Skip to content

«Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» του Οδυσσέα Ελύτη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

«Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική»
στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 18/3-31/5/2016

To Τελλόγλειο Ίδρυμα έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικών εκθέσεων συνεχίζει τα μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά τις εκθέσεις για τους Picasso, Miro, Lautrec, Goya, Beethoven κ.ά. παρουσιάζει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στις 18 Μαρτίου 2016, 20ή επέτειο θανάτου του ποιητή.

Η έκθεση συγκεντρώνει έναν πλούτο έργων, ερεθισμάτων και συμβολισμών με όχημα τον λόγο και τις εικόνες του ποιητή να οδηγούν σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς.

job-apthΠρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο στη δύσκολη εποχή που ζούμε φιλοδοξεί να τονώσει το ηθικό του Ελληνικού κοινού και να προβάλει αξίες για ποιότητα, έμπνευση, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη, όπως εκφράστηκε στην ποίηση και την εικαστική του δημιουργία, τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών της γενιάς του και σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του.

Η έκθεση αυτή σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται σαν περιεχόμενο και οργάνωση σε αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2011 στο Ίδρυμα Β &Μ Θεοχαράκη.

Αρθρώνεται σε τρεις άξονες: α) τo σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Κοντά σε αυτά η έκθεση πλουτίζεται με χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

β) αποσπάσματα από αισθητικα δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Κανέλλης, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).

elythsΈργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων μαρτυρούν, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική ποιητική διάσταση.

Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του απο την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ένας πλούσια εικονογραφημένος ομότιτλος κατάλογος με αρχειακό και οπτικό υλικό συνοδεύει την έκθεση. Τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν οι κκ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Oι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέση ποίησης και ζωγραφικής.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 21η Μαρτίου 2016, παγκόσμια ημέρα ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει στο Βασιλικό θέατρο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας», ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει σημαντικές όψεις του έργου, του προσωπικού μύθου του Ελύτη μέσα από τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό.

1886208Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος
Βιολί: Στέλλα Τσάνη
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 20:00 | Βασιλικό Θέατρο
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη 546 21

Τιμή εισόδου:
Γενική: 12€
Μειωμένη: 8€

Κρατήσεις-Προπώληση εισιτηρίων:
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
τηλ. 2310 247 111
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00
Τετάρτη 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00

Loading...
Ο Μάρτιος στην dot2dot έχει δράσεις για όλους, μικρούς και μεγάλους!
Nina: το trailer που περιμέναμε έφτασε!