Skip to content

Η Mindspace Thessaloniki μας έκανε μια ξενάγηση στο μέλλον της πόλης!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Θεσσαλονίκη, μία πόλη την οποία πολλοί αποκαλούμε σπίτι μας. Μία πόλη με 2300 χρόνια ιστορία, με σημαντική θέση στα γεγονότα σε όλες τις φάσεις της ύπαρξης της. Σημείο συνάντησης λαών, παραδόσεων, θρησκειών και με πλούσιο, ζωντανό ακόμα και σήμερα, παρελθόν. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το παρελθόν, απομεινάρια του οποίου μπορεί να εντοπίσει κάποιος εύκολα, κάνοντας έναν περίπατο στην πόλη. Όμως τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Υπάρχει τρόπος να ξεγελάσουμε την ιστορία και να ρίξουμε μία φευγαλέα κλεφτή ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα, στο αύριο μας;

Η δράση Out of the Box έχει την απάντηση. 

«Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε με την δράση Out of the Box, μία πρωτοβουλία της ομάδας του Mindspace Thessaloniki, να βρούμε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι οραματίζονται, αναλαμβάνουν δράση και παλεύουν, τόσο για τον δικό τους βιοπορισμό, όσο και για να στηρίξουν το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων ανθρώπων σε αυτή την πόλη και δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να τις εξετάσουμε όλες, θα εστιάσουμε όμως σε κάποιες που ξεχώρισαν.

Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να κάνει μεγαλύτερα βήματα προς την επιχειρηματικής της ανάπτυξη. Σε αυτό έχει συμβάλλει αρκετά η θέση της και το γεγονός ότι είναι μία πόλη γεμάτη φοιτητές. Αυτό έχει ως συνέπεια σε αυτή να αναπτύσσεται πλήθος καινοτόμων ιδεών και δράσεων, ενώ ταυτόχρονα να συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που αναζητούν ταλαντούχους και καταρτισμένους νέους ανθρώπους για να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Veltio, την οποία ξεκινήσαμε να επισκεφθούμε ένα μεσημέρι Τετάρτης εν μέσω δυνατής βροχής. Παρά την κακή διάθεση του καιρού συγκεντρωθήκαμε στην Καμάρα, το σημείο κατατεθέν για συναντήσεις, και ξεκινήσαμε προς τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή του Φοίνικα. Εκεί μας υποδέχθηκε η Μαρία, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να μας ξεναγήσει στον χώρο και να μας μιλήσει για την εταιρεία. Ξεκινήσαμε με μία περιήγηση στα γραφεία τους, τα οποία θυμίζουν περισσότερο γραφεία της Google, καθώς είναι σχεδιασμένα στην ίδια φιλοσοφία, με μεγάλους ανοιχτούς χώρους και με έντονα χρώματα.

Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς ένα από τα conference room που υπάρχουν στον χώρο. Εκεί μάθαμε ότι η Veltio είναι μία επιχείρηση που γεννήθηκε στην Αμερική το 2004, με έναν από τους δυο αρχικούς Partners να είναι Έλληνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα της προέρχεται από την ελληνική λέξη «βελτιώνω» και αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία πάνω στην οποία χτίστηκε, την συνεχή εξέλιξη και εύρεση καλύτερων λύσεων. Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται είναι αυτός της συμβουλευτικής και της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Έχουν αναπτύξει συνεργασίες σε όλο τον κόσμο και παρέχουν υπηρεσίες σε κολοσσούς όπως η Disney, τα Carrefour, η AT&T και η Vodafone. Η Μαρία μας μίλησε για τον τρόπο που είναι δομημένη η εταιρεία, το γεγονός ότι είναι μία αρκετά απαιτητική, αλλά και συναρπαστική εργασία καθώς κάποιος μπορεί να συνεργαστεί με πολλά διαφορετικά άτομα, ενώ περιλαμβάνει αρκετά επαγγελματικά ταξίδια. Προς το τέλος της επίσκεψης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλές δράσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ομαδικότητα, αλλά και σεμινάρια και ημερίδες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να βελτιώσουν κάποιο κομμάτι στο οποίο αισθάνονται ότι υστερούν και να εξελίσσονται επαγγελματικά και προσωπικά.

Αυτός ήταν όμως μόνο ο πρώτος σταθμός της δράσης μας. Μερικές μέρες αργότερα, την Δευτέρα 9 Μαρτίου δώσαμε συνάντηση σε ένα άλλο γνωστό σημείο, το άγαλμα του Βενιζέλου στην κορυφή της πλατείας Αριστοτέλους, πάνω από την Εγνατία. Αυτή την φορά δεν πηγαίναμε στα γραφεία κάποιας επιχείρησης, αλλά η επιχείρηση θα ερχόταν σε εμάς. Θα συμμετείχαμε σε μία διαφορετική ξενάγηση, σε ένα ταξίδι στην ίδια την ιστορία της πόλης, αλλά με ένα νέο, διαδραστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο. Οι «οικοδεσπότες» μας σε αυτή την ξενάγηση ήταν οι Dot2dot, μίας Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) την οποία έστησαν η Βάσω και η Χριστίνα και διοργανώνει θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, με ξεναγό την Βάσω, να περιηγηθούμε σε διάφορες σημαντικές εποχές για την ιστορία της πόλης, και όλα αυτά μέσα σε ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο. Ακούσαμε για την ίδρυση της, την εποχή του Μακεδονικού Βασιλείου, την θέση που κατείχε στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή, αλλά και το πώς έγινε το άτυπο κέντρο των Βαλκανίων την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι απίστευτο πόσο εμφανή είναι τα σημάδια που έχουν αφήσει όλοι αυτοί οι πολιτισμοί στην πόλη και το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κοιτάξει προσεκτικά και θα τα δει. Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, αλλά ξεκίνησε πάλι να ψιχαλίζει την ώρα που κατευθυνόμασταν στα γραφεία των Dot2dot.

Εκεί, αφού μας κέρασαν κουλουράκια και χυμό, τα κορίτσια μας μίλησαν για το έργο τους. Πώς και γιατί ξεκίνησαν όλο αυτό το εγχείρημα και πώς κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις βρέθηκαν στον δρόμο τους. Ήταν ιδιαίτερο ενθαρρυντικό να ακούς ανθρώπους, με καμία προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία, να διηγούνται την ιστορία τους για το πώς κατόρθωσαν να στήσουν από το μηδέν μία επιχείρηση, τα μαθήματα που κέρδισαν και πώς οραματίζονται το μέλλον τους.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος, δυστυχώς απότομα λόγω της ξαφνικής άφιξης του ιού που μας έχει περιορίσει όλους στα σπίτια μας. Το πρόγραμμα για την συγκεκριμένη δράση περιελάμβανε δύο ακόμα επισκέψεις: η μια στην AidPlex, μια startup που κατασκευάζει ιατρικές συσκευές προσβάσιμες για όλους, όπως νάρθηκες και κηδεμόνες σκολίωσης, και η άλλη στο Elektronio, που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν χειροποίητα ηλεκτρικά ποδήλατα. Αν αναλογιστεί κανείς τις επιχειρήσεις που είχαμε σχεδιάσει να επισκεφτούμε και αυτές που επισκεφτήκαμε θα αναρωτηθεί εύλογα για τον τόσο διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα : μία μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην συμβουλευτική του λιανικού εμπορίου, μία επιχείρηση στο κομμάτι των ξεναγήσεων και του τουρισμού, μία στον τομέα της τεχνολογίας στην υγεία και μία ακόμα που ασχολείται με την κατασκευή ποδηλάτων. Η επιλογή αυτών των τεσσάρων ήταν επιτηδευμένη γιατί η δράση είχε ως στόχο να αναδείξει πως δεν έχει σημασία η εμπειρία, το υπόβαθρο, ο τομέας στον οποίο βρίσκεσαι, εάν κάποιος έχει θέληση μπορεί να καταφέρει να δημιουργήσει κάτι δικό του, την δουλειά των ονείρων του. Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο, τα εμπόδια είναι αρκετά, η διαδικασία εξαιρετικά απαιτητική και δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας, όμως το έπαθλο είναι ανεκτίμητο για όποιους το κατακτήσουν. Και το σημαντικότερο είναι ότι σταματάς να ανυπομονείς να φτάσεις στο τέλος, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μία συνεχής διαδικασία βελτίωσης και εξέλιξης, και έτσι μαθαίνεις να εκτιμάς το ίδιο το παιχνίδι και να αναζητάς της προκλήσεις.

Σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τις δυσκολίες να μας καταβάλλουν, να μάθουμε να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας, να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε πώς μας επηρεάζουν και πώς αντιδρούμε σε αυτά. Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι και ικανοί να χαράξουμε το μέλλον μας.»

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας online και δωρεάν!
Το Lemon σε μια παράσταση αλληλεγγύης στις Σταγιάτες Πηλίου.