Πώς είναι να ζεις με ένα έργο τέχνης;
Αφορμή της έκθεσης UNHOLY QUEST του Μίλτου Δίγκα είναι η τυχαία συμβίωση της επιμελήτριας Σοφίας Ελίζας Μπουράτση με ένα έργο του επί 9 μήνες.
Έμπνευση για την έκθεση αποτελεί και το σπίτι στο οποίο ζει η επιμελήτρια και αποτέλεσε το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται αυτή η σχέση και, ως εκ τούτου, τον χώρο στον οποίο ο καλλιτέχνης δούλεψε για να προετοιμάσει την έκθεση αλλά και τον χώρο στον οποίο θα λάβει χώρα. Το σπίτι αυτό είναι γαλλικό, είναι νεοκλασσικό (1932) και βρίσκεται στην οδό Ολύμπου, απέναντι από το Μπιτ Μπαζάρ, ανάμεσα στη Ρωμαϊκή Αγορά και την ιστορική γειτονιά του Διοικητηρίου.
Ευκαιρία για την έκθεση αποτελεί και η εμπειρία που όλοι βιώσαμε τον τελευταίο καιρό με την καραντίνα, η αναθεώρηση των εννοιών του «μέσα» και του «έξω» και μία ανάγκη να ανοίξουμε ξανά τα σπίτια μας στους φίλους – της τέχνης.
Στην πρόσκληση για μία έκθεση σε ένα σπίτι, αμέσως μετά το τέλος του lockdown και ενώ ο κόσμος μας άλλαξε, ο Μίλτος Δίγκας απάντησε με το UNHOLY QUEST.
«Εκείνη τη στιγμή θα προχωρήσουμε βαδίζοντας μαζί στο μέλλον και στο παρελθόν,
Εκεί, όταν οι σκέψεις μας δαγκώνουν, μιας και έχουν πλέον μορφή, θα χορέψουμε σε εκείνο το σημείο με μια κίνηση μήτε εμπρόθετη μα ούτε προς τα πίσω,
Εκεί, θα δούμε το δρόμο προς τον παγανιστικό κήπο»
Μίλτος Δίγκας
H έκθεση θα λάβει χώρα στην Ολύμπου 59 στον 3ο όροφο (πορτοκαλί κουδούνι) 1η με 5η Ιουλίου 7 – 11 μ.μ. ενώ στις 3 και 4 Ιουλίου θα εκτεθεί στο Pikap (Ολύμπου 57) το έργο που ήταν αφορμή του εγχειρήματος.. μαζί με κάποια UNHOLY στοιχεία του QUEST.
Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας κατά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Παρακαλούμε ελάτε με την πιο ωραία σας μάσκα.
Ατομική έκθεση του Μίλτου Δίγκα
στο σπίτι της επιμελήτριας της έκθεσης Σοφίας Ελίζας Μπουράτση
1-5 Ιουλίου 2020
Ολύμπου 59, 54631 Θεσσαλονίκη
και 3-4 Ιουλίου 2020
To Pikap
Ολύμπου 57, 54631 Θεσσαλονίκη
Ο Μίλτος Δίγκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993, αποφοίτησε το 2018 από την Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.
Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στις εξής εκθέσεις: “Remembering the Past – Building the Future” Kodra Θεσσαλονίκη, Workshop “Inspire” 2012 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη , Workshop performance” Platformans “|2016,Συμμετοχή “Kapani project”με δημόσιο γλυπτό |2016, Ομαδική έκθεση ” 58+26 ” Γεννή Τζαμί |2017,Ομαδική έκθεση “Try Not To Come ” |Tabya Θεσσαλονίκη |2017,Ομαδική έκθεση // R A D O M // : h. 0 1 . 0 0 visual & audio playground |Bερολίνο |2017, Ομαδική έκθεση “I Fell Asleep On The Backseat” 2018 Gallery Art Lab Helexpo Θεσσαλονίκη. H UNHOLY QUEST είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.
Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως ανεξάρτητη θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ αισθητικής και επιστημών της τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και πολιτικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση του σώματος και της σκέψης, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές και ακτιβιστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο (Université du Québec à Montréal 2016-2017) και στη φυλακή (Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, από το 2016). Ζει και εργάζεται μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος. Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη επιμελήθηκε την έκθεση «Τίμιοι Παράνομοι. Πρόσωπo. Ελευθερία. Σιωπή» στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (26.2 με 28.6.2020), μία σύμπραξη 9 καλλιτεχνών με εκπαιδευόμενους του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης στα Διαβατά.