Skip to content

Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ έρχεται στο Studio Vis Motrix!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

goustl_press-74

Για την παράσταση: Τον Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό, η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.

Για την ομάδα: Η ομάδα α’ όπως β’ δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα (σκηνοθέτη), Γιώργο Βεργούλη (ηθοποιό), Χρήστο Παπαδόπουλο (ηθοποιό) και Ειρήνη Ατματζίδου (σκηνογράφο). Τα μέλη αυτής έχουν ξανασυνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν με κοινούς τους τόπους το Αβέρτο Θέατρο και το Σχήμα Εκτός Άξονα. Σκοπός της σύμπραξης αυτής η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων – προτάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ” του Άρτουρ Σνίτσλερ αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Άνετον στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2017” και μετά στην Κομοτηνή στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Lieutanant Gustl-2-2-2

Για τον συγγραφέα: Ο Άρτουρ Σνίτσλερ (1862-1931), γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Γιος διάσημου εβραίου γιατρού, σπούδασε ιατρική αλλά από το 1893 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε νουβέλες, θεατρικά έργα και ποιήματα. Πραγματευόμενος στα έργα του τις θεμελιώδεις αλήθειες της ζωής, ο Σνίτσλερ εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα της εποχής του, της Βιέννης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Κατέκτησε μεγάλη αναγνώριση (μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλεγόταν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ), αλλά δημιούργησε και πολλούς αντιπάλους. Πολλά από τα έργα του προκάλεσαν σκάνδαλο και απαγορεύτηκαν, εξαιτίας των έντονων σεξουαλικών τους θεμάτων και της δριμείας κριτικής τους στον όλο και ανερχόμενο αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών, «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα», «Ο Καθηγητής Μπερνάρντι» και «Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ», το οποίο και προκάλεσε την καθαίρεση του Σνίτσλερ από τον βαθμό του εφέδρου αξιωματικού του αυστροουγγρικού στρατού, γιατί θεωρήθηκε ότι αποδοκίμαζε τον κώδικα τιμής των αξιωματικών.

Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ – Μια διασκευή για το θέατρο της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ

Studio Vis Motrix
Έδισσον 4 (Έναντι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης)
21,22,23 & 28,29,30 Απριλίου

Ώρα Έναρξης: 21.30
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Συντελεστές
Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσόπας
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ειρήνη Ατματζίδου
Επιμέλεια Κίνησης: Δροσιά Τριαντάκη
Φωτισμοί: Πάνος Δεληνικόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Τάσος Πελτέκης
Αφίσα & Γραφιστική Επιμέλεια: Ειρήνη Ατματζίδου
Teaser: Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης

Ερμηνεία:
Ο Γκουστλ … : Γιώργος Βεργούλης
… και ο Εαυτός του: Χρήστος Παπαδόπουλος

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες: 5 ευρώ

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6976356242

goustl_press-59

Loading...
«Εκκλησιάζοντες» |Mία κωμωδία των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου στο Θέατρο Αυλαία!
Η Θεσσαλονίκη πάει Κάννες | Τα 5 Works in Progress που θα συμμετάσχουν!