Skip to content

Μίχαελ Κόλχαας: Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

12418865_221348024865548_5292830820687812327_o

Η παράσταση ΜΙΧΑΕΛ ΚΟΛΧΑΑΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ που είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί σε επανάληψη από την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου στις 21.00, στο BIOSTesla.Basement.

Η Υπόθεση:
Ο Μίχαελ Κόλχαας, ένας νομοταγής και φιλήσυχος έμπορος αλόγων, αδικείται. Το κράτος δεν τον προστατεύει γιατί εκείνος που τον έβλαψε είναι ισχυρός, έχει διασυνδέσεις και συγγένειες με ακόμα ισχυρότερους, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο της δικαιοσύνης. Τότε είναι που ο Κόλχαας παίρνει το νόμο στα χέρια του.

Οι τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν επί σκηνής αυτό το παράδοξο οδοιπορικό, όπου τα πρόσωπα, ο χώρος και ο χρόνος δράσης, εναλάσσονται σε έναν περιπετειώδη καλπασμό αφήγησης. Ένα συγκλονιστικό χρονικό για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και το μαρτύριο του να είσαι δίκαιος: “…θα έπρεπε να τον μνημονεύουν ως υπόδειγμα καλού πολίτη, αν δεν το είχε παρακάνει με μία αρετή. Η αίσθηση του δικαίου  τον έκανε ληστή και φονιά.”

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Το κείμενο μας μαγνήτισε από την αρχή. Όχι γιατί έχουμε έτοιμες απαντήσεις και συμπεράσματα να επικοινωνήσουμε, αλλά ακριβώς γιατί αυτή η ιστορία μας προκαλεί σχεδόν αμηχανία. Το να αδικείται κάποιος από το κράτος είναι συχνό φαινόμενο. Σ’ αυτό το αφήγημα συναντάμε, όμως, κάτι όχι και τόσο συχνό: έναν ”υπερβολικά” δίκαιο άνθρωπο. Παρακολουθούμε την ιστορία ενός ανθρώπου που δε διστάζει να χάσει τα πάντα, να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του, προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία που του έγινε από την καθεστηκυία τάξη. Να μια ιστορία που αξίζει να πεις σήμερα. Επιλέξαμε να είμαστε μόνο τρεις ηθοποιοί επί σκηνής, σε ένα έργο που εμφανίζονται γύρω στα σαράντα πρόσωπα και που ο τόπος δράσης αλλάζει σχεδόν κάθε δύο σελίδες! Αυτός ο περιορισμός γεννά εφευρετικότητα και η εφευρετικότητα γεννά μια ζωντανή αφήγηση.

12525200_221347898198894_943504590394380385_o

Η λογοτεχνία ενεργοποιήθηκε με όρους λογοτεχνικούς και μίλησε στην ψυχή των θεατών μόνο όπως το θέατρο μπορεί να κάνει: με ενάργεια, πάθος, χιούμορ και σκηνική αλήθεια, και ωστόσο με μια αυστηρή λιτότητα των εκφραστικών μέσων για το μαρτύριο να είσαι δίκαιος.
(popaganda)

Μακράν η αρτιότερη παράσταση που έχουμε δει στο Υπόγειο του Bios, άποψη, σαν εκτέλεση, σαν αξιοποίηση του χώρου.
(gkoultoura)

Με με τα πιο απλά μέσα ζωντάνεψαν σκηνικά την δράση τόσο πληθωρικά και έντεχνα ώστε να παρασύρουν τους θεατές σε μια, χωρίς ανάσα, παρακολούθηση του δρώμενου. Με χιούμορ, σαρκασμό, τέλειο συντονισμό, κινησιολογία που μετατρέπει σε εικόνες ακόμα και τα ανείπωτα (…)
(Επί Σκηνής)

Kαι οι τρεις ηθοποιοί (Χρηστίνα Γαρμπή, Κώστας Κουνέλλας, Βασίλης Σαφός) υπηρετούν πιστά το όραμα της ομάδας με αυτοπεποίθηση και με έντονη εκφραστικότητα και ισχυρή εικονοποία κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για την τύχη του Κόλχαας και παράλληλα μεταφέρουν με καθαρότητα ένα διαχρονικό μήνυμα για τη σχέση του ατόμου με την εξουσία.
(clickatlife)

Η ομάδα “Τρίς” πραγματοποίησε ένα μικρό θαύμα, από αυτά που σε κάνουν να ελπίζεις ακόμα πως υπάρχει χώρος για φαντασία κι ευρηματικότητα ακόμα και στα πιο δύσκολα κείμενα και στους πιο αντίξοους χώρους και μετέφερε τη νουβέλα του Κλάιστ στην ολότητά της, ξεπερνώντας τους σκοπέλους της πεζής αφήγησης με εναλλαγές στα πρόσωπα των αφηγητών, γρήγορους ρυθμούς κι ενέργεια επί σκηνής, ενώ μετέτρεψε όλες τις δυσκολίες του περιοσρισμένου χώρου του υπογείου του Bios σε πλεονεκτήματα.
(jumping fish)

12466324_222162248117459_8664621512671721298_o

Tαυτότητα Παράστασης
Mετάφραση:
Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία/ Ερμηνεία:
Ομάδα «Τρις» (Χρηστίνα Γαρμπή, Κώστας Κουνέλλας, Βασίλης Σαφός)
Σκηνικά: Άρτεμις Σιέρα
Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Φωτογραφίες:  Αναστασία Γιαννάκη
Video promo: Θανάσης Τσιμπίνης
Σχεδιασμός Ήχου: Τάσος Παπαδόπουλος

Στοιχεία Παράστασης:
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα:
Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή /  Έως 20 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης: 21.00
Διαρκεια: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή Εισιτηρίου: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (για ομαδικές κρατήσεις: ισχύει για 6 άτομα και άνω)
Χώρος: BIOS.TESLA, Πειραιώς 84 Αθήνα

Τρέιλερ:

Πληροφορίες: Τ.:2103425335 / www.bios.gr
https://www.facebook.com/%CF%84-%CF%81-%CE%B9-%CF%82-186019191731765/?fref=ts&__mref=message_bubble

*** Η νουβέλα “Μίχαελ Κόλχαας” του Χ.Φ. Κλάιστ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ.

kolhaasnov16

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ένα παιχνίδι γεωγραφίας και φαντασίας από τον Κωστή Ζαφειράκη!
Το Pre-event για το live του Skarra Mucci κρύβει πολλές εκπλήξεις!