Skip to content

Ο Olafur Eliasson επιστρέφει στο Tate με το νεό του μεγάλο project, «In Real Life»!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το 2003, ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson, γνωστός κυρίως από τα έργα του που παίζουν με το φως, μετέτρεψε την κεντρική αίθουσα του Tate Modern στο Λονδίνο σε ένα περιβάλλον εμβύθισης, όπου κυριαρχούσαν αναπαραστάσεις του ήλιου και του ουρανού. Αυτό το έργο, με τίτλο «Weather Project», αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για τις σύγχρονες πρακτικές της δημιουργίας, όπου η τέχνη και η κοινωνική διάδραση μπλέκονται με προσανατολισμό τη φυσικότητα του κόσμου. Φέτος, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο Tate με το νέο του έργο, «In Real Life», μια εκτεταμένη ρετροσπεκτίβα που διήρκησε 3 δεκαετίες και απαντάει στην περιβαλλοντική κρίση.


Τα απλά φυσικά φαινόμενα, όπως το νερό, το φως και η ομίχλη, είναι σταθερές αναφορές έμπνευσης του Eliasson. Πολλές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του Tate αξιοποιούν αυτά τα στοιχεία, όπως το εντυπωσιακό έργο με τον καταρράκτη ύψους 11 μέτρων που υποδέχεται τους επισκέπτες του μουσείου. Το «Beauty» (1993), εκπέμπει ένα ουράνιο τόξο εντός του χώρου της gallery, ενώ το «Din Blind Passage» (2010) παραλαμβάνει τους επισκέπτες σε μια διαδρομή 39μ. μήκους πυκνής ομίχλης. Παράλληλα, υπάρχει η φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζει τις δραματικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα παγόβουνα της Ισλανδίας τα τελευταία 20 χρόνια. 

Το «The Expanded Studio» αποτελεί μια συλλογή αφιερωμένη σε πρωτοποριακές καμπάνιες, και επιδεικνύει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή η συλλογή παρουσιάζει επιμέρους projects, όπως το «Little Sun» (2012), που παρέχει ηλιακή ενέργεια σε κοινότητες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και το« Ice Watch», ένα έργο από πάγο που προέρχεται από την Γριλανδία και ενισχύει τη διάδοση της κρισιμότητας των κλιματικών αλλαγών. 

Den blinde passager / fog walk (2010)

Ο Eliasson είναι αναγνωρισμένος για την ικανότητά του να προκαλεί την αντίληψη του κοινού. Παίζει με αντανακλάσεις, αντιστροφές, μετεικάσματα και εναλλαγές χρωμάτων. Τα δυο του έργα, «Your Spiral View» (2002) και «Your Planetary Window» (2019), σχηματίζουν διάφορες οπτικές, ενθαρρύνοντας το κοινό να δει το χώρο της gallery με νέους τρόπους. Οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν ενεργά και με το «Your Uncertain Shadow (Colour)» (2010), διασχίζοντας φωτεινά σημεία και σχηματίζοντας ζωντανές σκιές. Αντίστοιχα, το «Room for one colour» (1997) μειώνει το οπτικό πεδίο του θεατή, σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μαύρου. 

Η διεπιστημονική φύση του συνολικού έργου του καλλιτέχνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό του έργου «In Real Life», το οποίο στρέφει την προσοχή μας σε αρχιτεκτονικά έργα του ίδιου, όπως το «Fjordenhus» (2018) στη Δανία. Τέλος, 450 μοντέλα επιδεικνύουν το ενδιαφέρον του στη γεωμετρία και στα μαθηματικά, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με το «Stardust Particle» (2014), το γλυπτό που αποτελείται από μπλεγμένες γεωμετρίες και κρυστάλλινη δομή. 

Olafur Eliasson, Your Spiral View (2002), Tate Modern, London

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2020. Μάθε περισσότερα εδώ: www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/olafur-eliasson

www.olafureliasson.net
Facebook: studioolafureliasson | Instgram: studioolafureliasson

Loading...
Θερινό σινεμά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δωρεάν προβολές!
Το νέο video της Apple είναι ότι πιο ανάλαφρο έχουμε δει το τελευταίο διάστημα!