Skip to content

Όλα όσα έχει να σου δείξει το φετινό Open House Thessaloniki!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη έχει πραγματοποιηθεί ήδη 8 χρονιές σημειώνοντας πάνω από 50.000 επισκέψεις στην τελευταία διοργάνωση!

Το 10ο Open House Thessaloniki χωρίζεται σε δύο μέρη: το ένα περιλαμβάνει δια ζώσης ξεναγήσεις και το άλλο διαδικτυακές. Στις 23-24 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν διαδρομές στην πόλη, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνουν πρεμιέρα μια σειρά από virtual tours κι ένα livestream στο YouTube. Και τα δύο μέρη συνοδεύονται από τους καθιερωμένους διαγωνισμούς για το κοινό. Ακόμα, στο πλαίσιο της έκθεσης ArXellence 2 διοργανώνεται ένας Περίπατος Βιομηχανικής Κληρονομιάς στις 25-26 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Design Week διοργανώνεται το MADE in Thessaloniki στις 15-17 Οκτωβρίου.

Open House Thessaloniki 2021 – The REstart: Το Open House Thessaloniki επιστρέφει φέτος τόσο με δια ζώσης ξεναγήσεις όσο και διαδικτυακά: τον Οκτώβριο με τα υπαίθρια “Open Walks” & τον Νοέμβριο με το “Online Event”!


Made In Thessaloniki | Thessaloniki Design Week | 15-17 Οκτωβρίου 2021

Το Open House Thessaloniki συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στο Thessaloniki Design Week, με τη δράση MADE in Thessaloniki, η οποία μας ξεναγεί σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο να αναδείξει διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το design.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από δημιουργούς, που θα μας συστήσουν τον χώρο και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, καθώς και ολιγομελή workshops, με στόχο το κοινό να εξοικειωθεί με διάφορες παραγωγικές διαδικασίες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:

 • Alfa Handcrafted Guitars Πνοή & Νύξη
 • Βιοτεχνία ενδυμάτων Αmma One’s Garment
 • Κοσμήματα & αξεσουάρ Artpeckers
 • Christina Malle Bags
 • Χειροποίητες κούκλες Creating Stories
 • Βιοτεχνία υποδημάτων Fabrica Fabrica
 • Creative agency Matiti Creative
 • Custom made ποδιές Pukka
 • Εργαστήριο Μεταξοτυπίας
 • Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο
 • Εργαστήριο συντήρησης επίπλων Ξύλο… Πελεκητό!
 • Παραδοσιακό Τυπογραφείο στο Μπεζεστένι
 • Φαρμακευτικό εργαστήριο Φαρμακείο της Φύσης
 • Ηλεκτρικά ποδήλατα & πατίνια Elektronio
 • Εργαστήριο υφαντικής Penelope
 • Κοσμήματα Reλακ Tech Jewelry
 • Εργαστήριο ξυλογλυπτικής ArtStreet52
 • Καλλιγράφος Kallos Graphein
 • Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών My Greek Soap
 • Φωτογραφικό εργαστήριο Stereosis
 • Εργαστήριο Χαρακτικής

Covid free εκδήλωση: Απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Τόσο οι ξεναγήσεις όσο και τα workshops είναι δωρεάν.
Για τις ξεναγήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στον κάθε χώρο.
Για τα workshops απαιτείται κράτηση: 6973970939 6937213824 (11:00-15:00)


Open Walks | 23-24 Οκτωβρίου 2021

Μέσα από 10 θεματικές διαδρομές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε διαφορετικές πλευρές της πόλης: στα Ανατολικά και Δυτικά Τείχη, στην Άνω Πόλη, στη Συνοικία των Εξοχών, στο Γαλεριανό Συγκρότημα, σε θρησκευτικά μνημεία, στο ιστορικό κέντρο, στη βιομηχανική κληρονομιά και στην ιστορική εμπορική περιοχή.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Οι επισκέπτες τηρούν σειρά αναμονής στο σημείο εκκίνησης της κάθε διαδρομής.

Θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες.

Δείτε όλες τις διαθέσιμες διαδρομές του διημέρου εδώ!


Φωτογραφία: Μαρία Καϊσίδου

Open Photo | 23-31 Οκτωβρίου 2021 | Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του από το OPEN HOUSE Thessaloniki! Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και της εκδήλωσης. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Στην επιλογή των νικητών συμμετέχει και το κοινό, καθώς στην τελική φάση καλείται να ψηφίσει ανάμεσα στους φιναλίστ.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, εμπνευσμένο από τον χορηγό της δράσης, Lazaridis Ceramics, είναι Bricks of History.

Τρόπος Συμμετοχής

 1. Ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας από το OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 με δημοσιεύσεις (posts) στο instagram, από δημόσιο προφίλ, από τις 23 ως τις 31 Οκτωβρίου. Έχετε δικαίωμα απεριόριστων συμμετοχών.
 2. Γράφετε #LazaridisCeramics_oht2021 στη λεζάντα (caption).

Έπαθλα


Open Vote | 23-31 Οκτωβρίου 2021

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους διαδρομή και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini LiPlay! Οι εθελοντές της διαδρομής που θα αναδειχθεί πρώτη από την ψηφοφορία θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης.

Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ανοίξει εδώ στις 23 Οκτωβρίου.


Virtual Tours | Νοέμβριος 2021

Μια σειρά από virtual tours θα μας ξεναγήσει και φέτος σε εντυπωσιακά κτίρια της πόλης, διαδικτυακά. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα στα τέλη Νοεμβρίου και θα παραμείνουν στο διαδίκτυο, στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο ΥouΤube και στην ιστοσελίδα.

Τα κτίρια που θα προβληθούν και η ημερομηνία της πρεμιέρας θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.


Φωτογραφία: Γιώργος Γερακιανάκης

Open Office | Νοέμβριος 2021

Η νέα αυτή παράλληλη δράση περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης. Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους χώρο.

Φέτος, η δράση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με μια σειρά συνεντεύξεις σε αρχιτέκτονες, που θα μας μιλήσουν για τη δουλειά τους και θα μας συστήσουν τον χώρο και τον τρόπο που εργάζονται. Τα βίντεο θα ανέβουν στην ιστοσελίδα, καθώς και στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο ΥouTube, όπου και θα παραμείνουν διαθέσιμα.

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.


Φωτογραφία: Πέτρος Αντωνιάδης

Livestream | Νοέμβριος 2021

Μέσα από μια ζωντανή σύνδεση στο YouTube θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του Online Event του OPEN HOUSE Thessaloniki 2021, με προσκεκλημένους ομιλητές ανά ενότητα. Η ζωντανή σύνδεση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των διαγωνισμών, καθώς και με sneak peeks από τα βίντεο που θα ανέβουν στο κανάλι την επόμενη μέρα. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει με ερωτήσεις για τους ομιλητές και σχόλια μέσω του live chat.

To livestream θα παραμείνει διαθέσιμο στο YouTube στο κανάλι του Open House Thessaloniki.

Δείτε το live stream της περσινής διοργάνωσης εδώ!
______________________

Open House Thessaloniki 2021

Περισσότερα: www.openhousethessaloniki.gr

Υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μέγας χορηγός: Alumil

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στο δίκτυο του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που περιλαμβάνει πάνω από 45 πόλεις παγκοσμίως.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ο κανόνας του παιχνιδιού: Το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ εμπνέει το 62ο Φεστιβάλ!
Φωτογραφίες από το live των Jane Doe, 3 χρόνια μετά την τελευταία φορά!