Λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν ετοιμάζεστε για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εξετάσεις, πόσο μάλλον οι πανελλαδικές. Για να δείτε όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, όταν έρθει η σειρά σας να γράψετε πανελλήνιες, είναι σημαντικό να αποφύγετε κάποια λάθη. Στην συνέχεια, θα βρείτε κάποια λάθη που δεν πρέπει να κάνετε, όταν κάνετε προετοιμασία για τις πανελλήνιες.
Να μην μελετάτε σωστά
Ακόμη και αν πηγαίνετε σε πρότυπα σχολεία και ακόμη και αν έχετε τους καλύτερους καθηγητές, δεν θα μπορέσετε να αποδώσετε στις πανελλήνιες χωρίς συστηματικό διάβασμα.
Είναι πολύ σημαντικό, αρκετό καιρό πριν τις πανελλήνιες, να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διαβάσματος το οποίο να τηρείτε, να διαβάζετε όσο πιο συγκεντρωμένα μπορείτε, να κάνετε επαναλήψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αν ακολουθήσετε μία σωστή τακτική μελέτης, θα είναι πολύ πιο εύκολο να γράψετε αρκετά μόρια, όταν φτάσουν οι εξετάσεις των πανελληνίων.
Να μην μελετάτε τα παλιά σας διαγωνίσματα
Από τα παλιά σας διαγωνίσματα, έχετε πολλά να μάθετε. Συνεπώς, όταν παίρνετε πίσω ένα διορθωμένο διαγώνισμά σας, καλό είναι να μην το καταχωνιάζετε κάπου, αφού δείτε τι βαθμό πήρατε.
Αντιθέτως, το ιδανικό είναι να μελετήσετε από την αρχή το διαγώνισμα, να λύσετε ξανά όλα τα θέματα και να δώσετε ιδιαίτερα σημασία στα σημεία στα οποία κάνετε λάθη. Αυτή δεν είναι η πιο ευχάριστη διαδικασία, αλλά σίγουρα θα σας βοηθήσει για την στιγμή των πανελληνίων.
Είναι σημαντικό επίσης, κάθε φορά που τελειώνετε έναν κύκλο διαγωνισμάτων, να κάνετε ένα ενδεικτικό υπολογισμό των μορίων σας. Αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο «υπολογισμός μορίων», θα εμφανιστούν πολλά αποτελέσματα, με ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να υπολογίσετε τα ενδεικτικά μόριά σας.
Να αφήνετε κενά
Ίσως να πιστεύετε ότι δεν πειράζει να έχετε κάποια κενά σε κάποια μαθήματα, γιατί θα τα καλύψετε στην πορεία. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος.
Με το να αγνοείτε τις άλυτες απορίες σας και τα μαθησιακά κενά σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να τα αυξάνετε, όσο προχωράει ο καιρός.
Προσπαθήστε να καλύπτετε όποια μαθησιακά κενά έχετε, την στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν, ώστε να μην δυσκολευτείτε στην πορεία.
Να συγκρίνετε τους βαθμούς σας με των άλλων
Είναι πολύ δελεαστικό, να συγκρίνετε τους βαθμούς που γράφετε στα διαγωνίσματα, με τους βαθμούς του υπόλοιπου τμήματος, αλλά είναι σημαντικό να μην το κάνετε.
Θεμιτό είναι να κοιτάτε μόνο την δική σας μαθησιακή πορεία, διότι με την σύγκριση δεν θα βελτιωθείτε. Συγκεκριμένα, η σύγκριση μπορεί να σας δημιουργήσει απογοήτευση, οπότε καλό είναι να την αποφεύγετε.