Skip to content

«Nafea Faa Ipoipo?» του Paul Gauguin.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πίνακας: Nafea Faaipoipo, 1892
Καλλιτέχνης: Paul Gauguin

Εσύ, πότε θα παντρευτείς;

Όχι, δεν πρόκειται για προσωπική ερώτηση αλλά για τη μετάφραση του τίτλου του έργου, που είναι διατυπωμένος στα σαμοανικά. Ο πίνακας βλέπεις, φιλοτεχνήθηκε στην Ταϊτή και ο δημιουργός του, Paul Gauguin , αποφάσισε ότι ήταν πιο ταιριαστό το όνομά του να αποδοθεί στη γλώσσα των ιθαγενών κατοίκων του νησιού.

Ο ασυνήθιστος τίτλος του έργου οφείλεται στο λουλούδι που η γυναικεία μορφή στα αριστερά φοράει πίσω από το αυτί της και δηλώνει ότι η ίδια βρίσκεται σε αναζήτηση συζύγου.

Ίσως αυτό να είναι και το ζήτημα που την απασχολεί ενώ βυθισμένη στις σκέψεις της κάθεται σε μια χαλαρή στάση στο πρώτο επίπεδο του πίνακα. Πίσω της βρίσκεται μία ακόμη νεαρή γυναίκα που με βλέμμα αινιγματικό κοιτάζει προς το μέρος μας, ανοίγοντας έτσι μια δίοδο επικοινωνίας με το θεατή.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του πίνακα είναι η τόλμη με την οποία ο καλλιτέχνης χειρίζεται το χρώμα. Μια τόλμη μάλιστα ιδιαίτερα επιδέξια δεδομένου ότι ο ίδιος καταφέρνει να πραγματοποιήσει με επιτυχία δύσκολους χρωματικούς συνδυασμούς και να εξισορροπήσει τη σύνθεση, αντισταθμίζοντας τον όγκο των γεροδεμένων γυναικείων μορφών με τη χρήση έντονων χρωματικών τόνων.

Η μικρή μπλε «λίμνη» στο δεύτερο επίπεδο του πίνακα είναι επίσης χαρακτηριστική της καινοτόμου χρήσης του χρώματος από τον καλλιτέχνη. Και μπορεί το έμπειρο μάτι του σημερινού θεατή να μη δυσκολεύεται να μαντέψει ότι η μπλε κηλίδα αντιστοιχεί στη σκιά του δέντρου στη δεξιά άκρη του πίνακα, στα τέλη όμως του 19ου αιώνα η μη συμβατική χρήση του χρώματος ήταν κάτι εντελώς νέο.

Ο Gauguin ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που δε χρησιμοποίησε το χρώμα ως εργαλείο περιγραφής της πραγματικότητας αλλά ως διακοσμητικό στοιχείο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη ζωγραφική του Matisse και αργότερα του Kandinsky. Με τη διαισθητική χρήση του χρώματος και τα απλοποιημένα μοτίβα ο καλλιτέχνης εγκαινίασε μια νέα οπτική που άσκησε τεράστια επιρροή στην εξέλιξη της μετέπειτα τέχνης.

Στους πίνακές του βλέπουμε έναν κόσμο όπου το εξωτικό στοιχείο συνυπάρχει με το πνευματικό και η αθωότητα με τον αισθησιασμό. Έναν κόσμο που μας κάνει να θέλουμε να παραμερίσουμε το χρώμα και να γίνουμε κομμάτι του.

______________________
Ιστορίες Τέχνης ή αλλιώς… jeanne_d__art. Βρείτε εδώ την επίσημη σελίδα της στήλης στο Instagram!

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μια ψυχαναγκαστική δασκάλα που ονειρεύεται τον κόσμο της διανόησης. Η έλλειψη δεξιοτεχνίας την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σςςς).

Loading...
Η δύναμη της αφής μέσα από 25 φωτογραφίες.
DJ Eazy: Αγαπημένα albums και singles από το 2021.