Skip to content

Η ομάδα του Mindspace Thessaloniki θέλει να κάνεις την ιδέα σου επιχείρηση!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το παράρτημα του Mindspace στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Μέσα σε 2 μόλις μήνες έχει καταφέρει να στήσει μία δυνατή και δεμένη ομάδα που αποτελείται από προπτυχιακούς, απόφοιτους, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Την ομάδα αποτελούν οι Γιώργος Χατζής (Chapter Leader), Χρήστος Ηρακλής και  Κρυσταλλία Κλωνάρα στο κομμάτι του Operations, η Βάσω Κοντού και ο Δήμος Ράπτης στο κομμάτι του Development και η Νίκη Σόρογκα στο κομμάτι του Communications/Development. Όλοι προέρχονται από διαφορετικά background, σημαντικός παράγοντας για το δέσιμο και την καλή λειτουργία της ομάδας, ενώ οι δεξιότητές όλων αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι τυχεροί γιατί έχουν πάθος και πίστη σε αυτό που κάνουν και μέσα απ’ αυτό προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν στην (επιχειρηματική) κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

 

Τι είναι το Mindspace;

Γιώργος: Το Mindspace είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο να φέρει τους νέους ανθρώπους και -κυρίως- τους φοιτητές κοντά στο «επιχειρείν». Ξεκίνησε το 2012 στην Αθήνα από φοιτητές του ΕΜΠ, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Μεσσήνης, που είναι ο σημερινός CEO του οργανισμού.

Γιατί θέλετε να φέρετε τους ανθρώπους κοντά στο «επιχειρείν»;

Χρήστος: Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό mindset και να τολμήσουν να δημιουργήσουν! Με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνίας μας. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που θα αποκτήσουν, μέσω της ενασχόλησης τους με την επιχειρηματικότητα μπορούν να αποβούν χρήσιμες σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Ακόμα κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί, αποκτούν καλύτερη αντίληψη του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Τι θα πει να είσαι επιχειρηματικός;

Βάσω: Η Μαρίνα Χατσόπουλος, μία επιτυχημένη ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας και μία από τους εταίρους του Οργανισμού, το είχε θέσει ως εξής: “It is the intellectual understanding of Risk vs. Reward and the emotional framework to embrace and enjoy risk — even be excited by situations where a lot is at stake. This requires self-confidence – internal and external – as well as optimism and faith. It also requires that when faced with challenges, roadblocks and naysayers, one embraces these experiences for their educational merit and does not succumb to frustration, depression and devastation. “ Δηλαδή να έχεις την αυτοπεποίθηση να λαμβάνεις ρίσκα και δύσκολες αποφάσεις αξιολογώντας όλες τις πληροφορίες που έχεις στην διάθεσή σου και να επιζητείς τις δυσκολίες ως μέσο προσωπικής βελτίωσης.

Πώς παροτρύνετε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το «επιχειρείν»;

Δήμος: Ο Paul Graham του Y Combinator έχει πει ότι «η επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι που μπορείς να διδαχθείς περισσότερο απ’ ό,τι θα μάθεις σχετικά με το σεξ στην τάξη. Το μόνο που θα μάθεις θα είναι οι λέξεις που περιγράφουν τα πράγματα. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που το μαθαίνεις στην πράξη.» Έτσι, το Μindspace εμψυχώνει τους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν έμπρακτα με την επιχειρηματικότητα και να τολμήσουν να χτίσουν κάτι δικό τους ή και μαζί με άλλα άτομα.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Κρυσταλλία: Απευθυνόμαστε κυρίως σε νέους ανθρώπους και φοιτητές, γιατί πιστεύουμε ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν την ευκαιρία ακόμα να αναπτύξουν τα hard και soft skills τους. Καλλιεργώντας αυτές τις δεξιότητες, μπορούν να τις μεταφέρουν σε οποιοδήποτε πλαίσιο, προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και τέλος επιχειρηματικό. Επίσης, μέσα από το περιβάλλον του Πανεπιστημίου έρχονται σε επαφή με καινούργιες ιδέες και τρόπους σκέψεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δραστηριότητες του Mindspace εστιάζουν στο πώς να ενδυναμώσουν τους φοιτητές ώστε να αφομοιώσουν τις αξίες της επιχειρηματικότητας, ομαδικότητας, υπευθυνότητας, δράσης και να εξελίξουν τις ηγετικές τους ικανότητες.

Πού δραστηριοποιείστε;

Δήμος: Η έδρα του Mindspace είναι στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε ο Οργανισμός. Σήμερα υπάρχουν παραρτήματα σε 4 πόλεις της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα και Κέρκυρα. Σε μία προσπάθεια επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δημιουργήθηκαν πρόσφατα 3 νέα παραρτήματα στην Βόρεια Μακεδονία στις πόλεις Σκόπια, Μπίτολα και Στιπ.

Ποιες είναι οι δράσεις του Mindspace;

Νίκη: Αρχικά, το Mindspace προσπαθεί να δώσει τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις στους φοιτητές σχετικά με την επιχειρηματικότητα μέσω μιας σειράς από events που ονομάζονται meetups. Σε αυτά τα events έχουμε καλεσμένους ομιλητές με εμπειρία στο χώρο του «επιχειρείν», οι οποίοι έρχονται να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να λύσουν απορίες του κοινού. Ένας άλλος τρόπος να αναπτύξουμε την επιχειρηματική νοοτροπία είναι τα ταξίδια και η έκθεση σε διαφορετικές νοοτροπίες, κάτι που προσφέρουμε μέσω του εκπαιδευτικού ταξιδιού μας στην Αμερική. Τέλος, η πιο σημαντική ίσως δράση μας είναι το Mindspace Challenge. Ένα τριήμερο workshop, όπου τα άτομα έρχονται με τις ιδέες και τις ομάδες τους, δουλεύουν πάνω σε αυτές, και την τρίτη μέρα την παρουσιάζουν σε μία σειρά από κριτές. Οι τελικοί νικητές του Challenge λαμβάνουν ως έπαθλο 8000€ ως seed funding καθώς και την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Mindspace Trip με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Μέχρι στιγμής οι απόφοιτοι του Mindspace Challenge ξεκίνησαν 11 νέες επιχειρήσεις το 2017-2018, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μας και δημιούργησαν συνολικά 49 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τι περιμένουμε να γίνει στο πρώτο event του Mindspace στην πόλη;

Γιώργος: Στο πρώτο ΜeetUp έχουμε καλεσμένους ως ομιλητές τους: Λάζαρο Πεντερίδη, ιδρυτή της startup “ComeTogether”, Γιώργο Νικολάου που είναι ιδρυτής της εταιρείας “Soulscan”, Άρτεμις Γρηγοριάδου που είναι Marketing Director της εταιρείας “Soulscan” και Κωνσταντίνο Φούσκα Αναπληρωτή Καθηγητή Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα άτομα αυτά θα μας μυήσουν στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των startup, εξηγώντας μας τι είναι μια startup, πως δημιουργείται και ποιες είναι οι διαδικασίες που τις αφορούν, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία. Μετά το τέλος του MeetUp θα υπάρχουν αναψυκτικά, ποτά και κάποια σνακ για τους παρευρισκόμενους, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο χαλαρό κλίμα και να έχουν τον χρόνο να ανταλλάξουν απόψεις για το event, να μοιραστούν ιδέες αλλά κυρίως να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν και να δικτυωθούν.

______________________
1st Mindspace MeetUp Thessaloniki

Μην χάνεις άλλο από τον StartUp χρόνο σου. Δήλωσε τώρα συμμετοχή!

Κλείσε το δωρεάν εισιτήριο σου εδω: http://bit.ly/2Y2BIcb

Ημερομηνία διεξαγωγής.: 11/12/2019

Toποθεσία: Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Α.Π.Θ (Aίθουσα 3)

Πρόγραμμα του MeetUp
17:50-18:15 Προσέλευση
18:15-18:25 Παρουσίαση της ομάδας Mindspace
18:25 -19:05 Γνωριμία με τους ομιλητές και του έργου τους

  • ComeTogether (Startup)
  • Soulscan company
  • Κωνσταντίνος Φούσκας

19:05 – 19:15 Διάλειμμα
19:15 – 20:05 Παρουσίαση από τους ομιλητές του κεντρικού θέματος του Meetup
20:05 – 21:00 Q&A και Networking

Δείτε περισσότερα στο www.mindspace.gr

Τα μέλη της ομάδας

Γιώργος Χατζής (Chapter Leader) | Ο Γιώργος είναι αριστούχος απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, όπου φοίτησε 6 χρόνια με πλήρη υποτροφία. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε το παράρτημα του Mindspace στην Θεσσαλονίκη. Από το πρώτο κιόλας έτος ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, τις καινοτομίες και την επιχειρηματικότητα. Για αυτό παρακολούθησε μία σειρά σεμιναρίων για μικροεπεξεργαστές και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο γάντι που με την κίνηση παράγει ήχους για να συνθέτεις μουσική. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες που αφορούν την επιχειρηματικότητα, όπως το Thessaloniki Entrepreneurship School, και έχει κερδίσει την πρώτη θέση με την ομάδα του στο MSP: Let’s Have a Hackathon event. Μιλά 3 γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, παίζει πιάνο, και του αρέσει το μπάσκετ.

Ηρακλής Χρήστος (Operations) | O Χρήστος είναι ένα από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Mindspace Thessaloniki Chapter και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των Operations και της διεξαγωγής των meetups. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ ενώ έχει εργαστεί στο εξωτερικό για λίγο περισσότερο από 3 χρόνια. Μετά από τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησε σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, από ανατολή μέχρι και δύση, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη αναζητώντας μία ακόμη ευκαιρία για καριέρα σε τοπικά πλέον ύδατα. Παράλληλα κάνει μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Στην προσπάθεια του να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για το τι εστί επιχειρείν στην Ελλάδα αλλά και να γνωρίσει το ελληνικό startup community, βρέθηκε να κάνει συζητήσεις με τον Chapter leader του Mindspace Thessaloniki και τελικά να συμμετάσχει και αυτος ως ενεργό μέλος σε μία ομάδα με απίστευτη ενέργεια και όρεξη για να βγει κάτι εντυπωσιακό!

Κρυσταλλία Κλωνάρα (Operations) | Η Κρυστάλλια είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός με σπουδές σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Την χαρακτηρίζει μια διαρκή κινητικότητα και ένας πηγαίος ενθουσιασμός για το κοινωνικό επιχειρείν. Πριν την ενασχόλησή της με το παράρτημα του Mindspace στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στο Challenge και το USA Trip του οργανισμού. Τώρα, ανυπομονεί για τη δημιουργία μιας κοινότητας like-minded νέων στην πόλη της και για τα συναρπαστικά πράγματα που είναι σίγουρη πως θα προκύψουν. Στην προσπάθεια της να συμβάλλει η ίδια σε ένα sustainable μέλλον δημιούργησε τη δική της eco-startup. Η PLASIQUE κατασκευάζει προϊόντα από ένα καινοτόμο υλικό φτιαγμένο από 100% πλαστικά απορρίμματα. Σκοπός της να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αλόγιστη χρήση πλαστικού και τη μόλυνση που προκαλείται από αυτή.

Νίκη Σόρογκα (Communications, Development) | H Nίκη είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί σε δημόσιους φορείς, Startup, επιχειρήσεις και σε ερευνητικό κέντρο. Έχει αναπτύξει την δεξιότητα ενός “serial tasker” με υψηλή προσαρμοστικότητα. Βάδισε με αυτοπεποίθηση κόντρα στo “Brain Drain Phenomenon” αποφοιτώντας ως αριστούχος από το MSc της Φυσικής και Τεχνολογίας των Υλικών του Τμήματος Φυσικής (ΑΠΘ). Αυτήν τη στιγμή εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Φυσικής (Τομέας Φυσικής Στερεάς Κατάστασης) του ΑΠΘ και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης. Από νεαρή ηλικία ενισχύει ποικίλες δράσεις με την εθελοντική της προσφορά. Στο Mindspace Thessaloniki είναι Communications coordinator και συνεργάζεται στενά με το τμήμα Marketing & Development. Ενδιαφέρεται για τις αυθεντικές τάσεις σε STEM, spin-offs και social entrepreneurship. Έχει πολυπολιτισμική καταγωγή (Σίδνευ Αυστραλίας), και της αρέσει να έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες. Στον ελεύθερο της χρόνο γράφει στο πολυβραβευμένο blog της giveitaspin.gr.

Βάσω Κοντού (Development) | Η Βάσω είναι τελειόφοιτη Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το πρώτο έτος των σπουδών της συμμετείχε ενεργά σε ομάδες του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών με κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο. Ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών πολιτικών άρθρων και άρθρων γνώμης. Είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Λαγκαδά και την ενδιαφέρει έντονα το κομμάτι της πολιτικής ενεργοποίησης των νέων. Έχει εκπονήσει την πρακτική της άσκηση στην έδρα UNESCO διαπολιτισμικής πολιτικής, καθώς και έχει ασχοληθεί με το κομμάτι της στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας. Την ενδιαφέρει έντονα η επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό αποτελεί και μέλος του Mindspace στο chapter της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Πιστεύει ακράδαντα πως αν όλοι εμείς απολέσουμε για λίγο το “εγώ” μας και βρούμε την κοινωνία μας σαν ολότητα, τότε πραγματικά μπορεί να συμβεί η αλλαγή.

Ράπτης Δήμος (Development) | Ο Δήμος ασχολείται με το Business Development and Analytics του Mindspace Thessaloniki. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το International Workshop on Innovating at MIT στο MIT και το Venture Garden στο ACT. H ενασχόληση του με την επιχειρηματικότητα άρχισε από τη μαθητικά του χρόνια με την επιτυχημένη συμμετοχή σε διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement. Έκτοτε, έχει λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς, όπως το Mindspace Challenge. Παράλληλα έχει διατελέσει Corporate Relations Manager της AIESEC του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Summer Intern στη G.GLENTOS SA kibo, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει εθελοντικά στη διοργάνωση συνεδρίων όπως το Delphi Economic Forum. Τον ελεύθερο του χρόνο περνά με φίλους, τέννις, μουσική, περιοδικά!

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα!
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποχαιρετά την Agnès Varda μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα!