Skip to content

Μύθος ή πραγματικότητα;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πριν δύο μέρες είδα να κυκλοφορεί ένα tweet σχετικά με την αναγκαιότητα του φεμινισμού. Η δημιουργός του tweet έλεγε ότι οι γυναίκες είναι το 50% του πληθυσμού του πλανήτη και όμως κατέχουν μόλις το 11% του πλούτου παγκοσμίως και μόλις το 1% της γης. 

Το tweet είχε αρκετά likes και κοινοποιήσεις και αν και τα νούμερα με σόκαραν, ταυτόχρονα τα βρήκα υπερβολικά οπότε έψαξα επίσημα στοιχεία που να τα επιβεβαιώνουν. 

Οι γυναίκες λοιπόν όντως κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της γης αλλα το 1% είναι υπερβολικό. Στην πραγματικότητα κατέχουν λιγότερο από το 20% της γης στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει αρκετά χαμηλά στο 10%. Μπορεί το 1% να είναι μύθος αλλά και το 10%-20% είναι συγκλονιστικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα μερίδιο του πλούτου των γυναικών τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική κυμαίνεται μεταξύ 40%–45%. Αυτός ο αριθμός είναι μια ισχυρή ένδειξη του μεριδίου των γυναικών παγκοσμίως: η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική φιλοξενούν μόνο το 17% των ενηλίκων παγκοσμίως, αλλά μαζί αντιπροσωπεύουν το 61% του παγκόσμιου πλούτου.

Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, πρόσφατες μελέτες για την Αφρική και την Ινδία δείχνουν ένα σημαντικά χαμηλότερο μερίδιο των γυναικών, που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%.

To αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής υποδεικνύουν μια μικρή διαφορά πλούτου μεταξύ των φύλων κυμαίνεται μεταξύ 30%-40%.

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων τοποθετεί το μερίδιο των γυναικών στον παγκόσμιο πλούτο περίπου στο 40%.

Γιατί παραθέτω αυτά τα στοιχεία; Όχι γιατί ο φεμινισμός δεν είναι αναγκαίος αλλά γιατί ακριβώς δεν έχει ανάγκη από υπερβολές και φουσκωμένα νούμερα για να πείσει. Η ανισότητα υπάρχει σε ολους τους τομείς και όποιος δεν την βλέπει απλά φοράει παρωπίδες αλλά για να μπορούμε να υποστηρίξουμε τα επιχειρήματα μας πρέπει να βασιζόμαστε σε σωστά δεδομένα.

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Au Mille | Beater Tapes
Unfamiliar Passions, έπιπλα που ιχνηλατούν την ιστορία της ομοφυλοφιλίας.