Skip to content

MOTUM | Ένα φεστιβάλ χορού που δεν πρέπει να χάσεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός, στον τομέα του σύγχρονου χορού, το φεστιβάλ χορού “MOTUM”, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Καλαμαριάς, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας και θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο. Συνολικά πέντε παραστάσεις, θα δοθούν στο διάστημα από 26 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» από ισάριθμες Χορευτικές Ομάδες, με αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, καθώς και Έλληνες Χορευτές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με γνώμονα την αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία που έχουν τόσο στην Ελλάδα όσο στο και εξωτερικό και ο καθένας από τους συμμετέχοντες έχει αποδείξει με τη δουλειά του, την καλλιτεχνική του αξία.

Συνολικά πέντε παραστάσεις θα δοθούν από ισάριθμες Χορευτικές Ομάδες, με αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, καθώς και Έλληνες Χορευτές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Καλλιτεχνική σύμβουλος του φεστιβάλ η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Η Χοροθεατρική Ομάδα Λυδία Λίθος της Φένιας Αποστόλου ανοίγει την αυλαία στο φεστιβάλ στις 26 Μαρτίου 2017 παρουσιάζοντας μία σπονδυλωτή παράσταση που αποτελείται από 4 χοροθεατρικά έργα, τα οποία μετρούν ήδη πολλές φεστιβαλικές συμμετοχές και έρχονται τώρα και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τα έργα Διδώ, The Dream of my Dream, Twisted Genders σε χορογραφία – σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου και το έργο Το Σύμπλεγμα της Μέδουσας σε χορογραφία και ερμηνεία της Λαμπρινής Γκόλια.

photo_didw_lydia_lithosΔιδώ
Η Βασίλισσα της Καρχηδόνας Διδώ μετά την εγκατάλειψη του Αινεία, χορεύει σπαρακτικά και  πετρώνει σε ένα βωμό, φορώντας για πάντα το σκοτάδι

Συντελεστές
Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Κοστούμι: Φένια Αποστόλου
Χορεύτρια: Κατερίνα Χριστοφόρου
Μουσική: Henry Purcell
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
Βοηθός Χορογράφου: Κωστής Τσιαμάγκας
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Διάρκεια: 5 λεπτά

Το έργο έχει επιλεχθεί για να διαγωνιστεί στο  Netherlands Choreography Competition στις 6 Μαίου 2017 στη πόλη Ηaarlem της Ολλανδίας.

photo_medousa_lydia_lithosΤο Σύμπλεγμα της Μέδουσας
Θύτης-θύμα σε ένα σώμα, οι συνέπειες και τα μετέπειτα συναισθήματα για όλο αυτό. Ποια τελικά είναι η λύση; «The antidote to despair is action», έλεγε η Joan Baez.

Αυτή είναι και η μόνη σωτηρία, η δράση.

Το «σύμπλεγμα της Μέδουσας» ωφελεί συνήθως τους θύτες. Σπάνια τα θύματα.

Συντελεστές
Xoρογραφία-Ερμηνεία: Λαμπρινή Γκόλια
Μουσική σύνθεση: Λουκάς Τσολακιάν
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος

Διάρκεια: 12 λεπτά

photo_the_dream_of_my_dream_lydia_lithos3The Dream of my Dream
Ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να σταθεί όρθιος….και μετά από λίγο λαμβάνει μια πρόσκληση για ένα πάρτυ!

Βρίσκει πρώτα συντροφιά και μετά τη μοναξιά…
Η μέρα ενός νεαρού άνδρα ή του αγαπημένου του καρτούν;
Πώς δυο διαδρομές γίνονται μια;

Πώς το όνειρο ενός άνδρα είναι το όνειρο ενός παιδιού και πώς η ζωή ενός ενήλικα μπορεί να επιστρέψει πίσω στην παιδική του ηλικία;

Ένας χορευτής, ένα σαξόφωνο και τέσσερις πράξεις, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα ενός ιδανικού εαυτού στο οποίο ο άνδρας και ο άνθρωπος, ο άνθρωπος και το κινούμενο σχέδιο συνυπάρχουν.

[youtube id=”6eEdZDnH4GY” mode=”normal” autoplay=”no”]

Η χορευτική σόλο performance “The Dream of my Dream” σε χορογραφία Φένιας Αποστόλου μετά από σειρά παραστάσεων σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ηράκλειο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη.

Συντελεστές
Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου.
Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου
Μουσική: Ορέστης Ζυρίνης Σαξόφωνο  Live
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
Βοηθός χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου
Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Φίλιος
|
Φωτογραφία: Χρήστος Μαθιουδάκης

Ερμηνεία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Διάρκεια: 15 λεπτά

photo_twisted_genders_lydia_lithos2Twisted Genders
Πρόκειται για ένα transgender χορευτικό ντουέτο για την ανθρώπινη ύπαρξη που υπερβαίνει στο πέρασμα των εποχών τις συνήθειες και την αντιπαλότητα των φύλων καθώς αναζητά την αγάπη και την συντροφικότητα σε ένα ερωτικό παιχνίδι μακριά από τυποποιημένους ρόλους και κοινωνικά στερεότυπα.

Συντελεστές
Concept-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Φένια Αποστόλου
Μουσική Επιμέλεια-Βοηθός Χορογράφου: Σίλια Καρφοπούλου
Σκηνικά & Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Φίλιος
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μαθιουδάκης- Αθηνά Σαρηγιαννίδη

Χορευτές-Περφόρμερς: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μαρία Μανουκιάν
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Διάρκεια: 35 λεπτά

[youtube id=”GiIjwmsERiQ” mode=”normal” autoplay=”no”]

To έργο επιλέχθηκε από 8μελή διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 5ης Πλατφόρμας του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής και  έχει επίσης παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Κακογιάννης στο  πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο 4ο Dance Fest akropoditi 2016, στη Σύρο και απόσπασμα του στο 1 Ionian Dance Festival- Χορευτικές Συναντήσεις στη Ζάκυνθο.

Info
Motum 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού του Δήμου Καλαμαριάς
Χοροθεατρική ομάδα «Λυδία Λίθος»
Παράσταση: Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στις 21.00
Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Μεταμορφώσεως 10, Καλαμαριά
Εισιτήρια: 10,00€ κανονικό και 8,00€ φοιτητικό και ανέργων

Links
Twisted Genders
YouTube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GiIjwmsERiQ

The Dream of my Dream trailer
YouTube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6eEdZDnH4GY

Facebook event του Motum 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού του Δήμου Καλαμαριάς https://www.facebook.com/events/643874645818409/?active_tab=about

Βιογραφικά

OMAΔΑ ΧΟΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ
Η Φένια Αποστόλου σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν. Συνεργάστηκε με το Χοροθέατρο «Οκτάνα» του Κων/νου Ρήγου και το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος για 2 χρόνια. Αποτέλεσε μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Mε την ομάδα της «Χοροθέατρο Λυδία Λίθος», έχει παρουσιάσει τα εξής έργα σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού Βενετία, Φιλιππούπολη, Βελιγράδι, Σκόπια, Τεργέστη, Γιέρεβαν-Αρμενία, Δουβλίνο, Αλμάντα-Πορτογαλία, Πράγα, Λεμεσός, «Chair΄s Tragedy», «No limits at all», «Bloody Brothers», «O Θάνατος της Κόρης», «Ενός Θεού Βοσκή», «Miss Julie» Επιχορήγηση από το υπ. πολιτισμού το 2008, «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Twisted Genders», «Dido», «Πρόσγειος Πτήση», «Ο Πελεκάνος», κ.α. Με τα έργα «Chair΄s Tragedy» και «Twisted Genders» συμμετείχε σε 2 Πλατφόρμες του Σύγχρονου Ελλήνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού το 2014 και είναι ενεργό μέλος της Jasmin Vardimon dance company και Ηellenic dance company. To 2013 επιλέχτηκε από το P.A.R.T.S Univercity of Brussels και το 2015 παρακολούθησε το intensive course of Martha’s Graham technique στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με τους Jasmin Vardimon, Andonis Foniadakis, Tono Lachky, Linda Kapetanea, Fenia Apostolou, Fotis Nikolaou, Christine Gouzelis and Paul Blackman, Alexis Vasiliou κ.α. Σήμερα ζει και χορεύει στην Αγγλία για την Jasmin Vardimon dance company.

H Κατερίνα Χριστοφόρου είναι απόφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ. Έχει χορέψει με την Martha Graham Dance Company 2 της N. Υόρκης στην παραγωγή Panorama.Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Νo Βallet, Deltebre dance Festival κ.α. Χόρεψε στο City Center της Ν.Υόρκης με την ομάδα της Martha Graham 2, είναι ενεργό μέλος της Hellenic Dance Company. Έχει συνεργαστεί με πολλούς χορογράφους σε δουλειές όπως: «Vertical Road» του Akram Khan, «Almost in Panic»-»Work in Progress» του Anton Lachky, «Scoo» των Paul Blackman κ. Χριστίνα Γουζέλη κ.α. Το 2015-16 της δόθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Υποτροφιών Ωνάση για το JV2 education program. Συνεργάστηκε με την J. Vardimon στο «In Between» και με άλλους χορογράφους όπως: Est. Forumi, A. Nakamura,V. Salles κ.α. Χόρεψε στο Sadler ’s Wells του Λονδίνου και αλλού στην Αγγλία. Έχει συνεργαστεί με τον Δ. Παπαδημητρίου και την Φ. Δάρρα.

Η Λαμπρινή Γκόλια φοίτησε για έναν χρόνο με υποτροφίες στην Εθνική Όπερα Μπαλέτου της Ελλάδας και στην Κρατική Σχολή Χορού της Ελλάδας από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2014. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με την Hellenic Dance company & Krama Dance Company. Συνεργάζεται και χορεύει με τον ιδρυτή της τεχνικής flying low, David Zambrano. Ως χορεύτρια και χορογράφος έχει επιλεχτεί από το Deltebre Danza Festival να παρουσιάσει την δουλειά της σε συνεργασία με τον Narendra Patil, «Camouflage».

Η Μαρία Μανουκιάν γεννήθηκε στη Ρόδο, αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ισραήλ στη σχολή Mateh Asher School of Performing Arts. Ως performer έχει συνεργαστεί με τους Tono Lachky, Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman, Slomi Bitton, Noa Zuk, Anat Grigorio, Martin Harriague, Χοροθέατρο Λυδία Λίθος και Artius Dance Theatre. Έχει χορέψει ρεπερτόριο της Martha Graham με την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Πένυ Διαμαντοπούλου και έχει συνεργαστεί με την Hellenic Dance Company.

Loading...
Mια ξεχωριστή βραδιά για τους φίλους του κρασιού και του θεάτρου!
Όταν ο φασισμός κρύβεται σε ένα πακέτο γαριδάκια!