Skip to content

O Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο σπίτι μας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν χρειάζεται συστάσεις. Είτε πέρασε μπροστά σου στην ύλη των Πανελληνίων, είτε είσαι κλασσικός βιβλιοφάγος, σίγουρα έχεις διαβάσει διηγήματά του. Όμως θα καλούσες ποτέ αυτόν τον κοσμοκαλόγερο στο σπίτι σου;

Η Ιωάννα Μπακαλάκου κι η ομάδα της το έκαναν κι έτσι, από τις αρχές Φλεβάρη δίνουν πνοή σε γνωστά του έργα μέσα από μια μοναδική προσέγγιση. Πιο αναλυτικά, ένας φιλόλογος, μια αρχιτέκτονας, μια ενδυματολόγος και μια μουσικός, καθημερινοί άνθρωποι της Αθήνας του σήμερα, συναντιούνται κάθε εβδομάδα στη σκηνή της Φάμπρικας. Παίζουν τις ιστορίες του Παπαδιαμάντη, μιλάνε τη γλώσσα του συγγραφέα και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να τη ζουν, να τη γεύονται και να την εκφράζουν. Οι ιστορίες και τα ερωτήματα που θέτει ο σπουδαίος συγγραφέας, συνθέτουν μια παιγνιώδη και σκοτεινή πλατφόρμα που φέρνει το τότε στο εδώ και τώρα, καθιστώντας τον Παπαδιαμάντη έναν ενδιαφέρον, επίκαιρο, διασκεδαστικό και αόρατο συμπαίκτη. Συμπαίκτης καθίσταται κι το κοινό, μιας κι η παρεΐστικη διάθεση που εμπνέει το μικρό θεατράκι, μεταφράζεται αυτόματα σε αμεσότητα, ζωντάνια κι παραστατικότητα.

_DSC3265

Μία παράσταση που φωτίζει το χιούμορ, την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την οξύτατη κριτική που ασκεί ο συγγραφέας στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής (μας), χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη θεατρική ματιά. Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μια σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη – «Οι Μάγισσες», «Η Φωνή Του Δράκου», «Η Φαρμακολύτρια», «Φορτωμένα Κόκκαλα» και «Η Στοιχειωμένη Κάμαρα»- η γλώσσα του συγγραφέα κρατιέται ατόφια, η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι πρωτότυπα και διασκευές παραδοσιακών θεμάτων, τα οποία παίζονται ζωντανά στη σκηνή. Όσο για τους πρωταγωνιστές, εναλλάσσουν τους ρόλους τα κείμενα τα κουστούμια με απόλυτη φυσικότητα, λες κι όντως βρίσκονται στο σπίτι τους.

Mοιάζει με αφήγηση παραμυθιού και είναι μια παράσταση που έχει μια πηγαία δυναμική που σε καθηλώνει, προσφέροντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους μοντέρνους εραστές της κλασσικής ελληνικής λογοτεχνίας.


“Ο Α. Π. στο σπίτι μας”

Συντελεστές:
Παίζουν: Λόλα Γιαννοπούλου, Τερέζα Κρητικού, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δων Χριστοδούλου
Σύλληψη – σύνθεση κειμένων – σκηνοθεσία: Ιωάννα Μπακαλάκου
Μουσική-τραγούδια: Λόλα Γιαννοπούλου
Σκηνικά /κοστούμια: Θράσος Χριστόπουλος
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Βοηθός σκηνοθέτη /επιμέλεια κίνησης: Εύα Μαυρέλη
Γραφιστικά: Παντελής Χατζηϊορδάνογλου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Ευθυμίου (M-WORD RADIO)
Παραγωγή: ΑΜΚΕ «ΟΜΑΔΑ»

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Ξαναδιαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη πριν από δυο χρόνια έπεσα επάνω στα διηγήματα του αυτά που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με την μυθοποιία, το μεταφυσικό, τον θάνατο και την επίδραση που ασκεί η τύχη και ο κοινωνικός έλεγχος στις ζωές μας. Διαπίστωσα για άλλη μια φορά, πως πρόκειται για έναν συγγραφέα που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου, που θέτει θεμελιώδη ζητήματα καίρια και παντοτινά άρα και σύγχρονα. Με κινηματογραφική ματιά και παιγνιώδη διάθεση ο Παπαδιαμάντης βάζει τον αναγνώστη στη θέση του συνοδοιπόρου μέσα στις ιστορίες του. Αυτή ακριβώς η αίσθηση που μου έδωσε ότι δηλαδή περπατάω δίπλα στους ήρωες του κι ότι γίνομαι συμμέτοχος και συμπαίκτης είναι που με ώθησε να βρω το σημείο συνάντησης μου μαζί του και να κάνω θεατρική πράξη αυτά τα πέντε διηγήματα του. Ένα παιχνίδι μέσα στις ιστορίες αυτές, ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι τεσσάρων ανθρώπων του σήμερα, που φοράνε τα ρούχα τους, χρησιμοποιούν τα πράγματα του σπιτιού τους, τα εργαλεία της δουλειάς τους και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να την ζουν, να την γεύονται και να την εκφράζουν. Χρησιμοποίησα έναν λιτό θεατρικό κώδικα και προσπάθησα να μείνω στην ουσιαστική δράση η οποία υπηρετεί και ζωντανεύει το κείμενο, λειτουργώντας αντιστικτικά στην σπουδαία ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη.


Από 01/02/18 έως 29/03/18
Κάθε Πέμπτη, στις 21.30, στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα
Διάρκεια παραστάσεων: 01/02/18 – 29/03/18 
Ημέρα και ώρα έναρξης: Κάθε Πέμπτη στις 21.30
Εισιτήριο: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο)

Τεχνοχώρος Φάμπρικα 
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ: 210 3411651
www.fabricaathens.gr

DSC_0116 copy

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Κερδίστε 10 μονές προσκλήσεις για το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!
Δείτε το ολόφρεσκο trailer του Annihilation!