Skip to content

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στο NAOUSA WINE FESTIVAL!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το ΠΣΚ που μας πέρασε, διοργανώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Οίνου Νάουσας στην  ομώνυμη αγαπημένη πόλη. Όπως κάθε χρόνο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την συντριπτική πλειονότητα των κρασιών όλων των οινοπαραγωγών της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα και να παρακολουθήσει διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έχουν ως αντικείμενο τί άλλο; Το αγαπημένο μας Ξινόμαυρο.  

 Όπως ήταν φυσιολογικό, έκανα και εγώ λοιπόν τη βόλτα μου για να δοκιμάσω αλλά και να γνωρίσω νέους οινοποιούς και κρασιά. Τα κρασιά ήταν και από τα δύο ρεύματα – σχολές οινοποίησης που επικρατούν στη Νάουσα: τόσο της μοντέρνας όσο και της ρουστίκ προσέγγισης, ωστόσο το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο ήταν πως σχεδόν όλα τα κρασιά ήταν έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς ανισορροπίες ή επιθετικές ταννίνες. Το δεύτερο ήταν η σχεδόν καθολική απουσία -οργανοληπτικά πάντα- νέου βαρελιού, πράγμα που σημαίνει πως σε πολλά κρασιά επέτρεψε την ανάδειξη στοιχείων του terroir αλλά και την καθαρή, αγνή έκφραση του χαρακτήρα του Ξινόμαυρου με τα γνωστά φυτικά, βοτανικά αλλά και φρουτώδη χαρακτηριστικά του σε πρώτο πλάνο. Παρακάτω θα παραθέσω τα κρασιά που ξεχώρισα προσωπικά, εν μέσω άλλων, εξίσου καλών.

Νάουσα 2020, Κτήμα Διαμαντάκου:

Μια ακόμα κομψή και φρουτένια Νάουσα από ένα κρασί που παρακολουθώ σταθερά εδώ και χρόνια. Με μέτριο ρουμπινί χρώμα, πολύ αρωματικό με έντονα ζωηρά κόκκινα φρούτα, γλυκιά ντομάτα και διακριτικές νότες μπαχαρικών, χωρίς να υπολείπεται σε δύναμη ταννινών οι οποίες είναι σεμιναριακά λείες. Μετρίου+ σώματος, ισορροπημένο με έντονο φρούτο,  τονισμένη οξύτητα και μέτριο αλκοόλ. Μια διαφορετική έκφραση από τα προηγούμενα, από την υποπεριοχή Μαντέμι, σαφώς πιο κοντά στην μοντέρνα σχολή. Πανέτοιμο προς κατανάλωση.

______________________

Νάουσα 2020, Κτήμα Φουντή:

Tο αγαπημένο μου Κτήμα Φουντή, πιστό στην ρουστίκ προσέγγισή του με το φρούτο από το φοβερό αυτό αμπελοτόπι στην Καραούτσα. Το πιο συμπυκνωμένο κρασί της βραδιάς, εξελιγμένο χρωματικά, με την γνωστή αρωματική πολυπλοκότητα από λικερένιο κόκκινο φρούτο, ποτ-πουρί από αποξηραμένα τριαντάφυλλα, υποψία άνισου, δαφνόφυλλα, πελτέ ελιάς και ντομάτας μαζί με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Η οξύτητα είναι υψηλή, το αλκοόλ μέτριο, οι ταννίνες έντονες σαν να τις μασάς χωρίς όμως να ενοχλούν καθώς υποστηρίζονται από μπόλικο έντονο κόκκινο ζουμερό φρούτο, ντομάτα και βοτανικά αρώματα. Με μακρά επίγευση και απόλυτη ισορροπία σε ένα εξαιρετικό κρασί. Μια φαινομενικά μεγάλη χρονιά για το κτήμα.

______________________

Σινιάκι 2013, Κτήμα Κυρ-Γιάννη:

Mε μια δεκαετία στην πλάτη, το σπάνιο αυτό Ξινόμαυρο που διατίθεται μόνο μέσω του Κτήματος. Εμφανείς κεραμιδί ανταύγειες, με πρωτογενή ακόμα αρώματα από ώριμο μαύρο και κόκκινο φρούτο, με λιαστή ντομάτα και πελτέ ελιάς, με αποξηραμένα βότανα όπως δενδρολίβανο και θυμάρι, με νότες δέρματος και δασικού εδάφους παρουσιάζεται σε εξαιρετική κατάσταση. Η οξύτητα είναι τονισμένη, οι ταννίνες είναι δυνατές χωρίς να ενοχλούν και υποστηρίζονται από ώριμο φρούτο το οποίο στο στόμα είναι φρεσκότερο από ότι στη μύτη. Το κρασί είναι γεμάτο και με καλή γευστική ένταση, με μέτρια + επίγευση με ωραίο φρουτένιο και βοτανικό τελείωμα. Θα ήθελα να το ξαναδοκιμάσω σε 5 χρονάκια.

______________________

Καϊάφας 2019, Αμπελώνες Θυμιόπουλου:  

Mάλλον δεν αποτελεί είδηση πως ξεχώρισα το συγκεκριμένο κρασί το οποίο έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να παραμιλάει. Βαθύ ρουμπινί χρώμα.  Έντονα κόκκινα φρούτα όπως κεράσι και βύσσινο, αποξηραμένα βότανα, πελτές ελιάς, μαύρο τσάι, καβουρδισμένος espresso, μαύρη σοκολάτα  και ψημένα μπαχαρικά. Η οξύτητα είναι υψηλή, σε πλήρη αρμονία με το έντονο αλκοόλ, το γεμάτο σώμα, τις μέτριες+ στρογγυλές ταννίνες και το έντονο κόκκινο φρούτο και την γεύση espresso και μπαχαρικών. Πολύ ισορροπημένο, κομψό αλλά παράλληλα πανίσχυρο Ξινόμαυρο, θα παλαιώσει για πολλά χρόνια ακόμα. Εξαιρετικό.

______________________

Chronos λευκό 2023 blanc de noir, Κτήμα Αργυράκη:

Tο μοναδικό λευκό της λίστας μου. Στο παρελθόν έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί με τον Κωνσταντίνο και  είχα εκφράσει τις διαφωνίες μου σχετικά με τον έντονο χαρακτήρα της δρυός, ωστόσο η τελευταία κυκλοφορία συνδυάζει τα έντονα αρώματα από την αμερικάνικη δρυ, την βανίλια με τα γλυκά μπαχαρικά μαζί με αυτά της ντομάτας και του δενδρολίβανου. Στο στόμα η υψηλή οξύτητα ισορροπεί την γλύκα από το βαρέλι και τον  όγκο που  του προσδίδει και το έντονο αλκοόλ, δίνοντας ένα ισορροπημένο σύνολο με ικανοποιητική διάρκεια. Η καλύτερη κυκλοφορία της ετικέτας που έχω δοκιμάσει.

______________________

Νάουσα 2022, Οίνος Μήττα: 

Tο Ξινόμαυρο αυτό προέρχεται στην πλειοψηφία από ένα αμπελοτόπι στον Παλιοκαλιά. Αρκετά βαθύχρωμο, στη μύτη αιθέριο κόκκινο και μαύρο κεράσι, μαύρο δαμάσκηνο, ανθικά αρώματα από ροδοπέταλα, αρώματα από βότανα όπως δαφνόφυλλα και πράσινο τσάι, λιαστή ντομάτα και ελιά. Ισορροπημένο και συμπυκνωμένο, με στρογγυλές μέτριες + ταννίνες, πολύ φρουτένιο αλλά και βοτανικό, με έντονο αλκοόλ που δεν γίνεται έυκολα αντιληπτό και σχεδόν μακρά διάρκεια. Κομψό, θα το έπινα ακόμα και σκέτο.

______________________

Νάουσα 2022, Οινοποιείο Μάρα:  

Tο άγνωστο μέχρι προχθές οινοποιείο σε εμένα κάνει δυναμική εμφάνιση με ένα Ξινόμαυρο με ζωηρό ρουμπινί χρώμα, μύτη γεμάτη από έντονο κόκκινο κεράσι και φράουλα, μαύρο κεράσι, ευκάλυπτο και δαφνόφυλλα. Με υψηλή οξύτητα, μέτριες + ταννίνες λείες και στρογγυλές, μέτριο+ σώμα με μπόλικο φρούτο και ωραία φρουτένια επίγευση, είναι ένα κομψό, ισορροπημένο και παράλληλα δυναμικό Ξινόμαυρο.

______________________

Νάουσα Bio Single Vineyard 2020, Οινοποιείο Αργατία:

Tο χρώμα αυτού του κρασιού είναι μέτριο ρουμπινί. Η μύτη είναι γεμάτη ζωηρή λεβάντα, τραγανά κόκκινα κεράσια και βύσσινα, πελτέ ντοματάκι, φύλλα ντομάτας και δαφνόφυλλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλα. Πολύ ισορροπημένο, με μέτρια+ οξύτητα, με σχεδόν γεμάτο σώμα, μέτριο αλκοόλ, μέτριες+ στρογγυλές ταννίνες δουλεμένες και πολύ κόκκινο φρούτο και φρέσκα αρωματικά βότανα. Η επίγευση είναι μακρά και αφήνει φρουτένια αίσθηση. Ένα εξαιρετικό κρασί από τον Χριστόφορο Γεωργιάδη, την νέα γενιά του οινοποιείου.

______________________

Νάουσα 2009, Οινοποιείου Κόκκινου:

Mε 15 χρόνια στη πλάτη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα κουρασμένο, το κρασί αυτό με κεραμιδί χρώμα συνδυάζει το μαρμελαδένιο κόκκινο και μαύρο φρούτο όπως βύσσινο, φράουλα και κράνο, ελιά, πελτέ ντομάτας μαζί με αρώματα εξέλιξης όπως δέρμα, γη και μανιτάρι. Η οξύτητα είναι μέτρια, οι ταννίνες είναι πολλές αλλά μαλακές, το σώμα μέτριο με μαρμελαδένιο φρούτο και η γευστική ένταση είναι επίσης μέτρια με αρκετό φρούτο και περισσότερη φρεσκάδα. Μια γοητευτική Νάουσα που δίνει δυναμικά το παρών και φωτίζει αισιόδοξα το μέλλον.

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
Beater Essentials #182: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
Gautier: Όταν τραγουδώ, προσπαθώ να ζωγραφίζω με την φωνή μου ό,τι νιώθω!