Skip to content

Ο Στέφανος Ξενάκης ξέρει πως οι μέρες στο σπίτι μπορεί να γίνουν πιο εποικοδομητικές, αν το επιλέξεις.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Αυτές οι μέρες μπορεί να αποβούν από τις πιο εποικοδομητικές της ζωής σου, αν το επιλέξεις.

Ακολουθούν κάποιες Συμβουλές του Στέφανου Ξενάκη:

  1. Άσκηση: 20-30 λεπτά καθημερινό περπάτημα ή τρέξιμο την ημέρα έξω, μειώνουν δραστικά το άγχος, εκτοξεύουν χαρά, ενέργεια κι αυτοεκτίμηση, κατοχυρώνουν υγεία, διώχνουν την κατάθλιψη και βοηθούν στο να κατέβουν νέες ιδέες.
  2. Καθαρός Αέρας: Άνοιξε έστω και λίγο τα παράθυρα για να μπαίνει φρέσκος αέρας. Θα αλλάξει την ενέργεια τη δική σου, του σπιτιού και της οικογένειάς σου.
  3. Εξέλιξη/Γνώση: Ξεκίνα ένα από τα αδιάβαστα βιβλία που σίγουρα υπάρχουν στην βιβλιοθήκη σου. Βλέπε κάθε μέρα ένα ντοκιμαντέρ είτε από το διαδίκτυο είτε από το Netflix. Βρες στο Youtube σπουδαίους ομιλητές είτε Έλληνες είτε ξένους κι άκουσέ τους. Μην αφήνεις την προσωπική σου εξέλιξη στην τύχη. Αν διαθέτεις μία ώρα κάθε μέρα για τον εαυτό σου, στο τέλος της χρονιάς θα έχεις επενδύσει σε σένα 365 ώρες, στο τέλος της δεκαετίας 3,650. Οι πετυχημένοι δουλεύουν με τον εαυτό τους καθημερινά.
  4. Σύνδεση: Παίρνε κάθε μέρα από τον τηλεφωνικό σου κατάλογο ένα φιλαράκι, που έχεις καιρό να ακούσεις. Μην του στείλεις μήνυμα. Πάρτον τηλέφωνο. Στο τέλος του τηλεφωνήματος σίγουρα θα σε ρωτήσει: «ήθελες κάτι?». Η απάντηση θα είναι το καλύτερο κομμάτι του τηλεφωνήματος «Όχι. Πήρα απλά να δω τι κάνεις». (…) Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έρευνα στην ιστορία του Πλανήτη μας γίνεται εδώ και 80+ χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Μοναδικό ζητούμενο είναι τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Η απάντηση μία και μόνο: οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι τόσο εύκολο να συνδεθείς με τους συνανθρώπους σου, καν’ το.
  5. Ξεκίνα να Γράφεις: Πάρε ένα καθαρό τετράδιο και ξεκίνα να γράφεις καθημερινά. Κάτι σαν ημερολόγιο ή λεύκωμα που λέγαμε παλιά. Ξεκίνα να γράφεις τις ευγνωμοσύνες σου (ναι τις ευγνωμοσύνες σου: γκρινιάζεις που θα κάθεσαι μέσα στο σπίτι για κάποιες μέρες, αλλά ξεχνάς ότι κάποιοι δεν έχουν σπίτι) τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου, ό,τι σου κατέβει. Αυτή η συνήθεια είναι από τις top-3 των χαρούμενων ανθρώπων. Θα σου αλλάξει τη ζωή. Η επιστήμη πλέον αποδεικνύει ότι το καθημερινό γράψιμο μειώνει δραστικά το άγχος, βοηθάει αποτελεσματικά στην κατάθλιψη και χτίζει αυτοεκτίμηση αλλά και υγεία.
  6. Γράψε τους Στόχους σου: Ξεκίνα να γράφεις όλα αυτά τα πράγματα που θέλεις να κάνεις σε ορίζοντα μήνα, εξαμήνου, έτους αλλά και δεκαετίας. Βάλε χρώματα και φωτογραφίες στο ταμπλό σου, κάνε το ζωντανό για να μιλάει στο συναίσθημά σου. Τοποθέτησέ το σε εμφανές σημείο να το βλέπεις κάθε μέρα. Κάνε τους στόχους σου γραπτούς και μετρήσιμους. Μόνο το 3% των συνανθρώπων μας παγκοσμίως έχει συγκεκριμένους γραπτούς και μετρήσιμους στόχους. Μετρήθηκε η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με το υπόλοιπο 97%. Κάποιες φορές οι έχοντες γραπτούς στόχους είχαν έως x30 φορές καλύτερα αποτελέσματα.
  7. Γίνε πιο Συνειδητός με τον Χρόνο και τις Επιλογές σου: Να επιλέγεις εσύ τα πράγματα κι όχι αυτά εσένα. Προγραμμάτισε τι ώρα θα ξυπνάς. (ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα που ήδη ξυπνάς – αυτή η συνήθεια από μόνη της θα αλλάξει τη ζωή σου) Προγραμμάτισε τι ώρα κι εάν θα ανοίξεις την τηλεόραση και το FB, βγάλε τις ειδοποιήσεις από το κινητό σου (μόνο θα σε αποσπούν) σχεδίασε τι ώρα θα περπατάς, πότε θα παίρνεις τους φίλους σου τηλέφωνο. Η διαφορά ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους είναι ότι τους πολλούς τους επιλέγει η ζωή, ενώ οι λίγοι την επιλέγουν ξεκινώντας από απλά μικρά φαινομενικά ασήμαντα καθημερινά πράγματα. Όταν θα έρθει η ώρα να την κάνεις το μόνο για το οποίο δεν θα μετανιώσεις θα είναι η τηλεόραση που δεν είδες ή τα social που δεν κωλοβάρεσες.

Λίγοι άνθρωποι τη ζουν τη ζωή. Οι περισσότεροι την αποδέχονται. Κι είναι όλα θέμα συνηθειών. Κάποιοι έχουν τις σωστές συνήθειες, κάποιοι όχι. Πόσο καιρό χρειάζονται να χτιστούν οι παραπάνω συνήθειες; Είκοσι μία μέρες. Μετά τις 21η μέρα θα τις κάνεις αυτόματα (όποια επιλέξεις). Τις έχουμε ξεκινήσει σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας της χώρας μας και δουλεύουν εξαιρετικά σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να κάνεις Restart σε κάποια πράγματα στη ζωή σου.

Είναι σαν να τρέχεις στίβο και σε κάποια φάση να χαμηλώσουν τα φώτα. Τι θα κάνουν οι πολλοί; Θα σταματήσουν να τρέχουν. Τι θα κάνουν οι λίγοι; Θα συνεχίσουν να τρέχουν. Όταν ξανα-ανάψουν τα φώτα – γιατί θα ξανα-ανάψουν – οι λίγοι θα είναι μπροστά. Τι θα πουν οι πολλοί; Θα προφασιστούν την τύχη ή τη γνωστή ιστορία με την κατσίκα του γείτονα. Η κατσίκα του γείτονα μπορεί να είναι η δική σου κατσίκα αν το επιλέξεις κι αν φυσικά το δουλέψεις.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο προφίλ του Στέφανου Ξενάκη στο Facebook.

O Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, Το Δώρο, κυκλοφόρησε το 2018 και έγινε #1 Bestseller. Δίνει ομιλίες με τίτλο 13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή. Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 7 και 10, της Αίνειας και της Αύρας.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
20 έργα τέχνης που γιορτάζουν τη χαρά της ύπαρξης στο σπίτι!
My Darling Quarantine: Ένα online φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για την καταπολέμηση του κορονοϊού!