Skip to content

Οι 9west αγαπούν τον αναλογικό κόσμο!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Κρυσταλλένια Μπάτζιου

Κωνσταντίνος Τίκης και Γιώργος Έξαρχος. Αυτοί είναι οι 9west. Έρχονται από το παρελθόν, από τότε που η progressive house είχε πάρει τα πάνω της. Άκουσαν και έγραψαν πολλά κομμάτια αυτά τα χρόνια. Κάποια από αυτά κυκλοφόρησαν σε εταιρίες του εξωτερικού. Επιλέγουν την αναλογική από τη ψηφιακή ζωή και σε λίγες ημέρες, κυκλοφορούν το πρώτο τους ολοκληρωμένο album, σε μορφή ενός βινυλίου, σε “σχήμα καρδιάς”.

Από τα λίγα που διάβασα για εσάς, ασχολείστε χρόνια με τη μουσική και ανήκετε σε μια μουσική κοινότητα, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, που είναι σίγουρα μεγάλη.

Ναι, ο Γιώργος ξεκίνησε να ασχολείται από το 1998 με την ηλεκτρονική μουσική, κυρίως με τη σύνθεση, αλλά παλιότερα, σίγουρα υπήρχαν και άλλα ακούσματα.

Εγώ ξεκίνησα την ίδια περίοδο σαν dj. Αργότερα, συνειδητοποίησα πως δε με γέμιζε αυτό και ασχολήθηκα κυρίως με την παραγωγή.

Έχετε κυκλοφορήσει και κάποια ep’s και κομμάτια στο παρελθόν, εκτός από το δίσκο που ήρθε τώρα, έτσι;

Ναι, έχουμε γύρω στις 45 κυκλοφορίες, από τότε που ξεκινήσαμε. Συνολικά, έχουμε βγάλει 7 αυθεντικά ep’s, κάποια remixes σε άλλα κομμάτια και αρκετά δικά μας κομμάτια έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες συλλογές.  Συνεργαστήκαμε με διάφορες  δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού, όπως την Dessous ή την King Street Sounds και τώρα, βγάζουμε το πρώτο μας ολοκληρωμένο album, στην ελληνική KLIK Records.

DSC_1023

Πώς καταλήξατε να γράφετε deep house μουσική;

Ξεκινήσαμε με διαφορετικό ήχο. Ποτέ δεν επιχειρήσαμε να αλλάξουμε, εσκεμμένα, το στυλ μας, αυτό ήρθε από μόνο του. Παλαιότερα γράφαμε και μουσικές, με έναν πιο progressive ήχο. Κυκλοφορήσαμε και δίσκους σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Με την εξέλιξη και τα ακούσματα που είχαμε, καταλήξαμε το 2009, να κάνουμε την πρώτη μας κυκλοφορία σε τέτοιο ήχο. Στείλαμε ένα δείγμα στην Dessous Records, μας απάντησαν θετικά και έτσι κάναμε την πρώτη μας κυκλοφορία, στη deep house σκηνή, ψάχνοντας αυτό το “βαθύτερο” νόημα, το οποίο τελικά, δεν είναι τόσο απλό, όσο φαίνεται.

Ο πρώτος σας ολοκληρωμένος δίσκος λέγεται “Heart Shaped Moon”.

-Ναι, η ιδέα ήταν του Γιώργου.

-Ο δίσκος έχει μια σκοτεινή χροιά, γενικά. Μου θύμισε ένα φεγγάρι, αλλά μια και το στρόγγυλο είναι λίγο κοινότυπο, είπαμε να το αλλάξουμε. (γέλια)

Άκουσα το δίσκο λίγες ώρες πριν βρεθούμε και η αλήθεια είναι πως ξεχώρισα το “Wild boys”, ως πιο “βρώμικο” κομμάτι, αλλά μέσα, γενικά, υπάρχουν διάφορες μελωδίες. Τι όργανα χρησιμοποιήσατε, για να γράψετε το δίσκο;

Ο Κωνσταντίνος είναι στα ρυθμικά και εγώ στις μελωδίες. Παίζουμε κιθάρα, μπάσο, πιάνο, τύμπανα, λίγο απ’ όλα. Ψαχνόμαστε, λοιπόν, και πειραματιζόμαστε όσο μπορούμε.

Και τώρα, τι ετοιμάζετε γενικά;

Γενικά, υπάρχουν πολλά project στα σκαριά τα οποία βέβαια θα πραγματοποιηθούν σε άγνωστο χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη 13 καινούρια κομμάτια, για τον επόμενο δίσκο, όπου δουλεύουμε πάνω σε αυτά. Για την προώθηση του “Heart Shaped Moon”, έχουμε κλείσει κάποια live, για να τον παρουσιάσουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά επειδή βλέπουμε πως, εγχώρια, δεν υπάρχουν και οι καλύτερες δυνατότητες, το ψάχνουμε πιο πολύ για έξω. Πάντα στέλναμε εκεί τη μουσική μας, κυρίως γιατί θέλαμε να έχουμε σχέσεις με άτομα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, απλά, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που προσπαθούν και είναι πιστοί πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα.

Τώρα, ο πρώτος δίσκος έχει πάρει το δρόμο του. Ο επόμενος, επειδή έχει λίγο διαφορετικό ήχο, ψάχνουμε να βρούμε πως μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, για να πάμε ψηλότερα, ό,τι και αν περιλαμβάνει αυτό. Το υλικό, πάντως, υπάρχει.

DSC_1040

Έχω δει πως έχετε κάνει γενικότερα sets, σε πολλές πόλεις, εντός και εκτός Ευρώπης. Παλιότερα, τι κάνατε για να προωθήσετε τη μουσική σας;

Παλιότερα, ήταν καλύτερα τα πράγματα. Δεν υπήρχε και ο ίδιος ανταγωνισμός, δεν έβγαιναν πολλά πράγματα, δεν υπήρχαν πολλοί καλλιτέχνες. Οπότε, αμέσως μας μάθαινε περισσότερος κόσμος. Έτσι, προέκυψαν και αυτά. Με βάση ένα βινύλιο, που είχαμε κυκλοφορήσεις με τον παλιό σύνθεση των 9west, πήγαμε Παρίσι, Μεξικό και Γερμανία, έτσι απλά.

Πλέον, οι εποχές έχουν αλάξει. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος και δε χρειάζεται μόνο να γράφεις καλή μουσική, αλλά και να ξέρεις να τη προωθήσεις σωστά.

Παλιότερα, μάλλον, έβγαιναν πράγματα. Απλά, δεν υπήρχε σίγουρα η ανάλογη διάδοση, όπως υπάρχει σήμερα με το διαδίκτυο. Ήταν άλλες εποχές. Οπότε μπορεί να μην έβγαιναν και απλά να μην τα ακούγαμε. Τι λείπει από τη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τη σκηνή αυτή;

Η Θεσσαλονίκη πάντα ήταν η πόλη που έβγαζε καλλιτέχνες από όλο το μουσικό φάσμα. Είναι λίγο λυπηρό, μία πόλη με 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό, να έχει ένα club, που να παίζει, αμιγώς, αυτή τη μουσική και να χωράει ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων. Παλιά ήταν αλλιώς. Έχουν αλλάξει κάπως τα δεδομένα. Υπήρξε μία άνθηση της ηλεκτρονικής μουσικής, πλέον παίζει σχεδόν παντού και αυτό μπορεί να είναι και καλό, γιατί βάζει πολύ κόσμο στο “τρυπάκι” να ψαχτεί με αυτή τη μουσική. Μπορεί να το κάνουν για άλλο λόγο, αλλά το ότι ακούγεται μόνο, είναι καλό.

Δεν υπάρχει, γενικότερα, σεβασμός στο καλλιτέχνη ή στον ακροατή, που θα ασχοληθεί με αυτή τη μουσική. Υπάρχει, απλά, μια μουσική βιομηχανία που ασχολείται πιο πολύ με άλλες μουσικές, παρά με τη dance σκηνή, που μπορεί να αφορά ένα περιορισμένο, για τα ελληνικά δεδομένα, κοινό, όμως αν δε παίζει σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, δε μπορεί να τη γνωρίσει ο κόσμος.

Κάποιους φόβους, που μπορεί να έχετε για το μέλλον; Είτε αφορούν εσάς, είτε τη μουσική που γράφετε;

Θέλουμε να είμαστε εκεί, όταν αλλάξει κάτι στη μουσική. Πρέπει, όταν γράφεις κάτι, να είσαι έτοιμος για να κάνεις το επόμενο βήμα. Ίσως θα θέλαμε να αλλάξει και κάπως το ελληνικό κοινό γενικά. Εκτιμάει τον ξένο καλλιτέχνη, ενώ δεν είναι τόσο ανεκτικός με κάποιον από την εγχώρια μουσική σκηνή.

Πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη παιδεία και κάποιες βάσεις σε αυτούς που ακούνε μουσική, για να μην πηγαίνουμε στα clubs για τη μόδα. Εκεί μπορείς να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και να διασκεδάζεις.

DSC_0999

Και να ήθελε να βάλει βάσεις κάποιος, σε αυτά που ακούει, είναι λίγο δύσκολο σε μια εποχή που έχουμε “καεί” από μουσικές, από μπάντες και εικόνες. Βγαίνουν αμέτρητες μουσικές, αμέτρητοι καλλιτέχνες, οπότε είναι κάπως δύσκολο και γι’ αυτους που το ψάχνουν λίγο παραπάνω, να μείνουν σε ένα είδος.

Τα mp3’s φταίνε λίγο γι’ αυτό. Έχουν μειωθεί τα κριτήρια. Είναι καλό που μπορεί να βγει εύκολα η μουσική στον κόσμο, αλλά υπάρχει πολύ “σαβούρα”, πλέον, εκεί έξω, που κάπως πρέπει να φιλτραριστεί κάπως όλο αυτό. Ενώ αυτοί που κυκλοφορούν δίσκους ή cd, είναι πιο προσεκτικοί, με αυτό που κάνουν. Τους κοστίζει αυτό και γι’ αυτό προσέχουν τι κάνουν, ενώ με τη ψηφιακή κυκλοφορία, είναι αλλιώς. Εμείς είμαστε εραστές του αναλογικού. Θέλουμε αναλογικό ήχο, αναλογικό γράψιμο, αναλογικά όργανα.

______________________

Website:
www.dessous-recordings.com/artist/9west
www.klikrecords.gr/artist/9west

 

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
New track: Sun Glitters – Galaxy (feat. Sarah P.)
Χειμερία Νάρκη: Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών!