Skip to content

O Propo ’88 γουστάρει να ακούει ρεμπέτικα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Άφησε την Ολλανδία για να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολέιται με την hip hop μουσική από πολύ μικρός, επηρεασμένος από τους J Dilla, George Duke, Quincy Jones και άλλους, γράφει και παίζει μουσική αναμειγνύοντας πολλά διαφορετικά είδη, στήνοντας έτσι το ιδανικό soundtrack, που θα σε κάνει να περάσεις καλά. Με αφορμή το επόμενο του set, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στη Στοά Soulbar, κάναμε μία σύντομη κουβέντα με τον Dj Propo ’88 των Da Shogunz, για λογαριασμό του Beater.gr.

 

Τι μουσική ακούς αυτό τον καιρό; 

Εδώ και καιρό, συνηθίζω να ακούω τα είδη μουσικής με τα οποία ασχολούμαι, δίνω δηλαδή βάση κυρίως στην Hip Hop μουσική, γιατί άλλωστε αυτό μου δίνει έμπνευση και στο να γράψω νέα κομμάτια, αλλά και να γίνω καλύτερος στα set μου. Έχω όμως και άλλα ακούσματα, όπως funk, jazz ή πιο μοντέρνα όπως είναι τα breaks ή η house, τον τελευταίο χρόνο όμως, Πέρασα ένα μεγάλο διάστημα ακούγοντας soul μουσική.

airplane

Ονόμασε μας 5 καλλιτέχνες που αποτελούν έμπνευση γι’ αυτό που κάνεις.

Ακούω πολλά διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μόνο 5, τότε θα ήταν αυτοί:

George Duke, ένας funk/jazz παραγωγός, με ήχο επηρεασμένο από τα 70’s και τα 80’s, ανάμεσα σε ήδη όπως η funk, η jazz ή ακόμη και η ροκ. Ο τρόπος που με έχει επηρεάσει είναι η χρήση των οργάνων, της τεχνολογίας και των συνθέσεων του. Χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία που, σε μεγάλο βαθμό, κάνουν να νιώθω πιο δημιουργικός.

Quincy Jones, διάσημος, εδώ και πάρα πολύ καιρό, για έναν από τους καλύτερους εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών, αλλά και για τη συμβολή του στην ιστορία της jazz. Με έχει ενθουσιάσει ο τρόπος με τον οποίο κατάφερνε να κάνει έναν επιτυχημένο δίσκο, με τόσα πολλά μουσικά είδη, δεν έβαζε ποτέ όρια σε αυτό που έκανε.

J Dilla, ένας hip hop παραγωγός που πήρε το κλασικό στιλ των 90’s και συνδύασε αυτά τα samples με την hip hop παραγωγή, την οποία έφτασε σε ένα άλλο επίπεδο. Είχε την ικανότητα να Κάνει τα πράγματα να φαίνονται τόσο ισορροπημένα στη μουσική που γράφει, ακολουθώντας πάντα τις ιδέες τις Κάθε εποχής, πράγμα από το οποίο έχω σίγουρα επηρεαστεί.

 

Ο Pete Rock είναι σίγουρα ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν πιο πολύ αυτό που κάνω, ειδικά για το στιλ που ακολουθούσε, για τον τρόπο που “έφερνε βόλτα” όλους αυτούς τους ήχους και τα samples. Δυνατό beat, που συνοδευόταν πάντα από μια καλή soul ιστορία και πολλά αυθεντικά beats, που άκουγα από παιδί και πάντα με ενέπνεαν.

 

Τέλος, ο J-Rocc ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την ίδρυση της ομάδας «World Famous Beat Junkies». Είχα την ικανότητα να αναμιγνύει πολλά μουσικά είδη σε ένα set, παρόλο που ήταν γνωστός ως ένας hip hop dj. Είχε τεχνικές με τις οποίες μπορούσε πολύ γρήγορα, από την hip hop να περάσει στη funk και από εκεί στη reggae και τα beats.

airplane-5

Γιατί διάλεξε την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη για να περάσεις Κάποιο από το χρόνο σου.

Κάποιοι θα ξέρουν πως είμαι ένα από τα μελή της ομάδας «Da Shogunz» και έχουμε περάσει πολλές φορές από την Ελλάδα και γενικότερα από τα βαλκάνια, στο πλαίσιο κάποιων mini tour που έχουμε Κάνει στο παρελθόν. Η Θεσσαλονίκη έχει Κάτι το μοναδικό και αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με την Ελλάδα. Στην Ολλανδία είχα αρκετές επαφές με Έλληνες και έτσι, είχα και μια επαφή γενικότερα με τον πολιτισμό. Κάποια στιγμή, κατάλαβα πως η Ολλανδία δεν έχει να μου προσφέρει κάτι άλλο, σε μουσικό επίπεδο, οπότε αποφάσισα να μετακομίσω εδώ, γιατί πιστεύω πως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τη μουσική, τη σκηνή και τη κουλτούρα που εγώ ακολουθώ.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου αυτή τη στιγμή;

Προσπαθώ να έρχομαι, όσο περισσότερο μπορώ, σε επαφή με ανθρώπους. Θέλω να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω για να εξελίσσομαι μέρα με τη μέρα και να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία.

airplane-2

Τι είναι αυτό που κάνεις συνήθως όταν προετοιμάζεσαι για ένα dj set;

Συνηθίσως ξεκινάω αποφασίζοντας τι είδους μουσική θα παίξω και πως θα κινηθώ κατά τη διάρκεια ενός set, πράγμα το οποίο εξαρτάται από την κάθε περίσταση. Πολλές φορές όμως, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να λειτουργώ καλύτερα επηρεαζόμενος από τη στιγμή που αποκτά ο ίδιος ο χορός το δικό τους ρυθμό.

Περιέγραψε μας την καθημερινή ρουτίνα σου.

Μετά από κάθε ξύπνημα και πριν κάνω κάτι άλλο μεσα στη μερα, έρχεται πάντα στα χέρια μου ένας καφές. Μετά από αυτό, Ανοίγω το λάπτοπ και βάζω σε μια σειρά όλα αυτά που έχω να κάνω. Είμαι αυτοαπασχολούμενος μουσικός, οπότε πρέπει πρέπει να φροντίσω διάφορα πράγματα. Έπειτα, θα πρέπει ή να γράψω κάποιο νέο beat ή να ψάξω για κάποιο νέο δίσκο να ακούσω και να συμπεριλάβω στα set μου. Επίσης, συνηθίζω να μαγειρεύω συχνά για το γεύμα μου και έπειτα να βγαίνω με κάποιον φίλο.

Ποια είναι η επαφή σου με την ελληνική μουσική; Έχεις συναντήσει Κάποιον Έλληνα beatmaker;

Έχω συναντήσει αρκετούς, ναι. Πιστεύω πως έχουν μια πολύ θετική ενέργεια και πραγματικά χαίρομαι που οι άνθρωποι εδώ έχουν την ευκαιρία να καταπιαστούν πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Δεν ακούω και πολύ ελληνική μουσική, αλλά μπορώ να εκτιμήσω την παλιά και καλή ρεμπέτικη μουσική.

**Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ο Propo ’88 επιστρέφει στη Στοά Soulbar!

Βηλαρά 2, Περιοχή Βαλαωρίτου
Στη Στοά Soulbar on Facebook!

airplane-3

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Το It’s Raw πάει στο Le Coq!
Ακούστε το πρώτο νέο κομμάτι των Ride μετά από 20 χρόνια!