Skip to content

Από την Αντιγόνη στη Μήδεια: Η θέση της γυναίκας σε έναν σκληρά ανδροκρατούμενο κόσμο!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τι είναι στα αλήθεια η γυναίκα; Κόρη, αδελφή, ερωμένη ή μάνα; Μήπως όλα τα παραπάνω; Ποιο μυστήριο καλύπτει την ιστορία της ανά τους αιώνες; Ποιο το παρελθόν και ποιο το μέλλον της;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα επιδιώκει να δώσει φιλότεχνα μια πρωτοποριακή παράσταση, που έχει εύλογα αναστατώσει το κοινό της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, το θέατρο Άλφα-Ιδέα παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένων του Κώστα Γάκη. Μια σύγχρονη παράσταση που με βάσεις στο αρχαίο ελληνικό δράμα αντικατοπτρίζει την αλήθεια δέκα συγκλονιστικών γυναικών.

Η Αντιγόνη, η Ελένη, η Ιφιγένεια, η Κλυταιμνήστρα, η Κασσάνδρα, η Ιοκάστη, η Εκάβη, η Αγαύη, η Ηλέκτρα και η Μήδεια, οι εξέχουσες αυτές γυναίκες της ιστορίας, ενσαρκώνονται επί σκηνής από ένα και μόνο πρόσωπο. Παρακολουθούμε ένα ποιητικό ταξίδι που καταδεικνύει τους πολλούς κι αντιφατικούς ρόλους που μια γυναίκα καλείται να παίξει στην ζωή της. Αναλυτικότερα, το έργο βασίζεται στις έννοιες χρέος, θυσία, φόνος, αιμομιξία, οι οποίες σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της εκάστοτε γυναίκας.
Πρωταγωνιστές στο ταξίδι αυτό η Μαρία Παπαφωτίου και ο Κώστας Γάκης. Μαζί τους στην σκηνή οι μουσικοί, Ίρις Κανδρή και Στέλλα Ζιοπούλου, συμμετέχουν στην θεατρική πράξη μέσω της ζωντανής μουσικής και του τραγουδιού. Ο ρόλος του καθενός πάνω στη σκηνή ήταν πολύ συγκεκριμένος, μοναδικός, συμπληρωματικός και καθόλα απαραίτητος.

Αναλυτικότερα, η παράσταση αποτελεί μια κατάδυση στα βάθη της γυναικείας φύσης μέσα από δέκα διαφορετικές ηρωίδες αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Οι ισορροπίες διατηρούνται στο ακέραιο κι έτσι συνθέτουν ένα ψηφιδωτό, που προσδιορίζει, σε μια ή πολλές εκφάνσεις του, τη γυναίκα του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Το έργο του Κώστα Γάκη, «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», μιλάει για τη θέση της γυναίκας σε έναν σκληρά ανδροκρατούμενο κόσμο, προβληματίζοντας το κοινό γύρω από τις έννοιες του φεμινισμού, της πατριαρχίας αλλά και της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι ένα επίκαιρο έργο, ύμνος για τη γυναίκα, το οποίο φέρνει την τραγωδία κοντά στο κοινό με ένα διαφορετικό και σύγχρονο τρόπο, χωρίς όμως να το απαλλάσσει από τον στόμφο που συνήθως την προσδίδεται.

Η παράλληλη χρήση βίντεο-προβολών χαμηλής αισθητικής με τοπία τόσο από τον ήλιο του Αιγαίου όσο κι από χιονισμένα βουνά δημιουργούν έντονη σύγχυση που φέρνει τους θεατές σε μεγάλη αμηχανία. Ταυτόχρονα με την άγρια ερμηνεία της Μαρίας Παπαφωτίου, το κοινό χάνεται σε μια άκρως σπαρακτική εστίαση των λεπτομερειών του προσώπου των γυναικών που υποδύεται. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι θεατές κάθονται σε θέσεις που έχουν στηθεί πάνω στην σκηνή και έτσι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν από απόσταση αναπνοής το δάκρυ, το αίμα και την αγωνία στα λόγια των ηρώων. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω δρώμενα και την ζωντανή μουσική αποτελεί ο ίδιος ο Κώστας Γάκης, που σαν αρχαίος τραγικός ποιητής, καρικατούρα του Ομήρου, επικαλείται διαρκώς την Μούσα Καλλιόπη.

Συνοψίζοντας, στην παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» γνωρίσαμε όλες τις γυναίκες που έχουν στιγματίσει την ιστορία του θεάτρου, πρωταγωνίστριες, αντι-ηρωίδες, γυναίκες που καθόρισαν και καθορίστηκαν από την Ιστορία. Τις συναντάμε ακόμα και στις μέρες μας αυτές τις γυναίκες. Είμαστε εμείς, εσύ, η καθεμιά.


«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια»
Παράταση παραστάσεων έως και της 14 Απριλίου

Συντελεστές
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Κείμενο, σκηνοθεσία, video art: Κώστας Γάκης
Μουσική: Κώστας Γάκης – Στέλλα Ζιοπούλου
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου
Φωτογράφοι: Παναγιώτης Λαμπής, Σοφοκλής Μπιμπής, Νίκος Οικονόμου

Πληροφορίες
Διάρκεια: 90′
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (προπώληση), 15€ (ταμείο), 12€ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51
Αθήνα

Τηλ.: (210) 5238742, 5221444
Τρόποι πρόσβασης: Στάση Μετρό ΟΜΟΝΟΙΑ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:15 και Κυριακή 19:00

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Η Ορχήστρα Academica Αθηνών μας ταξιδεύει στον όψιμο ρομαντισμό!
Η ελληνική σημαία κυματίζει στο σημερινό Doodle της Google!