Skip to content

Ο Dreamachinery σκαλίζει ήχους από τα 80’s!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Σωτήρης Θεολόγης

Αν η μουσική είναι διάχυτη μέσα σου και κατακλύζει τον οργανισμό σου, η ανάγκη για την εξωτερίκευση της μετουσιώνει αυτό το πάθος σε καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτό θα έλεγε κανείς συνέβη και με τον Dreamachinery. Η χρόνια πολυφασματική τριβή με τον εκλεκτικό ήχο και κλασσική μουσική παιδεία συνέβαλλαν στην ανάδειξη του ηλεκτρονικού αμαλγάματος που αντιπροσωπεύει. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του ηχητικού συγκερασμού αποτελεί η κυκλοφορία του πιο πρόσφατου εγχειρήματός του σε συνεργασία με την Upfilter Records, το οποίο τιτλοφορείται “Maurice-X-Song”.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική; Ποιο ήταν το έναυσμα για να μετατραπεί η αγάπη σου για τη μουσική σε δημιουργία;

Ξεκίνησα με μία κλασσική παιδεία στη μουσική, αλλά πολύ γρήγορα άρχισα να παντρεύω τις πολύ σωστές βάσεις αυτής, με όλα τα σύγχρονα ακούσματα της τότε 80′ s εποχής, τα οποία με οδήγησαν, μετά από καιρό, στην ανάγκη για δημιουργία και εξωτερίκευση. Αγόραζα, πειραματιζόμουν και συνεχίζω να το κάνω, με πολλά ηλεκτροφόρα μηχανάκια (synthesizers, drum machines, computers, tapes..), με αποτέλεσμα να καταλήξω στο project “Dreamachinery” από το 2011 και μετά.

IMG_7708

Ποιες είναι οι επιρροές που έχουν προσδιορίσει αυτό το μουσικό συνονθύλευμα που αντιπροσωπεύεις;

Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα στην απόλυτη δεκαετία της μουσικής βιομηχανίας, αυτή των 80’s, η οποία είναι από μόνη της μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Κατάπινα μουσικά τα πάντα που άκουγα. Τα είχε όλα, Electro, Disco 80’s, Pop, Italo, Soul, Funk, Breaks, New Wave, Metal. Είχε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα είδη. Όλη η δεκαετία αυτή ήταν ένα ταξίδι στο μουσικό διάστημα που με βοηθάει να σκέφτομαι, να ονειρεύομαι και να δημιουργώ…

Ακούσαμε το καλοκαίρι το νέο σου track και μόλις κυκλοφόρησε και το EP που το περιλαμβάνει. Μίλησέ μας γι’ αυτό σου το εγχείρημα και την απόφασή σου να κυκλοφορήσει σε «βινυλιακή» μορφή.

Το Maurice-X-Song EP περιλαμβάνει την original εκτέλεση, που είναι ένας συγκερασμός ήχων και επιρροών, καθαρόαιμα από την εποχή των disco 80’s, συμπεριλαμβάνοντας όλη την ατμόσφαιρα και το ρυθμό εκείνης της εποχής, δοσμένα σε μία πιο σύγχρονη παραγωγή. Συμπεριλαμβάνει επίσης το remix του Echonomist, ο οποίος έβαλε όλη τη δεξιοτεχνία του κρατώντας αρκετά στοιχεία από το original, δίνοντάς του ένα δικό του απίστευτο groove, καθώς και την ατμοσφαιρική προσέγγιση στο remix του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου, που μόνο ο ίδιος ξέρει πώς μπορεί να το καταφέρει αυτό. Τέλος, το B’ side track με τίτλο “Vice City Lights” αποτελεί αναμφίβολα αναφορά στην ItaloDisco σκηνή των 80’s. Το βινύλιο έχει μαγικές ιδιότητες από το σχήμα, το μέγεθος, έως και τον τρόπο αγοράς και ακρόασης, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε και υπάρχει σεβασμός απέναντι στην πνευματική δημιουργία του εκάστοτε καλλιτέχνη. Ό,τι δηλαδή γράφεται στο βινύλιο, δεν ξεγράφεται, ούτε αντιγράφεται. Επέστρεψε δυναμικά και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη η μουσική βιομηχανία κυκλοφορεί πρωτίστως βινύλια, καθώς πολλοί εν δυνάμει ακροατές αναζητούν και αγοράζουν αυτό το format.

IMG_7701

Φέτος για ακόμα μια χρονιά, συμπεριλήφθηκες στο δυναμικό του Reworks Festival. Περιέγραψέ μας την εμπειρία σου σε ένα από τα μεγαλύτερα festival ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.

Το Reworks Festival είναι αναμφισβήτητα πλέον, διεθνώς καταξιωμένο. Ένα μεγάλο μπράβο στους δημιουργούς του, που μέχρι και τώρα το παλεύουν ακούραστα με τις όποιες συνθήκες για να παραμείνει αντάξιο της φήμης του. Είναι ένα φεστιβάλ, όπου έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις τη δουλειά σου απέναντι σε χιλιάδες κόσμο που το επισκέπτεται και ταυτόχρονα, να απολαμβάνεις την τύχη να είσαι στο ίδιο stage με ήδη καταξιωμένα ονόματα της παγκόσμιας ηλεκτρονικής  μουσικής σκηνής, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μου στο Reworks του 2012, παίζοντας στο Atrium Stage, με τον Sebastien Tellier και τον Nicolas Jaar.

Πώς κρίνεις την ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα; Πόσο έχουν αλλάξει οι περιστάσεις τα τελευταία χρόνια;

Σαφώς και έχουν γίνει τεράστια βήματα και σ’ αυτό σίγουρα έχει βοηθήσει η σύγχρονη τεχνολογία. Υπάρχουν Έλληνες που διαπρέπουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, όπως και αντίστοιχα, όλο και περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι στην περίπτωση της ηλεκτρονικής μουσικής, και όχι μόνο, δεν υπάρχουν πλέον σύνορα….

IMG_7670

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου album σε αυτά;

Σίγουρα είναι η ολοκλήρωση του ”DreaMachinery album”, που θα κυκλοφορήσει  σε βινύλιο, αλλά και ψηφιακά στις αρχές του 2016, από την Upfilter Records, καθώς και η προώθησή του. Το εν λόγω album θα περιλαμβάνει 9 tracks, εκ των οποίων το ένα θα είναι σε συνεργασία με μία φωνή που σέβομαι απόλυτα και θαυμάζω…

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του νέου σου EP, μέσα από το Showcase της Upfilter Records, στην Αίγλη Γενί Χαμάμ. Τι να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε εκείνη την ημέρα;

Θα παρουσιάσω ένα mix μεταξύ dj set και live performance, συμπεριλαμβάνοντας και κομμάτια από το EP που κυκλοφορεί ήδη, σε ένα συνδυασμό electro, disco, house ρυθμών με old school synths, drum machines, computer, tapes, etc. O ήχος θα εναλλάσσεται μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών μηχανών.

 

DreaMachinery Facebook Page: https://www.facebook.com/dreamachinery
Soundcloud: https://soundcloud.com/upfilter-records/sets/dreamachinery-maurice-x-song
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0AguWoERWAk

**Ευχαριστούμε πολύ το Stereodisc Record Shop για την παροχή του χώρου!
Stereodic Record Shop on Facebook
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη!

IMG_7727

 

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Αλληλούια για τον έρωτα (και ό,τι αυτός φέρνει μαζί του)
O Kassem Mosse και η Helena Hauff κλείνουν το 7Ply Project παρέα με την ομάδα Synthetic!