέχεια;

Σίγουρα περισσότερη μουσική. Πάντα δημιουργούμε καινούρια πράγματα!

 

**Οι Νεοϋρκέζοι Phantogram, ένα από τα καλύτερα electro-rock / dream pop / electronica σχήματα των τελευταίων χρόνων, για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα! Το ντουέτο των Josh Carter (φωνητικά, κιθάρα) και Sarah Barthel (φωνητικά, πλήκτρα) – που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με κομμάτια όπως τα “When I’m Small”, “Fall In Love”, “You Don’t Get Me High Anymore”, “Black Out Days”, “Same Old Blues”, “Lights” – θα εμφανιστεί το Σάββατο 1η Απριλίου στο Fuzz Live Music Club, στην Αθήνα.

Εισιτήρια προπωλούνται προς 25 ευρώ (μονό) και 45 ευρώ (διπλό – περιορισμένος αριθμός). Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 28 ευρώ.

Διάθεση: τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt και το www.viva.gr

Σάββατο 1 Απριλίου 2017
Fuzz Live Music Club
Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος
Tηλ. 210 3450817
www.fuzzclub.gr

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00.

http://www.phantogram.com/
https://www.facebook.com/Phantogram
https://twitter.com/Phantogram
https://www.youtube.com/c/phantogrammusic
https://www.instagram.com/phantogram/

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
To Pre-Reworks 2017 είναι εδώ!
Power Rangers: Ένα ανέλπιστα διασκεδαστικό remake!