Skip to content

Μεγάλη Εβδομάδα: Οι ταινίες που (δεν) βαρέθηκες να βλέπεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Κάθε χρόνο, τις εορταστικές παραδόσεις των Άγιων αυτών ημερών ακολουθεί κάτι που ονομάζω «πασχαλινές τηλεοπτικές παραδόσεις». Μιλάμε φυσικά για ταινίες με θρησκευτικό ή όχι πάντα περιεχόμενο, δράματα, κυρίως για να αρμόζουν στο mood, Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε, που για κάποιο προφανές και πολλές φορές ακατανόητο λόγο έχει αποφασιστεί να επενδύουν κινηματογραφικά τις Άγιες αυτές μέρες. Φέτος, πολλές από αυτές έχουν αντικατασταθεί από επαναλήψεις σειρών και καθημερινές σαπουνόπερες γι’ αυτό και τους αξίζει τουλάχιστον ένα tribute.

powell

Ας ξεκινήσουμε από τα κλασικά. «Ιησούς από την Ναζαρέτ» (εντάξει αυτό θα παιχτεί και φέτος, είπαμε πια). Η ιστορία γνωστή, ακολουθούμε τον Χριστό από την γέννηση ως την Σταύρωση και την Ανάσταση. Έξι ώρες και είκοσι δύο λεπτά σταθερής κινηματογραφικής αξίας από το 1977.

1297554

«Οι δέκα εντολές». Συνεχίζουμε στα φιλμ θρησκευτικού περιεχομένου με τον Μωυσή να φέρνει από το 1956 τις 10 εντολές, ου κλέψεις, ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις κλπ, με θεϊκή εντολή στον λαό της Αιγύπτου. Τουλάχιστον, η ταινία έχει σημειωθεί στη λίστα με τους περισσότερους κομπάρσους ηθοποιούς (15.000 άτομα, δεν τα λες και λίγα).

406788-lawrence-of-arabia

«Ο Λόρενς της Αραβίας». Με διάρκεια 3 ώρες και 36 λεπτά και ατέλειωτα πλάνα από ατέλειωτες ερήμους. Ένας Βρετανός αξιωματικός, που καταφέρνει να ενώσει και να οδηγήσει τις αραβικές φυλές στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίων των Τούρκων. Μια χολιγουντιανή παραγωγή που δεν αστειεύτηκε, αφού εξασφάλισε συμφωνία με τον στρατό της Ιορδανίας, ώστε να δανείσουν στρατιώτες για τις ανάγκες των μαχών!

Barrabascolor11

«Barabbas» Ο εγκληματίας που ο λαός ψήφισε να αφεθεί ελεύθερος από τον Πόντιο Πιλάτο και η στοιχειωμένη από την εικόνα του Χριστού ζωή του.

Les-Miserables-1998

«Άθλιοι» Αυτοί του 1998 παρακαλώ, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είχαν συνδυαστεί έντονα με το Πάσχα και παιζόταν ευλαβικά κάθε Μ. Παρασκευή βράδυ, ώστε να χάνω χρόνια την αρχή λόγω Επιταφίου, μέχρι που μεταφέρθηκαν Μ. Πέμπτη.

pTtwdWgIyuA

«The Brooke Ellison Story». Δεν ξέρω αν θυμάστε αυτή την ταινία, αλλά συνήθως την βλέπαμε κάθε Πάσχα. Ήταν η ιστορία ενός κοριτσιού που μετά από ένα ατύχημα μένει τετραπληγική, αλλά δεν το βάζει κάτω και παλεύει ενάντια στις πιθανότητες για να πετύχει στην ζωή,  πάντα με την βοήθεια της μητέρας της. Λίγο στενάχωρη αλλά με αισιόδοξο μήνυμα ταινία.

493dd3e6835dda4f05d65e52cce482bb

«The Prince of Egypt» ή αλλιώς «Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου» Είναι ένα κινούμενο σχέδιο του 1998 με την ιστορία του Μωυσή και των 10 πληγών του Φαραώ.  Παιζόταν σχεδόν κάθε χρόνο στην τηλεόραση, κάποιο μεσημέρι μέσα στις γιορτές.

Η ελληνική τηλεόραση μας έχει χαρίσει άπειρες ώρες επαναλήψεων, συμβάλλοντας με παράξενο τρόπο μεν, αποδεκτό δε, στο κατανυκτικό και εορταστικό κλίμα των εορτών. Ας την ευχαριστήσουμε γ’ αυτό, πάντα με καλές προθέσεις, και ας ευχηθούμε καλή διασκέδαση (και καλό κουράγιο) σε όποιους θεατές χωρίς συνδρομητικής τηλεόραση!

Loading...
17 αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά!
Ο βασιλιάς των σπορ απέκτησε το δικό του φεστιβάλ!