Skip to content

Οι Les Au Revoir είναι νοσταλγοί μιας άλλης εποχής!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Άννα Θεοδωρίδου

Οι Les Au Revoir είναι μία μπάντα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα, μία μπάντα που γυρνάει τον χρόνο λίγο πίσω ή και πολύ. Πειράζουν μουσικά κομμάτια, που έχουμε ακούσει, αλλά με τρόπο που δεν έχουμε ξανακούσει. Με πολλές επιρροές στον ήχο τους και τη γνώριμη retro αισθητική τους, θα εμφανιστούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο επόμενο TEDxUniversityofMacedonia. Με αφορμή αυτό θυμόμαστε τη συνέντευξη που έδωσαν στον Beater.gr, για το νέο τους δίσκο αλλά και το πως οι ίδιοι βιώνουν την εποχή της νοσταλγίας.

 

Les Au Revoir, η τελευταία κλεφτή ματιά μετά από έναν αποχαιρετισμό, γράφεται στην προσωπική σας σελίδα. Γιατί διαλέξατε ένα τόσο γλυκόπικρό όνομα;

Η ζωή είναι γλυκόπικρη και η αλήθεια είναι ότι όταν βρήκαμε το όνομα “Les Au Revoir” δεν σκεφτήκαμε ότι θα καθρέφτιζε και αυτό το κομμάτι, της ζωής. Οι Les Au Revoir αφήνουν, μέσα από τη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις τους, μία υπόσχεση ότι τραγούδια που αγαπήσαμε στο παρελθόν, θα έχουμε την ευκαιρία να μας συντροφεύουν και στο παρόν. Εις το Επανειδείν! Πόσες φορές αυτή η φράση μας συνόδευσε στη ζωή.

IMG_5403

Το στίγμα της μπάντας είναι οι ιδιαίτερες διασκευές σε ρομαντικά κομμάτια περασμένων δεκαετιών. Γιατί μόνο covers και τι είναι αυτό που σας ελκύει σε ένα κομμάτι ώστε να το πειράξετε;

Για μας οι Les Au Revoir δεν είναι ένα ακόμα group, είναι ένας τρόπος έκφρασης και ένα μέσο που έχει σκοπό να επαναφέρει κλασσικές μελωδίες στο σήμερα με σεβασμό πάντα στο πρωτότυπο τραγούδι. Κάθε διασκευή που υπάρχει στην πρώτη μας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Retro’ Clock”, είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει παρόμοια στο album.

Οι επιλογές των τραγουδιών έγιναν σε διαφορετικές περιόδους και είχαν να κάνουν καθαρά, με την αίσθηση που μας άφηνε ένα τραγούδι όταν το ακούγαμε. Έτσι, παράδειγμα το “Θα ξανάρθεις” μας προκαλούσε νοσταλγία, το “Θυμήσου το Σεπτέμβρη” μας ταξίδευε σε παραμύθι, οι “Θαλασσιές οι Χάντρες” μας θυμίζουν το καλοκαίρι και όλα είχαν να κάνουν με τις κλεφτές ματιές στο χρόνο γι’ αυτό και το album ονομάστηκε “Retro’ Clock”!

IMG_5451

Κάποιοι λένε ότι οι διασκευές συνιστούν μια εύκολη λύση σε μια εποχή έλλειψης πρωτογενούς δημιουργίας. Τι απαντάτε;

Σίγουρα η παρθενογένεση είναι μάστιγα της εποχής μας και τρέφεται αρνητικά από την κρίση, οικονομική και κοινωνική. Εμείς καταφύγαμε σε αυτή την “εύκολη λύση” στην ανάγκη μας να αγγίξουμε κλασσικά δημιουργήματα, να τα κάνουμε γνωστά στο σήμερα και να αποδώσουμε κάτι άρτιο. Ας μη γελιόμαστε, είμαστε 3 χρόνια συγκρότημα. Το να ξεκινάς σωστά έστω και με covers σίγουρα μόνο κατακριτέο δεν είναι.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μουσικές επιρροές σας σαν συγκρότημα;

Κάθε μέλος του συγκροτήματος είναι μια τελείως διαφορετική προσωπικότητα, με διαφορετικές μουσικές επιρροές. Ο Κώστας Καραμήτσος (Πλήκτρα) ασχολείται και ακούει κυρίως ηλεκτρονική μουσική, ο Λεωνίδας Αναγνώστου (Ακουστική Κιθάρα) είναι τζαζ κιθαρίστας και γώ (Αλεξάνδρα Μπουνάτσα – Τραγούδι) έχω αρκετά λάτιν, αλλά και κλασσικά ακούσματα. Το πάντρεμα όλων αυτών δημιουργεί τον ήχο των Les Au Revoir.

IMG_5400

Εκτός από τον ήχο δίνετε μεγάλη σημασία και στην εικόνα που τον συνοδεύει για την επίτευξη μιας ρετρό αισθητικής. Τι είναι αυτό που σας κάνει να γυρνάτε πίσω το χρόνο;

Στην εικόνα σταθήκαμε τυχεροί από την αρχή, γιατί ο σκηνοθέτης όλων των video clip μας Δημήτρης Συλβέστρος κατάλαβε ακριβώς αυτό που είχαμε ως ιδέα για τους Les Au Revoir. Η αισθητική μας δεν είναι μόνο ρετρό. Αν κάποιος καθίσει και παρατηρήσει εκτενέστερα την οπτικοποίηση μιας δικιάς μας διασκευής θα καταλάβει ότι δεν προσπαθήσαμε, απλά, να μεταφέρουμε τον ακροατή σε μία άλλη εποχή, αλλά μέσα από την εικόνα μας θέλουμε να “ακούσει” τη μουσική και με την αίσθηση της όρασης.

Ζούμε σε μία εποχή νοσταλγίας;

Νομίζω δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε πλέον. Σε μια εποχή στασιμότητας στη δημιουργία, λογικό είναι να νοσταλγούμε εποχές που δινόντουσαν περισσότερες ευκαιρίες σε καλλιτέχνες, να εξωτερικεύσουν το ταλέντο τους.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική σας δουλειά “Retro’ Clock”, τι θα ακούσουμε σε αυτό το δίσκο;

Πέρα από την ποικιλία των ακουσμάτων που προαναφέραμε, η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά “Retro’ Clock”, που κυκλοφορεί σε CD από την Plus Rec, περιέχει όλες τις διασκευές που έχουμε εκδώσει επίσημα μέχρι τώρα, από το “Θα ξανάρθεις” μέχρι το “Ήρθες Αργά”, καθώς και τα δυο υπέροχα remixes που συμπεριλήφθησαν σε συλλογές του Buddha Bar: “Θα Ξανάρθεις”, από KLed Mone και “Άσε Με Να Φύγω” από Dreamers Inc. Την παραγωγή του δίσκου υπογράφει ο Χάρης Πρώιος που είναι ο μέντορας μας και ο άνθρωπος πίσω από κάθε μας καλλιτεχνική επιλογή.


*Οι Les Au Revoir είναι θα εμφανιστούν στο επόμενο TEDxUniversityofMacedonia, στις 3 Νοεμβρίου, που θα γίνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος!

Το φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι το Chasm ή αλλιώς χάσμα.

Chasm ή αλλιώς χάσμα. Το φαινόμενο που δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητο. Το κομμάτι της καθημερινότητας σου, που σε αγγίζει και σε προβληματίζει. Αυτό το κενό που πάντα ήθελες να ερμηνεύσεις και ποτέ δεν τολμούσες να το κάνεις μόνος.
Για μας το μεγαλύτερο χάσμα, ήταν πάντα όλες εκείνες οι ιδέες που δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν με τις δικές μας λέξεις. Για μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς, θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε, να γεφυρώσουμε και εν τέλει να ξεπεράσουμε κάθε λογής προσωπικά και συλλογικά χάσματα. Αναλύοντας τους προβληματισμούς μας, επανεξετάζοντας τις απορίες μας και αποδομώντας τα διλήμματα μας, θα χτίσουμε την πιο γερή βάση για να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα αυτά που φοβάσαι και φοβόμαστε, κατάματα.

Είσαι έτοιμος να επαναπροσδιορίσεις την πραγματικότητα;

Περισσότερα: www.tedxuniversityofmacedonia.com

**Ευχαριστούμε το Uberdooze για τη φιλοξενεία.

Loading...
Οι καλύτερες ταινίες από τα γειτονικά Βαλκάνια στο 59ο ΦΚΘ!
Η 5η έκδοση της FotoFilmic Travelling Exhibition κάνει στάση στη Stereosis!