Skip to content

Διαβάζεις online; Ένας οδηγός για να ξεκινήσεις.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η νέα κανονικότητα μετά το πρώτο lockdown από την εμφάνιση της πανδημίας κι έπειτα έχει σπρώξει λίγο περισσότερο τους αναγνώστες κοντά στα ηλεκτρονικά βιβλία. Όχι ότι η αγάπη και η ενέργεια που αφιερώνει ένας βιβλιόφιλος στην αγορά έντυπων βιβλίων μπορεί να σταματήσει, ένα χόμπι που λειτουργεί ευεργετικά και για τη ψυχολογία, αλλά οι αναγνώστες τείνουν να διαβάζουν περισσότερα ebooks στην εποχή του κορωναϊού, λόγω ευκολίας. Πλέον, μπορείς να βρει πολλές πηγές για audio βιβλία ή βιβλία σε pdf, και για να μην χαθείς, εμείς ξεχωρίσαμε την Ανοικτή βιβλιοθήκη, που διαθέτει χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία με ελεύθερη και νόμιμη διανομή στο διαδίκτυο, και σου την συστήνουμε για να ξεκινήσεις!

Τι θα μπορούσες όμως να διαβάσεις στην Ανοικτή βιβλιοθήκη, σε αυτόν το φαινομενικά χαώδη λαβύρινθο από βιβλία; Σου έχουμε την απάντηση με μερικές επιλογές παρακάτω.

 

6 Διηγήματα από βιβλία των εκδόσεων Gutenberg

Η αγαπημένη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg υπάρχει ελεύθερα στη σελίδα της Ανοικτής Βιβλιοθήκης και μπορείς να την βρεις και να την «ξεφυλλίσεις» εκεί. Οι συλλογικοί τόμοι Οι Λύκοι Επιστρέφουν, Ο Ασημένιος Καθρέφτης και το Τραγούδι της Σάλπιγγας περιέχουν διηγήματα μερικών από των πιο σημαντικών συγγραφέων.

Στον Ασημένιο Καθρέφτη του Arthur Conan Doyle (Άρθουρ Κόναν Ντόυλ) μπορείς να βρεις ιστορίες μυστηρίου και έντασης. Στο Οι Λύκοι Επιστρέφουν, διηγήματα της «Γενιάς των Ερειπίων», μπορείς να βρεις καθημερινές προσωπικές ιστορίες από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αμέσως μετά. Το Τραγούδι της Σάλπιγγας αποτελείται από διηγήματα του Wallace Stegner (Γουάλας Στέγκνερ) που αποδομεί την πολυδιάστατη αμερικανική πραγματικότητα.


Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Εαυτό του

του Edgar Allan Poe

Ο  Edgar Allan Poe (Έντγκαρ Άλλαν Πόε), ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς, φημίζεται για την ατμοσφαιρική του γραφή. Στο Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Εαυτό του, ο Edgar Allan Poe περιγράφει τις περιπλανήσεις του από την Αραβία ως την Ισπανία.

 

 

 

 

 

 

 


Καλαμιές στον Άνεμο

Grazia Deledda

Η συγγραφέας Grazia Deledda (Γκράτσια Ντελέντα) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1926. Ξεκίνησε τη συγγραφή από μια εσωτερική πηγαία έμπνευση, χωρίς να παρακολουθήσει ποτέ κανένα μάθημα στο σχολείο, παρά μόνο διαβάζοντας τη Βίβλο. Στο Καλαμιές στον Άνεμο έχει καταφέρει να εσωκλείσει έναν ολόκληρο κόσμο ανθρώπινης τραγωδίας μέσα από την καθημερινότητα μιας πλούσιας οικογένειας.

 

 

 

 

 

 


Στα Μυστικά του Βάλτου

Πηνελόπη Δέλτα

Ένα κλασικό μυθιστόρημα της ελληνικής λογοτεχνίας για σένα που αγαπάς το κλασικό. Είναι ένα από τα διάσημα ιστορικά μυθιστορήματα στην ιστορία της Ελλάδας.

Η υπόθεσή του εξελίσσεται στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία των αρχών του 20ου αιώνα. Μέσα απ’ την αναφορά της στη ζωή και τη δράση του Τέλλου Άγρα και του Καπετάν Νικηφόρου, δύο αξιωματικών του Ελληνικού στρατού, εθελοντών στον Μακεδονικό Αγώνα, η συγγραφέας παρουσιάζει τις σφοδρές συγκρούσεις των Ελληνικών ανταρτικών σωμάτων με τους Βούλγαρους που αποτέλεσαν την απαρχή για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την οριστική προσάρτησή της στο Ελληνικό Κράτος.

 

 

 


Κατάδικος

Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Ένα ακόμα κλασικό ελληνικό μυθιστόρημα είναι ο Κατάδικος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Μια σημαντική προσθήκη για κάθε βιβλιοθήκη είτε εικονική είτε όχι.

Ο Κατάδικος είναι ένα εκτεταμένο αφήγημα που γράφτηκε το 1919. Η υπόθεσή του τοποθετείται σε ένα αγροτικό χωριό της Κέρκυρας, όπου ζουν ο Γιώργης Αράθυμος με την όμορφη γυναίκα του, τη Μαργαρίτα και τα δυο παιδιά τους, και ο Τουρκόγιαννος που δουλεύει ως υποταχτικός τους.

Είναι ένα βιβλίο που πειραματίζεται με τις έννοιες της ηθικής και της ανθρώπινης μεταμέλειας. Βαθιά συγκινητικό.


Η Ιθάκη του Καβάφη σε graphic novel

από τoν Gaving Aug Than

To ποίημα που όλοι γνωρίζουμε, η Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη, βρίσκεται με την πρωτότυπη μορφή του graphic novel με εικονογράφηση του Gavin Aung Than (Γκάβιν Ονγκ Ταν) και μετάφραση της Κατερίνας Προκοπίου.


Άπαντα ποιήματα του Καβάφη και του Κώστα Καρυωτάκη

Φυσικά, μπορείς να βρεις ποίηση. Τα άπαντα ποιήματα του Καβάφη και του Κώστα Καρυωτάκη, δυο από τις μεγαλύτερες μορφές στην ελληνική ποίηση.


Δώσε λίγο παραπάνω χρόνο και «σκάλισε» την Ανοικτή βιβλιοθήκη. Εκτός από τις προτάσεις μας, μπορείς να βρεις κατεβάσεις τα αμέτρητα βιβλία σε μορφή pdf  ή να τα ακούσεις σε μορφή audiobook, καθώς η πλατφόρμα έχει λάβει υπόψιν και ανθρώπους με δυσχέρεια όρασης.

www.openbook.gr
facebook: @openbook.gr

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Καβάφη!
«EYA II ή Η αφήγηση μιας απόπειρας», η παράσταση από το ΑΠΘ που ταξιδεύει στο FURORE 2020!