Skip to content

Moodymann: Η φιγούρα που μεταμόρφωσε την ηλεκτρονική μουσική!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το μεγαλύτερο πάρτι house μουσικής της χρονιάς πλησιάζει. Η σύμπραξη των ομάδων Synthetic και Street Outdoors έχει προκαλέσει αίσθηση. Δύο από τις πλέον δραστήριες ομάδες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους για παρουσιάσουν τον γίγαντα της Detroit house, Moodymann, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Στην 25ετή πορεία του, εχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν θρύλο τόσο γύρω από τη μουσική του, όσο και από προσωπικότητα του. Είναι ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν έδωσε έμφαση στο να κυνηγήσει gigs, δεν πολυ-ασχολείται με τα media και κυρίως δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τις νέες τάσεις. Πώς όμως έχει δημιουργήσει όλο αυτό το τεράστιο hype γύρω από το όνομα του, καθώς και τα εκατομμύρια των fans σε όλο τον πλανήτη;

O Kenny Dixon Junior, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε ως παραγωγός της hip hop. Για αυτό άλλωστε, θεωρείται αριστος γνώστης του sampling και ειδικά του mpc. Αρχικά, τελείως ανεξάρτητος, ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία KDJ. Κυκλοφόρησε το πρώτο του EP το 1994 με το κανονικό του όνομα και τίτλο “Moody Trax”.

Ένας δυσεύρετος πλέον δίσκος, που περιέχει 5 κομμάτια τα οποία έδειξαν ξεκάθαρα το στιλ που ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα. Στο “Shades of Disco” ο Kenny απέδωσε φόρο τιμής στην χρυσή εποχή της disco. Μπορεί κάποιος να διακρίνει τα φωνητικά samples και τη μαγεία του σαξοφώνου της Norma Jean Bell. Ένα edit του ίδιου κομματιού, το οποίο οποίο κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Μ Trax”, ενώ στη συνέχεια, συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ολοκληρωμένο album του Moodyman, με τίτλο “Silentintroduction”. Αν και είχαν μεσολαβήσει φανταστικές κυκλοφορίες, όπως για  παράδειγμα το “The Day We Lost The Soul”.

Στη συνέχεια, μερικές ακόμη κυκλοφορίες του στην εταιρεία “Planet E” του Carl Craig το 1997, έφεραν την εδραίωση του στους underground κύκλους του Detroit, ενώ ταυτόχρονα, τον έκαναν γνωστο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρά το γεγονός πως ήταν ήδη ευρέως γνωστός καλλιτέχνης, εξακολούθησε να κρατά χαμηλούς τόνους και να μη διαφημίζει τη δουλειά του, ενώ ακολούθησαν 5 νέα albums, αποκλειστικά σε βινύλιο, από την ιστορική Peacefrog Records. Συγκεκριμένα, τα Mahogany Brown, Forevernevermore, Black Mahogani, Silence In The Secret Garden και Black Mahogani II.

(Forevernermore)

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε και πάλι στις κυκλοφορίες του στην KDJ. Ένα album που διαμόρφωσε κατά πολύ το image του είναι το Det.riot ’67, του 2008. Highlight του αποτέλεσε σαφώς το πασίγνωστο “Freeki Mutha F cker”.

Ακολούθησαν πολλά ακόμα releases με το 12λεπτο edit του “Cosmic Slop”. των Funkadelic και το mix του για το DJ-Kicks να ξεχωρίζουν.

Το 2018 επιστρέφει στη δισκογραφία και την original σύνθεση του Pitch Black City Reunion, το οποίο ίσως να αποτελεί τον προάγγελο του επόμενού album του.

Παρά την απόμακρη εικόνα και την σχεδόν αποστροφή από τα media ο Moodyman ή -κατά κόσμον- Kenny Dixon Jr. έχει δημιουργήσει ένα τρομερό legacy και συνεχίζει να είναι αγαπητός στον κόσμο. Πράγμα που είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργηθεί στις μέρες μας, τη στιγμή που βλέπεις “αστέρες της μια νύχτας” να βγαίνουν και να χάνονται στο instagram. Ο Moodynann όσο εκκεντρικός κι αν είναι, έχει μια απίστευτα αυθεντική επικοινωνία με το κοινό. Η ειλικρίνεια του φαίνεται και στην δουλειά του. Η αγάπη του για τις μουσικές του ρίζες (Electrifying Mojo, Prince και Funkadelic) και την πόλη του Detroit είναι έκδηλη και εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μετέτρεψε το σπίτι του στο Detroit σε μουσείο του Prince, μετά τον θάνατο του.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι τελικά να κάνεις αυτό που θέλεις, όταν το θέλεις και για αυτούς που θέλεις. Γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.


Street Outdoors και Synthetic παρουσιάζουν τον Moodymann, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. O υπέρτατος θρύλος της Detroit house και ταυτόχρονα μία από τις πλέον αινιγματικές φυσιογνωμίες της ηλεκτρονικής μουσικής , εμφανίζεται πολυχώρο WE, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.

Δύο από τους κορυφαίους οργανισμούς ηλεκτρονικής μουσικής της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια βραδία, όπως ποτέ πρίν.

Μάζι του οι Street Outdors Soundsystem, Thomas Numan (Synthetic) & Uzun Brothers (Sektor 909).

Street Outdoors & Synthetic w/ Moodymann
Πέμπτη 25 Oκτωβρίου 2018

WE Thessaloniki
Λεωφόρος 3ής Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης 22.30

Eίσιτήρια
10€ – 200 Early bird tickets.  (SOLD OUT)
12€ – 300 Normal presale tickets.
15€ – Last pre-sale tickets. Διαθέσιμα στο Viva.gr και στα καταστήματα sevenspots, deviceone, stereodisc κλπ.

Εισιτήρια Online στο viva.gr

Στα καταστήματα:
DeviceOne – Παύλου Μελά 38
Stereodisc record shop – Αριστοτέλους 4
Plaisir Cafe – Patisserie Panorama – Κομνηνών 14 Πανόραμα

Πανελλαδικά: Seven Spots, MyMarket, Shell, ΕΚΟ, BP, και τηλεφωνικά στο 11876

Loading...
Το The Fashion Room Service επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη!
Τι είναι «Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς»;