Ναι, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα Μουσείο Ραδιοφώνου!
Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου
Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή, που αποκωδικοποιώντας ραδιοκύματα, μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ήχο. Όμως, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει τόσα πολλά, που δε χωρούν στον ετυμολογικό ορισμό. Ραδιόφωνο είναι η επικοινωνία, η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, η παρέα, η μουσική και φυσικά, η ιστορία.
Όταν μια απλή συσκευή σημαίνει τόσα πολλά, αποκτά μέσα στο πέρασμα του χρόνου, φίλους πιστούς και αγαπημένους, που θέλουν να διαφυλάξουν την ιστορία του και να τη μεταδώσουν, με αγάπη και σεβασμό, στις επόμενες γενιές. Έτσι, καταλήξαμε στην οργάνωση του πρώτου μουσείου ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, με το όνομα «Μακεδονική Φωνοθήκη Φωνομουσείο», στο χώρο της ΔΕΘ, λειτουργεί ένα μικρό παράρτημα πολιτισμού. Με περισσότερες λεπτομέρειες, το κτίσμα είναι 100 m² και περιλαμβάνει, αυτή την στιγμή, μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτή του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, Χ. Τσιγγιρίδη. Επίσης, περιλαμβάνει παλαιό ραδιοφωνικό υλικό, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του θρυλικού ερασιτεχνικού σταθμού «ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ». Αναμένονται, ακόμη, παλαιά μηχανήματα από το στοκ της ΕΡΤ Αθηνών, καθώς και μηχανήματα διαφόρων ερασιτεχνών συλλεκτών του ραδιοφώνου, όπως και από την SIEMENS Γερμανίας. Επιπρόσθετα, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, πλούσιο φωνητικό υλικό με δείγματα φωνών ανθρώπων, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, το οποίο, θα εμπλουτίσει το site του Μουσείου στο internet, μαζί με την Ιστορία της Ραδιοφωνίας, που θα συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Φυσικά, το σύνολο της συλλογής, απαρτίζεται από μηχανήματα, τα οποία αποτελούν δωρεές, ή παραχωρήσεις ανθρώπων, που έζησαν ένα κομμάτι της ιστορίας του ραδιοφώνου και επιθυμούν να μοιραστούν τις μνήμες αυτές, με το κοινό του μουσείου. Ο χώρος είναι ζεστός και γεμάτος μνήμες, που προκαλούν ανατριχίλα. Το ραδιόφωνο είναι κομμάτι της σύγχρονης και πολιτισμένης Θεσσαλονίκης και το πρώτο αυτό μουσείο ραδιόφωνου, έχει βρει τη θέση του στην καρδιά της πόλης μας. Το έργο του είναι εξαιρετικά βαρύ και πολύ σημαντικό για τον τόπο. Το μουσείο και το ραδιόφωνο περιμένουν την επίσκεψή μας!