Skip to content

Oticons Faculty | Ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής Επιστρέφει!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό κινηματογραφικής μουσικής, που έχει εν τη γενέσει του ως μόνο στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, μέσω της εύρεσης και προώθησης εκπληκτικών ταλέντων στην σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής. Η ελληνική πρωτοβουλία επανέρχεται για 3η συνεχή χρονιά με πολυ-βραβευμένους με Όσκαρ, Bafta και Χρυσές Σφαίρες συνθέτες στην κριτική επιτροπή, μαζί με σημαντικούς οργανισμούς και φεστιβάλ που στηρίζουν και πάλι το μοναδικό αυτό – διεθνούς απήχησης – project, και σας καλωσορίζουν στο Oticons Faculty Film Music Competition 2016!

Τον διαγωνισμό ίδρυσε και διοργανώνει ένα από τα σημαντικότερα πλέον Ευρωπαικά πρακτορεία εκπροσώπησης συνθετών κινηματογραφικής μουσικής, το Oticons Ltd., μία Ελληνική πρωτοβουλία των Γιώργου Χριστόπουλου και Σταύρου Πλατσή. Φέτος ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός για Εγγραφές και Υποβολές μέχρι τις 10 Απριλίου 2016. Ο διαγωνισμός Oticons Faculty είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα όπου δίνεται η μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες, διάσημους και επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου να ακούσουν και να αξιολογήσουν τις υποβληθείσες δημιουργίες τους και κατόπιν να δώσουν ξεχωριστά στον καθένα πολύτιμες συμβουλές και αναλυτικά σχόλια σχετικά με αυτές! Επιπλέον, οι Νικητές του Διαγωνισμού έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από αυτούς τους αναγνωρισμένους κριτές, και να λάβουν προσωπικά mentoring αλλά και ένα σημαντικό δίκτυο γνωριμιών, που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες για την καριέρα τους.

1488061_1723506481214421_8887168720401448218_n

Την περσινή χρονιά, μεταξύ των 125 συμμετεχόντων, η Κριτική Επιτροπή επέλεξε δύο μεγάλους νικητές, τους οποίους και βράβευσε στέλνοντας τους ως VIP guests να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις και τα masterclasses στα δύο φεστιβάλ-ορόσημα στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής: τα World Soundtrack Awards στο Βέλγιο, και το Krakow Film Music Festival στην Πολωνία. Για το 2016 η Κριτική Επιτροπή διατηρεί το κύρος της, με την συμμετοχή 25 κριτών, μεταξύ τους οι βραβευμένοι με Όσκαρ Jan Kaczmarek (Ψάχνοντας την Χώρα του Ποτέ) και Stephen Warbeck (Ερωτευμένος Σέξπηρ), οι φημισμένοι καλλιτέχνες Shigeru Umebayashi (Ερωτική Επιθυμία), Jean-Michel Bernard (Be KindRewind), Bruno Coulais (Τα Παιδιά της Χορωδίας), Tuomas Kantelinen (Ο Θρύλος του Ηρακλή) και ο Jesper Kyd (Assassins Creed). Πρόεδρος της επιτροπής παραμένει ο διάσημος βέλγος μαέστρος Sir Dirk Brossé.

Οι δύο μεγάλοι νικτήτες του 2015, ο Ιταλός Andrea Grant (1ο Βραβείο) και ο Γερμανός Bartosch McCarthy (2ο Βραβείο), εξήραν το διαγωνισμό και το πώς τα βραβεία που πήραν άφησαν το στίγμα τους στην καριέρα τους. Συγκεκριμένα ο Andrea Grant δήλωσε: «Ήταν τιμή μου να συναντήσω τόσο σπουδαίους συνθέτες όπως οι Άλαν Σιλβέστρι και Πάτρικ Ντόυλ, αλλά και τόσους άλλους καταπληκτικούς επαγγελματίες και να λάβω τόσο σημαντικές συμβουλές αλλά και προσωπικές επαφές, που ήδη με βοηθούν στην περαιτέρω καριέρα μου.»

Το γεγονός ότι και οι δύο Νικητές του Oticons Faculty 2015 βραβεύτηκαν μόλις 4 μήνες αργότερα, αντίστοιχα με το πρώτο και δεύτερο βραβείο και πάλι, στο Transatlantyk Film+Sound Festival της Πολωνίας, αποτελεί απόδειξη ότι η καινοτόμα δομή και ο πρωτοποριακός στόχος που έθεσε εξαρχής ο διαγωνισμός Oticons Faculty – δηλ. η αναγωγή της ουσίας της τέχνης της κινηματογραφικής μουσικής ως πρόκληση για την νέα γενιά συνθετών – έχει στεφθεί με επιτυχία.

Καθώς το ότι οι ίδιοι ακριβώς νικητές επιλέχθηκαν από δύο διαφορετικές κριτικές επιτροπές δύο διαφορετικών διαγωνισμών, μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι θεωρηθεί!

Τα δύο μεγάλα βραβεία για το 2016 παραμένουν ασφαλώς τα ίδια: ο 1ος Νικητής θα ταξιδέψει τον Οκτώβριο στην Γάνδη για το Film Fest Gent και τα World Soundtrack Awards, ενώ ο 2ος Νικητής θα παρευρεθεί στο φανταστικό Krakow Film Music Festival, για το οποίο ο περσινός νικητής Bartosch McCarthy δήλωσε πως “ο αριθμός επαγγελματιών καλλιτεχνών του χώρου της κινηματογραφικής μουσικής που συνάντησα σε αυτό το φεστιβάλ μου προκάλεσε πραγματικό δέος!

Διαδιακασία και Ημερομηνίες

Κάθε βήμα αυτού του διαγωνισμού θα γίνει και πάλι εξ ολοκλήρου online, στη διαδικτυακή πλατφόμα του διαγωνισμού: εγγραφή συμμετοχής, καταχώρηση (upload) των συνθέσεων, ακόμα και η ψηφοφορία και η τελική συνεδρίαση των κριτών! Ο Διαγωνισμός θα δέχεται εγγραφές μέχρι και τις 10 Απριλίου 2016! Οι 10 Φιναλίστ και οι 2 μεγάλοι Νικητές, που θα μοιραστούν τα βραβεία, θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου!

“Η μοναδικότητα αυτού του διαγωνισμού έγκειται στο εξής: οι ιδρυτές του αγαπούν την κινηματογραφική μουσική όσο και εγώ, αλλά ταυτόχρονα νοιάζονται να ανακαλύψουν νέους ταλαντούχους συνθέτες. Έτσι μου δόθηκε η ανεπανάληπτη δυνατότητα να ακούσουν την μουσική μου μεγάλοι καλλιτέχνες, πολλούς από τους οποίους κατόπιν συνάντησα και πλέον αποτελούν προσωπικές επαγγελματικές επαφές!”

Andrea Grant – 1ος Νικητής 2015

“Δεν μπορώ να εκφράσω με επαρκή λόγια την ευγνωμοσύνη που νοιώθω για την ευκαιρία που μου δόθηκε! Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το φεστιβάλ θα σημαδέψει την επαγγελματική μου πορεία. Ήδη διάσημοι συνθέτες μου ζήτησαν να συνεργαστούμε!”

Bartosch McCarthy – 2nd Prize Winner 2015

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.faculty.oticons.com | faculty@oticons.com

Loading...
Αυτές είναι οι φετινές υποψηφιότητες των Oscars!
Η συναρπαστική γραμμένη ιστορία που έγινε το Revenant!