Skip to content

Cinematic Odyssey #1: Οι ταινίες της εβδομάδας!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

H αγαπημένη εποχή των περισσότερων έφτασε. Ήλιος, ταξίδια και εξερεύνηση αποτελούν τα κύρια συστατικά της εποχής. Τί γίνεται όμως όταν οι ηλιόλουστες αποχρώσεις του καλοκαιριού αναμειγνύονται με την περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων; Ελάτε μαζί μας σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τρεις συναρπαστικές ιστορίες, όπου η αγάπη, η φιλία και η ανακάλυψη μπλέκονται στη ζεστή αγκαλιά της εποχής.

______________________

Vicky Cristina Barcelona

Η Vicky Christina Barcelona είναι μια ρομαντική κωμωδία-δράμα σε σκηνοθεσία του Woody Allen. H ταινία διαδραματίζεται στην Βαρκελώνη, όπου δύο νεαρές αμερικανίδες φίλες, η Vicky (Rebecca Hall) και η Christina (Scarlett Johansson) αποφασίζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ισπανία. Και οι δύο θα ερωτευτούν τον καλλιτέχνη Juan (Javier Bardem). Οι αντιδιαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες της Vicky και της Christina, με την μία να είναι διστακτική και πρακτική και την άλλη ενθουσιώδη και παθιασμένη θα κινήσουν το ενδιαφέρον του Juan και θα οδηγήσουν τους ήρωες της ταινίας σε ένα περιπετειώδες και αβέβαιο ταξίδι. Η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θίγονται στην ταινία, μαζί με την αναζήτηση για ευτυχία.

Ο Woody Allen μας φωτίζει με τις διάφορες αποχρώσεις του έρωτα και της έλξης, από την συμβατική, κοινά ηθική και ορθολογική έως την παθιασμένη και ασταθή. Η αγάπη παρουσιάζεται ως μία πολυδιάστατη δύναμη που μπορεί να προκαλέσει τόσο ευτυχία όσο και απελπισία. Μέσα από την ταινία ενθαρρύνεται ο αυθορμητισμός, η αποδοχή του αβέβαιου και η επιθυμία να αδράξεις ό,τι ευκαιρία σου παρουσιάζεται ανεξαρτήτως του ποιες θα είναι οι συνέπειες.

______________________

Y tu mamá también

Η “Y tu mamá también” είναι μια μεξικανική coming of age ταινία σε σκηνοθεσία του Alfonso Cuarón. Αφορά δύο έφηβα αγόρια, τον Julio και τον Tenoch, και μια μεγαλύτερη γυναίκα, τη Luisa, που ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα στη μεξικανική ύπαιθρο, εξερευνώντας θέματα φιλίας, σεξουαλικότητας και ενηλικίωσης. Το οδικό αυτό ταξίδι αποτελεί μία μεταφορά για το ταξίδι της ίδιας της ζωής, καθώς οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με την παροδική φύση της , την αβεβαιότητα του μέλλοντος, την αναζήτηση νοήματος και ταυτότητας και το αναπόφευκτο της αλλαγής.

Επιπλέον, η ταινία διερευνά την έννοια της ελευθερίας, τόσο της προσωπικής όσο και της κοινωνικής, καθώς οι χαρακτήρες ξεφεύγουν από τα κοινωνικά πρότυπα και τις προσδοκίες για να ξεκινήσουν το ταξίδι της αυτογνωσίας τους. Το ταξίδι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στροφές, χαρές και λύπες, επιθυμίες και περιορισμούς, όμως οδηγεί στην ολοκλήρωση και την αφύπνιση.

______________________

Volver

Η “Volver” είναι μια ισπανική ταινία του Pedro Almodóvar, με έντονο το στοιχείο της αφήγησης που διακρίνει τον σκηνοθέτη. Η ταινία επικεντρώνεται γύρω από την Raimuda, υποδυόμενη από την Penelope Cruz, μία εργατική γυναίκα που ζει στην Μαδρίτη με την κόρη της. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της, η Raimuda έρχεται αντιμέτωπη με πολυάριθμες προκλήσεις που αφορούν τον θάνατο αυτό καθώς και την μητέρα της, η οποία θεωρείται και αυτή νεκρή.

Μία ταινία με μυστικά και τραύματα του παρελθόντος έρχεται να αναδείξει την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, αυτή την φορά ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας. Μέσα από τον φακό του Almodovar εξερευνάται ο μοναδικός δεσμός μητέρας και κόρης, η αξία της συγχώρεσης και της λύτρωσης, καθώς και ο αέναος κύκλος της ζωής και του θανάτου. Μάλιστα, για ακόμα μία φορά ο Almodovar αναδεικνύει την δυναμική φύση της γυναίκας και την διαρκή της πάλη με αντιξοότητες χωρίς αυτές να την εμποδίζουν στην αναζήτηση της προσωπικής της ταυτότητας.

______________________

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
“Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη!
Beater Essentials #157: Τα τραγούδια της εβδομάδας!