Skip to content

Όταν η ελληνική μουσική σκηνή αρχίζει να παίρνει και πάλι τα πάνω της!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαϊδης

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, αν μερικοί συνδυασμοί λέξεων και ρυθμών, προκαλούν, πράγματι, μια ηλεκτροχημική αντίδραση στο σώμα, που θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά, σε ορισμένες συνειδησιακές καταστάσεις. Κάπου, λέει κάτι γι’ αυτό ο Αρτώ, πως μερικά μουσικά κομμάτια, όταν εισαχθούν στο νευρικό σύστημα, αλλάζουν τη μοριακή σύνθεση των κυττάρων και κάπως έτσι, διαφοροποιούν μόνιμα το άτομο, που αποκτά αυτή την εμπειρία.

[…] «Βέβαια, ασχολούμαστε τόση ώρα, μ’ όλες αυτές τις θεωρητικές μπούρδες, αλλά είναι ενδιαφέρον, σαν παιχνίδι – (εννοώ αυτή η ιδέα)».

Αυτό είναι ένα απόσπασμα, από μια συνέντευξη του Allen Ginsberg, στην Paris Review, το 1965, που έπεσε στα χέρια μου, κοιτώντας την πρώτη σελίδα από το booklet του νέου δίσκου, του Άκη Μπαρούτα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, η ελληνική μουσική σκηνή δεν υπάρχει πια, ή τουλάχιστον, με τη μορφή, που υπήρχε κάποτε. Κι αυτό, κυρίως, γιατί λίγοι είναι αυτοί, που γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο, θεωρώντας πως αν κάνουν το αντίθετο, θα περάσουν πιο εύκολα τα ελληνικά σύνορα, μιας και το ίντερνετ θα είναι εκεί, για να μας βομβαρδίσει με αυτά.

DSC_0039

Ο νέος δίσκος του Άκη Μπαρούτα, ευτυχώς, είναι κάτι διαφορετικό. Μας μιλάει για μικρές ιστορίες, που έχουν συμβεί “στις πλατείες του κόσμου”. Κάποιες από αυτές είναι αληθινές, ενώ άλλες όχι. Αποδεικνύει, όμως, πως αν η καλή ελληνική μουσική συνδυαστεί με ένα είδος μοντέρνου πειραματικού ήχου, τότε, αυτό που προκύπτει, μπορεί να ακούγεται πραγματικά όμορφο.

Γράφει μόνος του τους στίχους, αλλά και τη μουσική που τους συνοδεύει. Έκανε το πρώτο του live, στην ανοιχτή σκηνή της Μονής Λαζαριστών, όταν ήταν 17. Από τότε όμως, έχουν αλλάξει πολλά και πιο πολύ, ο τρόπος που ακούμε μουσική. Ψάχνουμε, συνεχώς, κάτι, που θα μπορέσει να μας κρατήσει εκεί, είτε αυτό αφορά τη μουσική, το ρυθμό ή τη φωνή.

Ο νέος του δίσκος, λοιπόν, είναι κάτι τέτοιο και το καλύτερο απ’ όλα, επέλεξε να κάνει την πρώτη του παρουσίαση, στην αστική αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον». Οι ατμοσφαιρικές μελωδίες, λοιπόν, μαζί με τη μελαγχολία μιας κινηματογραφικής αίθουσας, είναι ο καλύτερος συνδυασμός για κάτι τέτοιο!


*Ο νέος Δίσκος του Άκη Μπαρούτα, “Στις Πλατείες του Κόσμου”, κυκλοφορεί από την Polytropon και μπορείτε να τον βρείτε να τον βρείτε σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, καθώς σε Stereodisc, Studio52, Public και Ιανό. 

**Έπειτα από την ξεχωριστή παρουσίαση του πρώτου προσωπικού του album στον Κινηματογράφο Ολύμπιον, ο Άκης Μπαρούτας θα ανέβει στη σκηνή της Ζωντανής Μαύρης Τρύπας την Πέμπτη 28 Μαΐου, για να παρουσιάσει στο κοινό ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για τη συγκεκριμένη βραδιά.

Μαζί του οι μουσικοί:
Τόλης Δεληγιάννης (μπάσο)
Νίκος Δημακίδης (ηλεκτρική κιθάρα)
Ανθή Κύρκου (πλήκτρα, τραγούδι)
Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα)

Βιογραφικό
O Άκης Μπαρούτας γεννήθηκε το 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε την κιθάρα σε ηλικία 15 ετών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του πάνω στη μουσική στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, φοιτά στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, ”Στις πλατείες τους Κόσμου”, κυκλοφόρησε από την Polytropon Records, το Δεκέμβρη του 2014, και εμπεριέχει τραγούδια των οποίων έγραψε τη μουσική και τους στίχους, σε μια χρονική περίοδο 5 ετών, από το 2009 έως το 2014.
Links
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=nBL0EixdH9Y
Facebook: Άκης Μπαρούτας (http://goo.gl/pLtsk4)

Ζωντανή Μαύρη Τρύπα
Βαίου 5, Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Προσέλευση: 21:30
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 5€

DSCF4271

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Τέχνη και ποδήλατο σε νέες διαδρομές!
Δημήτρης Καρατζιάς: “Η αλήθεια είναι η μεγαλύτερη δύναμη, που μπορεί να έχει μια παράσταση”.