Skip to content

Ο Νίκος Μπαζούκας δεν είναι απλώς ένας bartender!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Του αρέσουν οι απλές και μεσογειακές γεύσεις, με τις οποίες επιλέγει να πειραματίζεται για να παρουσιάσει κάτι νέο. Θεωρεί πως το βασικότερο κομμάτι που μπορεί να κάνει ένα μαγαζί να δουλέψει είναι η ομάδα που το απαρτίζει. Με πάνω από 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο, ο Νίκος Μπαζούκας -πλέον- βρίσκεται πίσω από την επιβλητική μπάρα του Speakeasy Floor, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη Bar Manager εκεί και στον μεγάλο αδελφό του το The Blue Cup.

Η αγάπη για το bartending.

Ξεκίνησε το 2006 μετά από ένα ατύχημα που είχα. Ασχολούμουν από μικρή ηλικία δουλεύοντας σε διάφορα καφέ ή εστιατόρια ως σερβιτόρος. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μετά το ατύχημα δεν ήμουν σε θέση να σηκώσω και πάλι τον δίσκο, οπότε ξεκίνησα να ψάχνω τρόπο για να δουλέψω πίσω από την μπάρα. Με βοήθησε πολύ ένας συνάδελφος που συνεργαζόμουν τότε και γνώριζε πολλά περισσότερα από ‘μένα. Με «πήρε» μαζί του και ξεκίνησε να μου δείξει κάποια βασικά πράγματα προετοιμασίας και παρασκευής κλασικών cocktail. «Μπήκα στο bar» και κάπως έτσι άρχισαν όλα.

Η εξέλιξη.

Πέρασαν τα χρόνια, στις αρχές τους 2013 η Θεσσαλονίκη άρχισε να εξελίσσεται πάνω σε αυτό το κομμάτι, ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησα να δουλεύω στο The Blue Cup κι εκεί πήρα την ώθηση που ήθελα ώστε να μπορέσω να δω αυτό τον τομέα πιο επαγγελματικά και να αφιερώσω χρόνο και γνώσεις για να δω και να μάθω περισσότερα. Παράλληλα, οι σπουδές μου στη σχολή διοίκησης και οικονομίας με βοήθησαν στο να μπορέσω να οργανώσω όλα αυτά τα εφόδια που είχα λάβει κατά καιρούς και να τα αξιοποιήσω με τον κατάλληλο τρόπο.

Η Θεσσαλονίκη.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει έχει οδηγήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη. Πλέον, κάποιος bartender που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής του πορείας θα πρέπει -ήδη- να έχει αρκετές γνώσεις για να αντεπεξέλθει. Πράγματα που με το καιρό δημιουργήσαμε εμείς που βρισκόμαστε ήδη στον χώρο, κρατώντας έτσι και τον πήχη ψηλότερα. Η Θεσσαλονίκη βιώνει την καλύτερη εποχή της -μέχρι τώρα- σε αυτό το κομμάτι, πράγμα που μπορεί να ήταν λίγο απότομο για τον καταναλωτή, αλλά ήταν κάτι που δουλεύαμε κι εμείς χρόνια πίσω από τη μπάρα!

Το cocktail.

Είναι μια τάση που δημιουργήθηκε -κυρίως- μέσα από τις εταιρείες εισαγωγής και παρασκευής ποτών και εμείς ακολουθούμε. Ήρθε σχετικά αργά στη Θεσσαλονίκη, αλλά τώρα είναι στα καλύτερα της.

Το The Blue Cup και το Speakeasy Floor.

Είναι η πρώτη μου πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Ο χώρος είναι εξαιρετικός και η Ελπινίκη Αρβανιτίδου και ο Βασιλης Καριπογλου που είναι και οι ιδιοκτήτες μας εμπιστεύτηκαν και μας άφησαν από την πρώτη στιγμή ελεύθερους να δημιουργήσουμε. Το The Blue Cup που -πλέον- μετράει έξι χρόνια ζωής ανανεώνεται και θεωρώ πως τώρα είναι στην καλύτερη του φάση. Στο Speakeasy Floor, όπως ονομάζεται τώρα, θέλαμε να δώσουμε από την αρχή έναν άλλο χαρακτήρα. Έχουμε πάρει τα κλασικά cocktail και με κάποιον τρόπο τα έχουμε ανακατασκευάσει. Αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις από τον τωρινό κατάλογο είναι μόνο η αρχή, όπως για παράδειγμα το Reconstructed Daiquiri, και αργότερα ενδέχεται να περάσουμε και σε πιο κλασικά cocktail όπως είναι το Negroni ή το Mojito.

Το αγαπημένο.

Negroni. Είναι η γλυκόπικρη γεύση που έχει. Την πρώτη φορά μετανιώνεις που το έχεις παραγγείλει, αλλά μόλις συνειδητοποιήσεις τη γεύση και τα αρώματα που βγάζει, ξέρεις πως είναι μοναδικό. Αυτό είναι ένα cocktail που μπορεί να «ανακατασκευάσουμε» κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η ζωή εκτός συνόρων.

Θα μου άρεσε να δουλέψω για ένα διάστημα στο εξωτερικό και νομίζω θα επέλεγα την Αγγλία. Έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που κατάγονται από άλλες χώρες και είναι πάρα πολύ ωραία να συναντάς διάφορους πολιτισμούς και να παντρεύεις γεύσεις, τόσο στο ποτό, όσο και στο φαγητό. Πολύ διαφορετική κουλτούρα.

Το μέλλον.

Δεν θα έλεγα πως δεν έχω όνειρα, αλλά στόχους. Κάναμε την αρχή και με μικρά βήματα κατακτούμε τους στόχους μας. Δεν θεωρώ πως αυτή η δουλειά έχει ταβάνι, αντιθέτως είναι κάτι που εμείς ορίζουμε μέχρι που θα φτάσει. Αν εγώ ή οι συνεργάτες μου έχουν κορεστει, είναι δύσκολο να πάει παρακάτω. Για την ώρα, έχουμε όρεξη να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Δεν θεωρώ πως ο κλάδος μας θα μείνει στάσιμος. Από την άλλη, για να επιβιώσεις δεν απαιτούνται μόνο γνώσεις και τεχνική. Ζεις και δουλεύεις ανάμεσα σε πολύ κόσμο, οπότε η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι που στις μέρες μας έχει κάπως χαθεί. Πρέπει να «ζυγίσουμε» τα δεδομένα με τα οποία πρέπει να κινηθούμε και παράλληλα, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.


Είτε νιώθεις ένας από τους πραγματικούς Bon Viveurs, είτε όχι, πλέον, μπορείς να ανακαλύψετε και τον νέο κατάλογο πούρων του Speakeasy Floor. Cohiba, Montecristo, Quintero Tubulares ή Hoyo De Monterrey. Τέσσερα brands σε τέσσερις επιλογές με medium ή light γεύσεις, φτιαγμένα αποκλειστικά στην Havana. Μπορείς να τα συνδυάσεις εξαιρετικά με ένα ρούμι Zacapa, ένα Johnnie Walker Gold Label Reserve ή μια τεκίλα Don Julio Anejo, ενώ το προσωπικό του είναι πάντα διαθέσιμο να σου προτείνει κάτι ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάς και -φυσικά- να σου σερβίρει το πούρο με τον σωστό τρόπο.

Speakeasy Floor
Σαλαμίνος 8, Λαδάδικα

Ακολουθήστε το Speakeasy Floor
www.facebook.com/speakeasyfloor
www.instagram.com/speakeasy_floor

To Speakeasy Floor λειτουργεί από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, μετά τις 20:00, ενώ από την Πέμπτη 20/12 μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου φοράει τα γιορτινά του και μένει ανοιχτό καθημερινά.

AUTHOR

Φένια Λασπά

Λατρεύει το δενδρολίβανο, τις γάτες και τα cocktails και πιστεύει μόνο στον έρωτα με την πρώτη ματιά! Φήμες λένε ότι δεν θα γεράσει ποτέ.

Loading...
6 πρωταγωνιστές από το Stranger Things και ενας τόνος από χαρτί περιτυλίγματος.
O Kevin Mccallister είναι ξανά μόνος στο σπίτι με το Google Assistant!