Skip to content

Πρόσκληση συμμετοχής στο φετινό Inspire Project για νέους καλλιτέχνες!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών προσκαλεί νέους καλλιτέχνες να πάρουν μέρος στο εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας του Inspire Project 2020.

Το Inspire Project, που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια στην πρώτη του μορφή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στους χώρους του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.

Η Μαίρη Ζυγούρη είναι η προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα της φετινής διοργάνωσης και πρόκειται να αναλάβει την οργάνωση και την διεξαγωγή του εργαστηρίου, καθώς και να καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες νέοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτεχνική της πρακτική και μεθοδολογία και να εκθέσουν τα νέα έργα που πρόκειται να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με μια σειρά έργων της Ζυγούρη.

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι με τη συμμετοχή 20 νέων καλλιτεχνών πρόκειται να διεξαχθεί 13-19 Ιουλίου 2020. Την εβδομάδα 6-12 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συναντήσεις προετοιμασίας και έρευνας. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων της Μαίρης Ζυγούρη θα πραγματοποιηθούν 22 Ιουλίου-11 Οκτωβρίου 2020. Ο χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου και των εκθέσεων είναι το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ο επιμέρους σημαντικός θεσμός του Inspire Project, το “Βραβείο Inspire” θα αποδοθεί σε έναν καλλιτέχνη, του οποίου η δουλειά, που έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο, διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την εφαρμογή του. Το “Βραβείο Inspire”, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€, θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο του 2020 μετά την ανοιχτή πρόκληση που θα δημοσιευτεί το καλοκαίρι του 2020.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΘΕΜΑ
Το Inspire Project 2020 με τίτλο «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» έχει ως θέμα του τη διερεύνηση των καλλιτεχνικών διαδικασιών σε σχέση με τις site specific performative πρακτικές στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήριο πρόκειται να αναπτυχθεί σε δυο στάδια: το στάδιο της έρευνας, όπου κατά τη διάρκεια δύο διαδικτυακών σεμιναρίων (6-12 Ιουλίου 2020) θα ξεκινήσει  η κατασκευή/σύνθεση ενός συλλογικού αρχείου ονείρου που θα προκύψει από την έρευνα, και το στάδιο της συλλογικής δράσης (13-19 Ιουλίου 2020), όπου, μέσα στο  βιωματικό και συμβιωτικό σεμινάριο, θα αναπτυχθούν οι επιτελεστικές και σχεσιακές πρακτικές στο  επιλεγμένο πεδίο δράσης στην πόλη. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η παραγωγή αυτόνομου έργου από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το οποίο θα προκύψει μέσα από το συλλογικό αρχείο και τις συλλογικές πρακτικές και εμπειρίες. 

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ
Η Μαίρη Ζυγούρη (1973, Αθήνα) ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ (1994-2000). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις καλές τέχνες στο Chelsea College of Art and Design στο Λονδίνο (2001-2003). Στο έργο της ασχολείται με θέματα σχετικά με την ατομική, πολιτική και κοινωνική κρίση ταυτότητας στον σύγχρονο κόσμο ενεργοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα και ιδιαίτερα την performance.

Από το 2001 έχει πάρει μέρος και έχει διοργανώσει πολλά εργαστήρια δημιουργικής διαμονής (residencies), με πιο πρόσφατα: Εργαστήριο δημιουργικής διαμονής “Art Production in Ostend”, Mu.ZEE ǀ Οστάνδη, Βέλγιο (2017) ▪ Πρότζεκτ “Το Περικύκλωμα: Κοκκινιά 1979-Κοκκινιά 2017 \ Μ.Ζ. \ Μ.Κ. (2016-2017)”, με τη συμμετοχή των μαθητών από σχολεία της Κοκκινιάς και της τοπικής κοινότητας, στο πλαίσιο της DOCUMENTA 14, Αθήνα/Κάσσελ (2017) ▪ “Blind Date Sessions”, πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής στο Cittadellarte-Ίδρυμα Pistoletto, Μπιέλα, Ιταλία (2015) ▪ “Ο Λουτρός του Συντάγματος”, Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV), Ιstanbul (2014) ▪ Carnaval/Visual Art residency, I.C.E και Teatro Pubblico Pugliese, Μπάρι, Ιταλία (2014) ▪ Artistic residences, Alig’Art-Future Front Cultural, Sustainable Happiness, Κάλιαρι, Σαρδηνία (2014) ▪ Babnik residency, Whitebox KULTFABRIC, Landeshauptstadt Munchen Kulturreferat, Mόναχο (2013) ▪ Πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής για καλλιτέχνες Viadellafucina, A.I.R., Generazione Creativa by Compagnia di San Paolo, Τορίνο (2013) ▪ Relocate Project, πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 12th Istanbul Biennial (2011) κ.ά. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις της σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο Εργαστήριο
Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές καλών τεχνών που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο Εργαστήριο 
Οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:
• τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (κατέβασέ την από εδώ)
• οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς τους: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά,οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Τα παραπάνω παραδίδονται σε φάκελο έως τις 28 Ιουνίου 2020 στο ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) ή αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] ή αποστέλλονται ταχυδρομικά στην παρακάτω διεύθυνση, με την ένδειξη «Inspire Project 2020».
ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αποθήκη Β1, Λιμάνι
ΤΘ 10758, 54110
Θεσσαλονίκη

– Οι φάκελοι των υποψηφίων δεν επιστρέφονται, παρά μόνο αν ζητηθούν από τους ίδιους.
– Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του Inspire Project 2020, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του MOMus, www.momus.gr, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.

Πληροφορίες: [email protected] & στα τηλέφωνα: 2310 546683 (Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Δόμνα Γούναρη) & 2310 593270, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Mary Zygouri, The Round-up Project: Kokkinia 1979—Kokkinia 2017 \ M.Z. \ M.K. (2017). Installation with digital video, color, sound, 16 min. documenta 14, Palais Bellevue, Kassel

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
«Πάρ’ το Αλλιώς», μια δραστική εκστρατεία συνειδητοποίησης
Δείξε τη μουσική σου στο διαγωνισμό Eleusis Music Stories!