Skip to content

Μία ταινία που πέρασε και μία που θα ‘ρθει! #tiff56

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Δεσμοί Αίματος | Γκρίμουρ Χακόναρσον, Ισλανδία, 2015

Μια ταινία, που πραγματεύεται αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος. Τη δύναμη της αδελφικής σχέσης, αυτής της περίπλοκης συν γνήσιας αγάπης, που ενώνει δύο ανθρώπους με κοινό αίμα. Ο Σκανδιναβός σκηνοθέτης βρήκε τρόπο να μιλήσει για ένα “πολυπαιγμένο” θέμα, χρησιμοποιώντας μια απλή ιστορία, με τρόπο εντυπωσιακό. Συμβολισμοί, παραβολές και αντιπαραθέσεις εμφανίζονται διακριτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας, δημιουργώντας ένα πολύσημο αποτέλεσμα. Η φωτογραφία, εμπλουτισμένη με τα ψυχρά τοπία της σκανδιναβικής κοιλάδας, χαρίζει άριστες εικόνες. Στην ουσία της, η ταινία είναι ένα σχεδόν μελαγχολικό δράμα, που συχνά διακόπτεται αρμονικά από κωμικά στοιχεία. Η κορύφωση έρχεται στο τέλος, με την τελευταία σκηνή να αγγίζει φωτογραφικά, σκηνοθετικά και συναισθηματικά το άψογο.

Αδιαμφισβήτητα, η πιο αξιόλογη ταινία που έχει ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο προβολών της στο φεστιβάλ. Και αυτό αποδεικνύεται με εγκυρότητα, από τις soldout προβολές και τα βραβεία που μάζεψε, γυρίζοντας σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Αναμένουμε την επίσημη διανομή της.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-kDCNOie_78

chevalierChevalier | Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα, 2015

Το ονομαζόμενο Greek Weird Wave, ή ελληνιστί «Ελληνικό Αλλόκοτο Κύμα», με κύριους εκπρόσωπους τον Γιώργο Λάνθιμο και την Αθηνά Τσαγγάρη, απ΄ ότι φαίνεται αρχίζει να ωριμάζει προς την τελική του μορφή, που τελικά δεν είναι και τόσο αλλόκοτη. Το ρόλο του σεναριογράφου, για ακόμη μία φορά, τον αναλαμβάνει ο Ευθύμης Φιλίππου, γνωστός για τη δουλειά του με τον Λάνθιμο. Έξι άνδρες, ένα σκάφος κι ένα παιχνίδι. Μία ιστορία, που εξελίσσεται εξ ολοκλήρου εν πλω. Και το παιχνίδι, σχεδόν αυτοσχέδια στημένο από την ίδια την “αντροπαρέα”, να κυριαρχεί στις διακοπές τους και να ορίζει τη λήξη τους. Υπό τον τίτλο του «Chevalier», δηλαδή ένα δαχτυλίδι με μονόγραμμα ή ένας ιπποτικός άνδρας, το παιχνίδι, χωρίς όρους, αποσκοπεί στο να αναδείξει «τον καλύτερο γενικότερα». Η παρέα, αποτελούμενη από μια ασυνήθιστη, αλλά πετυχημένη επιλογή ηθοποιών, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το «Chevalier» και δημιουργεί ένα μικρόκοσμο παιχνιδιού, όπου το μόνο που έχει σημασία είναι η τελειότητα του νικητή. Το σκηνικό πλαισιώνεται από σουρεαλιστικά στοιχεία, δημιουργώντας, εν τέλει, μια μαύρη κωμωδία, έτοιμη να πείσει το θεατή για το χιούμορ της ανθρώπινης αλαζονείας.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε συμπεριλάβει και στο παρελθόν ταινίες της σκηνοθέτιδας. Το νέο, όμως, αυτή τη φορά είναι ότι η ταινία, παρότι ενέχει πάλι φεστιβαλικά στοιχεία, είναι απόλυτα προσιτή από το ευρύ κοινό. Η ταινία έχει προβληθεί σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει επιστρέψει στη χώρα της, έχοντας κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως αυτό της καλύτερης ταινίας στο 59ο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

Προβολές:
10/11 αίθουσα Ολύμπιον, 20:30
11/11 αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, 17:15

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FZckUiocInM

Loading...
“Jack” της Elisabeth Scharang #tiff56
“Ατίθασες” της Deniz Gamze Ergüven #tiff56