Skip to content

Μια «Βόλτα» στον «Κόσμο» της Νεφέλης Φασούλη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Την λένε Νεφέλη. Αγαπά το Παγκράτι και τη μουσική. Αυτός ο συνδυασμός Παγκρατίου και μουσικής μοσχοβολά νοσταλγία, κέφι, ανυπομονησία για live, νότες και παρέα. Και η φωνή και το τραγούδισμα της Νεφέλης Φασούλη τα καταφέρνει όλα αυτά. Μπορεί να είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ωστόσο κάθε καλλιτεχνικό της βήμα είναι άκρως μελετημένο και καλαίσθητο, ούσα κιόλας στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά εδώ και πολλά χρόνια. Η Νεφέλη κυκλοφόρησε δύο νέα της τραγούδια «Βόλτα» και «Ο Κόσμος Σου» και αισίως προετοιμαζόμαστε για την επικείμενη κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού δίσκου, με δέκα κομμάτια γραμμένα από τον Φ. Δεληβοριά, που αναμένεται μέσα στον Ιούνιο. Με αφορμή αυτά τα δύο τραγούδια, κάναμε μια κουβέντα για την καραντίνα, τον Φοίβο, τον δίσκο της, τις νομικές και μουσικές της σπουδές αλλά και για το τι να περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Πώς βίωσες και βιώνεις όλη αυτή τη δυστοπική κατάσταση του κορονοϊού γενικότερα; Ένιωσες την έμπνευσή σου για τη μουσική να αδρανεί ή αντιθέτως να ξυπνά;

Την εποχή του κορωνοϊού τη βίωσα και τη βιώνω αρκετά αγχωμένα (δηλαδή, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή μου χαχα!). Στην αρχή μου φάνηκε πως επιτέλους θα κάνω διακοπές, θα δω ταινίες και θα σταματήσω να ταξιδεύω κάθε Σαββατοκύριακο, πράγμα που το επιζητούσα καιρό ήδη για να δω τους ανθρώπους μου. Γρήγορα όμως αυτό το διαδέχθηκε μία συνεχής αγωνία για το ότι θα κολλήσω τον ιό στους ανθρώπους μου και αυτοί δεν θα έχουν νοσοκομείο να πάνε, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω για τα επόμενα δύο χρόνια αν συνεχιστεί. Δεν μου ξύπνησε καμία έμπνευση όλο αυτό, παρά μόνο όταν ήρθε ο Φοίβος και μου έπαιξε τα καινούργια του κομμάτια- αυτό ήταν ένα φως στο τούνελ.

Μέσα σε αυτό το διάστημα γεννήθηκε και το τραγούδι σου «Βόλτα», το οποίο έχει κερδίσει ήδη την αγάπη του κόσμου. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό;

Με κάνει να νιώθω συγκίνηση! Και μια περηφάνια που τα καταφέραμε σε αυτές τις συνθήκες. Αυτή η δουλειά, της οποίας η «Βόλτα» είναι ο προπομπός, μου έδωσε μεγάλη χαρά, και το μόνο που θέλω είναι να μοιραστώ τη χαρά μου με τους ανθρώπους που την ακούνε. Ελπίζω όλοι από εδώ και πέρα να βγαίνουν τέτοιες καλοκαιρινές νυχτερινές βόλτες, να γνωρίσουν τον έρωτα και να χορεύουν αγκαλιά μαζί του το κομμάτι μας!

Και ενώ ο κόσμος και το ραδιόφωνο συνεχίζουν να αγαπούν την «Βόλτα», προ ημερών κυκλοφόρησε και «Ο Κόσμος Σου» που προσωπικά θεωρώ όχι μόνο το σπουδαιότερο τραγούδι της πορείας σου ως τώρα, αλλά και ένα από τα ομορφότερα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων χρόνων. Γραμμένο από Φοίβο Δεληβοριά και βίντεο από The Boy. Μίλησέ μου για αυτόν τον υπέροχο μελωδικά «κόσμο σου».

Και εγώ το θεωρώ ως ένα από τα ομορφότερα που έχω ακούσει και έχω πει, αλλά και αυτό που λέμε κομμένο και ραμμένο για μένα. Εξού και το γεγονός ότι όλος ο δίσκος πήρε το όνομα του από αυτό. Αυτό το τραγούδι , που υπογράφει στίχους και μουσική ο Φοίβος Δεληβοριάς, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ένα τραγούδι για τις ψυχές που είναι έτοιμες να εκραγούν κλεισμένες στα διαμερίσματα τους, που έχουν μετανιώσει για αυτά που είπαν, αλλά τα είπαν και προτιμούν να πεθάνουν στον καναπέ βλέποντας Netflix. ‘Έτσι όπως ζούμε τον έρωτα σε αυτή τη δυστοπία, δεν μπαίνει πια κανείς εύκολα στον πραγματικό-βαθύ κόσμο του άλλου, βρίσκει εμπόδιο την οθόνη και τους δρόμους «κλειστούς». Νομίζω ο The Boy βούτηξε για τα καλά στο νόημα του κομματιού, και κάθε σκηνή του βίντεο μαζί με το κομμάτι με κάνει και δακρύζω. Και ο Φοίβος και ο The Boy πέτυχαν διάνα στο να περιγράψουν αυτό που αισθάνομαι, αυτός είναι ο κόσμος μου και βλέπω -αν κρίνω από τις αντιδράσεις- και πολλών άλλων ακόμα.

Δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω για τη συνεργασία σου με τον σπουδαίο Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος έχει γράψει όχι μόνο τη «Βόλτα» και τον «Κόσμο σου» αλλά απ’ όσο ξέρω και ολόκληρο τον δίσκο. Πώς είναι να δουλεύεις μαζί του;

Σωστά, ο Φοίβος υπογράφει και τα δέκα κομμάτια στίχους και μουσική. Ο Φοίβος είναι πράγματι σπουδαίος, δοτικός και πολύ εμπνευσμένος δημιουργός. Αστείρευτο ταλέντο και ασταμάτητες καινούργιες ιδέες. Το να δουλεύεις μαζί του σε βάζει σε μία διαδικασία να μην ξέρεις τι θα προκύψει, αλλά και στο τέλος να ξέρεις πως σίγουρα θα πάνε όλα καλά. Το κυριότερο είναι πως ξέρει να διακρίνει το «ωραίο» στα πράγματα και σε εμάς που δουλεύουμε μαζί του, ώστε να δημιουργεί την καλύτερη εκδοχή μας. Το να λειτουργείς ως έμπνευση λοιπόν για αυτόν, είναι μεγάλη τύχη και του είμαι ευγνώμων.

Τι ακριβώς λοιπόν να περιμένουμε από τον πρώτο σου δίσκο;

Να περιμένετε μία σειρά από κομμάτια εμπνευσμένα από διαφορετικούς κόσμους που συνυπάρχουν στο μυαλό μου. Αν και μέχρι τώρα έχετε ακούσει το «Καλοκαίρι», τη «Βόλτα» και το «Ο Κόσμος σου», υπάρχει έντονο το πιο λαϊκό τραγουδιστικά στοιχείο -που επίσης με εκφράζει- σε πολλά άλλα κομμάτια. Για μένα η πιο σωστή ακρόαση είναι όλα τα τραγούδια μαζί , και τα 10, γιατί είναι βαλμένα σε σειρά τέτοια που σε στριφογυρνούν όσο πρέπει σε αυτό το «καρουζέλ», ξεκινάς μια βόλτα και περνάς από διάφορους κόσμους μέχρι να κάνεις τον κύκλο. Σε αυτή την περιστροφή θα κάνει την εμφάνιση του ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια αλλά και ο Φοίβος σε ένα βιωματικό ντουέτο! Hope on!

Πέρα από τον Φοίβο, με μια γρήγορη αναζήτηση, βρήκα πως έχεις συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους, όπως Βασίλη Καζούλη, Νίκο Ζιώγαλα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Νίκο Πλατύρραχο, Μάκη Αμπλιανίτη, Αντώνη Απέργη, Δημήτρη Καλαντζή, Τατιάνα Ζωγράφου κ.α. Ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις από όλες αυτές και γιατί;

Ναι βέβαια, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι! Ο καθένας από αυτούς τους φοβερούς συνεργάτες σου δίνει κάτι από τη πολύχρονη και σπουδαία εμπειρία του, για όλους έχω να πω πολλά. Θα σταθώ λίγο στον Βασίλη Καζούλη που με ξεχώρισε πολύ τυχαία και με εμπιστεύτηκε παρά το νεαρό της ηλικίας μου και την απειρία μου στη μουσική. Παίξαμε μαζί σε όλη την Ελλάδα, και έχω από εκεί μνήμες για όλη μου τη ζωή- ήταν η αρχή των πάντων και τον ευχαριστώ πολύ που με διάλεξε. Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με εμπιστεύτηκε επίσης για την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, «Το τέλειο έγκλημα», φοβερή εμπειρία και πρωτότυπη δουλειά. Ακολούθησαν μετά συμμετοχές στο δίσκο της Τατιάνας Ζωγράφου και στου Νίκου Πλατύρραχου, «Μαύρη Μπογιά στο Μάρμαρο» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου. Δεν ξεχωρίζω τίποτα ως αγαπημένο, μονάχα τους ευχαριστώ όλους πολύ για την εμπιστοσύνη.

Σου λέει η δισκογραφική σου εταιρία να επιλέξεις έναν καλλιτέχνη/ιδα για να κάνετε μαζί το ντουέτο των ονείρων σου. Ποιον/α θα επέλεγες;

Καλά έχω περίπου 28 διαφορετικές απαντήσεις στο μυαλό μου, εύρους από τον Αντώνη Κυρίτση μέχρι την Dua Lipa (χαχα!) . Άσε που έχουν πεθάνει και πολλοί. Θα πω Bob Dylan να είμαι μέσα σε όλα.

Έχεις σπουδές στην jazz, τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό, τη διδασκαλία φωνητικής και τη θεωρία. Ποιο είναι εκείνο το κομμάτι γύρω από τη μουσική που σε συναρπάσει περισσότερο;

Το live! Όπως και να την προσεγγίσεις τη μουσική συναρπαστική είναι, σε οποιοδήποτε είδος και στο μάθημα και στη διδασκαλία. Αλλά σαν την στιγμή που παίζεις ζωντανά σε κόσμο, το μοιράζεσαι με άλλους μουσικούς στο πάλκο και δημιουργείται η ενέργεια της «παράστασης» δεν υπάρχει. Αυτόν τον «μουσικό» εαυτό τον προτιμάω πιο πολύ από όλα και ανυπομονώ να επιστρέψω.

Είδα στο βιογραφικό σου πως έχεις αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή. Θα εργαζόσουν σε κάποιο επάγγελμα γύρω από το χώρο αυτό;

Ναι βέβαια, δεν το αποκηρύττω! Η Νομική είναι φοβερά ενδιαφέρουσα σχολή και έχει πολλές προοπτικές να εργαστείς σε πολλά επαγγέλματα. Απλώς θέλει χρόνο και προς το παρόν με κερδίζει η μουσική ως πιο δημιουργική. Θα το έκανα όμως και το άλλο επάγγελμα εφόσον χρειαστεί.

______________________

Νεφέλη Φασούλη

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
Στο Block 33 

Στις 4 Δεκεμβρίου η χαρισματική νέα τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη, μας καλεί σε μία συναυλία – γιορτή του “Κόσμου της”, του πρώτου της προσωπικού άλμπουμ με την υπογραφή του Φοίβου Δεληβοριά.

Τιμές εισιτήριων:
Early Bird: 10€ | Γενική Είσοδος: 12€
Ώρα προσέλευσης: 21:00

Πρωτόκολλο covid: Ο χώρος είναι Covid free, οι εισερχόμενοι στο χώρο θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Ποσοστό πληρότητας χώρου 100%. 

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
Beater.gr Showcase: Για μία νύχτα πίσω από τα decks του Bord de l’eau!
Οι Foster + Partners ολοκλήρωσαν το οινοποιείο Le Dôme στο Μπορντώ!