Τρεις “out of the box” ρετσίνες για την Καθαρά Δευτέρα!
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σαρακοστιανό τραπέζι, γεμάτο νηστίσιμες λιχουδιές, θαλασσινά και φυσικά… καλό κρασί. Ανάμεσα στις πιο ιδιαίτερες επιλογές για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες της ημέρας, οι ελληνικές ρετσίνες κερδίζουν επάξια μια θέση στο τραπέζι μας, χάρη στη μοναδική τους αρωματική ταυτότητα και τη φρεσκάδα τους.
Στο παρελθόν, η ρετσίνα είχε παρεξηγηθεί, όμως τα τελευταία χρόνια ζει μια αληθινή αναγέννηση, με νέες, ποιοτικές εκδοχές που αναδεικνύουν τη δυναμική της. Από κλασικές επιλογές με έντονο ρητινώδη χαρακτήρα έως μοντέρνες, πιο φινετσάτες εκδοχές, υπάρχει μια ρετσίνα για κάθε γούστο και κάθε πιάτο.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα ανακαλύψουμε εξαιρετικές προτάσεις ρετσίνας που ταιριάζουν ιδανικά με τους γευστικούς θησαυρούς της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να απολαύσουμε την ημέρα όπως της αξίζει: με εκλεκτό φαγητό και καλό ελληνικό κρασί:
Botanic Brut Sparkling, Οινοποιείο Νικολού, Σαββατιανό, Αττική

Ξεχάστε ό,τι νομίζατε για τη ρετσίνα! Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να έχει κομψότητα και να απολαύσουμε μια premium εκδοχή της σε flute ποτήρια; Αυτή η αφρώδης πρόταση από Σαββατιανό, φτιαγμένη με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Ντελικάτες φυσαλίδες αγκαλιάζουν αρώματα φρούτων, ενώ διακριτικές νότες μαστίχας και πεύκου συμπληρώνουν το αρωματικό της προφίλ. Η ζωηρή οξύτητα χαρίζει δροσιά και ισορροπεί τέλεια με τη νοστιμιά των τηγανητών θαλασσινών, ενώ ο βοτανικός της χαρακτήρας αναδεικνύει τη μεσογειακή της ταυτότητα. Μήπως η αφρώδης ρετσίνα ήταν ανέκαθεν προορισμένη να κατακτήσει το τραπέζι μας; Δοκιμάστε τη δίπλα σε μια τραγανή λαγάνα με ταραμοσαλάτα ή σε ένα πιάτο με ξιδάτα θαλασσινά, για έναν απόλυτα ισορροπημένο γαστρονομικό συνδυασμό.
______________________
The Cricket and the Ant, Οινοποιείο Μαρκόγιαννη, Ηλεία, Ροδίτης

Ίσως η πιο “ακομπλεξάριστη” εκδοχή της ρετσίνας! Μια ρετσίνα που δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά, αλλά ξέρει ακριβώς πώς να κλέβει την παράσταση. Φτιαγμένη από Ροδίτη βιολογικής καλλιέργειας, γεμίζει το ποτήρι με χρυσαφένιες ανταύγειες και αρώματα από ζουμερά εσπεριδοειδή, ώριμο ροδάκινο και φρέσκα βότανα – θυμάρι, ευκάλυπτο, μια ιδέα δεντρολίβανο. Στο στόμα δροσερή, παιχνιδιάρικη, με ισορροπημένη οξύτητα και μια βοτανική επίγευση που μένει. Και αν αναρωτιέστε τι να την κάνετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάστε τη με λαγάνα και ταραμοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια ή μαριναρισμένα θαλασσινά. Ταιριάζει τόσο ωραία, που θα νομίζετε πως έτσι έπρεπε να είναι πάντα η ρετσίνα!
______________________
Ρετσίνα ροζέ, Οινοποιείο Γκάραλης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας & Λημνιό, Λήμνο

Αν νομίζατε ότι η ρετσίνα δεν μπορεί να γίνει ροζέ και να φέρει αρώματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, η Ροζέ Ρετσίνα από το Οινοποιείο Γκαράλη είναι εδώ για να σας διαψεύσει! Με τις ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό να συνεργάζονται άψογα, γεμίζει το ποτήρι με λαμπερό ροζ χρώμα και πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη, το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο και τα μεσογειακά βότανα, όπως φασκόμηλο και θυμάρι, δένουν υπέροχα με τη ρητινώδη φρεσκάδα του πεύκου και διακριτικές νότες μαστίχας. Στο στόμα, παιχνιδιάρικη, με ζωηρή οξύτητα, μαλακές τανίνες και μια ευχάριστη αίσθηση umami που κάνει τη διαφορά. Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, τολμήστε να τη συνδυάσετε με τραγανές τηγανητές σαρδέλες, γαρίδες σαγανάκι ή ακόμα και με μια γενναιόδωρη μπουκιά λαγάνας βουτηγμένη σε ταραμοσαλάτα. Ένα κρασί που αποδεικνύει ότι η ρετσίνα μπορεί να έχει στυλ, φινέτσα και μια απολαυστική δόση έκπληξης!