Ένα μίνι ντοκιμαντέρ ελπίδας για την αρχιτεκτονική της πανδημίας!
Πανδημία, lock down, μέτρα. Κι όμως, αυτό το διάστημα υπήρξαν τρόποι για να έρθουμε πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ένωσαν τη φωνή τους για να συμβάλλουν σε αυτό που η αρχιτεκτονική των ιδεολόγων οφείλει να κάνει. Να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ανθρώπων και να τις μεταφέρει σε λύσεις στο χώρο.
Νέες φόρμουλες δόμησης και πτυσσόμενα κτίρια για να στήνονται, να ξεστήνονται και να μετακινούνται εύκολα. Μία μελέτη για το ευαίσθητο θέμα των δομών φιλοξενίας, αλλά και η αναζήτηση λύσεων γύρω από τη μόλυνση του νερού. Κοινότητες διαφορετικά οργανωμένες, πάντα λειτουργικές με την επικοινωνία και τη συνεργασία στο επίκεντρό τους, μέσα από λύσεις όπως pop up καταστήματα που δεν παύουν ποτέ να λειτουργούν ή την οργάνωση της καθημερινότητας σε ένα κάθετο χωριό που παραμένει πάντα εξωστρεφές, ανοιχτό, παραγωγικό, αλλά και ασφαλές.
Η φύση εισέρχεται στο σπίτι – ιδέα διαχρονικά φλέγουσα για πόλεις του πλανήτη, στις οποίες η αστικοποίηση έχει λάβει δραματική εξέλιξη: ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό και άλλες όψεις της φύσης μπορούν να υπάρξουν και στον εσωτερικό χώρο, με ενεργειακά συμφέροντα τρόπο και για χάρη της σωματικής και πνευματικής υγείας των ανθρώπων. Παράλληλα, τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως οι «πράκτορες» της αλλαγής και δημιουργούνται χώροι αφιερωμένοι σε αυτά.
Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από το Σταύρο Συμεωνίδη για την Design Ambassador και το Archisearch.gr.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που αναπτύσσονται στο μίνι- ντοκυμαντέρ για τη διαγωνισμό Pandemic Architecture από την Design Ambassador και το Archisearch.gr. Τις εκφράζουν οι εμπνευστές τους, αρχιτέκτονες κάθε ηλικίας και κάθε φυλής από κάθε σημείο του πλανήτη, από τις ΗΠΑ ως τη Νότιο Κορέα, από τη Γαλλία και την Ισπανία, μέχρι τη Ρωσία και την Ινδία. Το μίνι – ντοκιμαντέρ αποδεικνύει την ψυχική εγγύτητα: όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε, ακόμα κι αν δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ, αλλά και ούτε πρόκειται να συναντηθούμε φυσικά, θα υπάρχουν πάντα οι τρόποι να επικοινωνούμε μέσα από τις ιδέες μας για χάρη της ανθρωπότητας, της κοινωνίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ο διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικών Pandemic Architecture ανακοινώθηκε εν μέσω πανδημίας και lock down. Σκοπός του ήταν να δώσει ένα βήμα έκφρασης σε όλες εκείνες τις ιδέες που διαφορετικά θα έμεναν «κλειδωμένες» στο μυαλό και τους 4 τοίχους του σπιτιού δυναμικών και δημιουργικών ανθρώπων. Γι’ αυτό και η συμμετοχή ήταν ελεύθερη.
“Σε επόμενο στάδιο, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου think tank για τον τρόπο που οργανώνουμε τη ζωή μας σε πόλεις, κοινότητες και κατοικίες, οι οποίες στηρίζονται στην αξία της ανθρώπινης ζωής, τη γνώση και τη συναισθηματική σταθερότητα, την επικοινωνία και τη συνεργασία, την ελεύθερη έκφραση και κίνηση, την εναρμονισμένη ατομική και κοινωνική εξέλιξη, εν ολίγοις τη δημοκρατία”, λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας ιδρυτής της Design Ambassador και του Archisearch.gr, επιμελητής της έκθεσης μαζί με την αρχισυντάκτρια του Archisearch.gr και αρχιτέκτονα Τίνα Μαρινάκη.
Στον διαγωνισμό έγιναν περισσότερες από 800 αιτήσεις και κατατέθηκαν 450 προτάσεις από 60 χώρες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Περισσότερα για τις προτάσεις, τους κριτές και το διαγωνισμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.