Skip to content

«Οδύσσεια 1×1,60»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

photo_odysseia_patari_project9

Κείμενο: Περσεφόνη Κυρατζόγλου

Όποιος επιθυμεί να ακούσει την ιστορία της επιστροφής ενός βασιλιά στην πατρίδα του, μετά από δέκα ατελείωτα χρόνια αιματηρού πολέμου, με έναν διαφορετικό τρόπο, ας επισκεφτεί το θέατρο «Blackbox», για να ζήσει αυτή την περιπέτεια πιο ζωντανή από ποτέ. Η θεατρική ομάδα «Patari project»,  χρησιμοποιώντας μια  πρωτοπόρα τεχνική, αυτή της πλατφόρμας, είναι στη διάθεση του θεατή, ξεδιπλώνοντας τον περιπετειώδη νόστο του Οδυσσέα, με τον πιο απλό και ταυτόχρονα συναρπαστικό τρόπο.

Η τεχνική της πλατφόρμας, αποτελεί ένα μέσο αφήγησης μιας ιστορίας, πάνω στο θεατρικό σανίδι, με τη διαφορά, όμως, ότι αυτό το σανίδι είναι περιορισμένων διαστάσεων και για την ακρίβεια, 1×1,60 και υπερυψωμένο, κατά 75cm, από το έδαφος, δίνοντας την υπόνοια ενός παταριού. Σε αυτόν, λοιπόν, τον λιλιπούτιο χώρο, πέντε ηθοποιοί, με τις υποκριτικές τους ικανότητες και μόνα εργαλεία, το σώμα και τη φωνή τους, καταφέρνουν να δημιουργήσουν, με περισσή πλαστικότητα και εκφραστικότητα, ολόκληρο το σκηνικό του ταξιδιού του Οδυσσέα, με όλα τα επικείμενα εμπόδια. Ο χώρος, όπως αποδεικνύεται, δεν περιορίζει τη φαντασία αυτών και της σκηνοθέτιδάς τους, Σοφίας Πάσχου. Από τη φιλοξενία της Καλυψώς στο νησί των Φαιάκων, ύστερα, στον ευφυή εμπαιγμό του Πολύφημου, για την απόδραση από τη χώρα του, και στη συνέχεια, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, που σιγά- σιγά  θα αφανίσουν ολόκληρο το πλήρωμα του Οδυσσέα, θα έρθει η λυτρωτική αγκυροβόληση στη «στεριά-πατρίδα». Κάθε εμπόδιο ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, σαν σε κινηματογραφικό τοπίο, καθώς η έντονη σωματική κίνηση, ο συγχρονισμός, η διατήρηση ενός ρυθμικού παλμού, οι αστραπιαίες εναλλαγές χαρακτήρων και σκηνών, σε συνδυασμό με τα ηχητικά εφέ που παράγουν οι καλοδουλεμένες φωνές των ηθοποιών, πλαισιώνουν αριστοτεχνικά την ιστορία, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να ξεχειλίζει από ένταση, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ένα συνονθύλευμα εικόνων, που δημιουργείται, εσκεμμένα η όχι, από τις σκιές των υπερυψωμένων ηθοποιών, στο πάτωμα της αίθουσας και φυσικά, το έντονο κωμικό στοιχείο, απογειώνουν την παράσταση και τον ενθουσιασμό του κοινού.

photo_odysseia_patari_project5

Ποιος είναι, όμως, τελικά αυτός ο Οδυσσέας και σε ποια πατρίδα θέλει να επιστρέψει; Τα πέντε πρόσωπα των ηθοποιών, ενσαρκώνουν το καθένα έναν διαφορετικό Οδυσσέα, παρουσιάζοντας πέντε πτυχές του «πολυμήχανου» αυτού χαρακτήρα.  Με τον τρόπο αυτό, κάθε ένας από εμάς, βλέπει ένα κομμάτι του ήρωα που υπάρχει μέσα του και μέρα με τη μέρα, περιπλανιέται και αναζητεί την προσωπική του Ιθάκη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ
Φωτογραφίες: Όλγα Μπρούμα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου

Παραστάσεις
23 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα-Σάββατο 21:00, Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 55’

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, φοιτητικό, ανέργων 8€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox
Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00
BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254

photo_odysseia_patari_project6

Loading...
Ο Shawn Lee είναι ένας ζωντανός μύθος!
Beater Tapes | Thomas Numan (Synthetic)