Skip to content

Ξεκινάει το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας σε 17 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Νίκος Καρδαράς

Σπάει το “άβατο” της Αγιορείτικης Κουζίνας για τους Θεσσαλονικείς, καθώς από σήμερα και για δύο εβδομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ειδικά μενού από την κουζίνα του Αγίου Όρους σε 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαυράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι, είναι μόνο τέσσερα από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”.

Ριζότο με άρωμα από γεμιστά

Τι είναι το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας

Το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας είναι μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» που έχει ως στόχο να αναδείξει τη μακεδονική (κλασική ή σύγχρονη) κουζίνα, να κρατήσει ζωντανή τη γευστική της παράδοση, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η αγιορείτικη είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα τόσο πνευματικά όσο και γευστικά με τη μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου, του ανθρώπου που διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους, και με τη δημιουργική συμβολή των σεφ δεκαεπτά εστιατορίων από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν αυτό το δεκαπενθήμερο ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας, διαφορετικά σε κάθε εστιατόριο.

Οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα βασιζόμενοι στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου επιλέγοντας αν θα παρουσιάσουν την παραδοσιακή συνταγή ή αν θα την εκσυγχρονίσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι σεφ θα προτείνουν στο κοινό, ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου set menu, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα mise en bouche από ένα πρωτογενές προϊόν της μακεδονικής γης, ένα πρώτο και ένα κυρίως πιάτο, καθώς και ένα επιδόρπιο, με τουλάχιστον δύο πιάτα του μενού να αναφέρονται στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου.

Βάτος αχνιστός με πατάτα, φασολάκια, καρότο, μαϊντανό και λαδολέμονο

Αυτά είναι τα εστιατόρια που συμμετέχουν:

“Alfredo’s Grand Dining”, Ξεν. Hyatt Regency Casino
Διεθνής κουζίνα με διακριτικές ελληνικές αναφορές
Διεύθυνση: Regency Casino Thessaloniki | Θεσσαλονίκη

“Ambrosia”/ Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki
Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα με αναφορές στην παράδοση
Διεύθυνση: 13ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Περαίας, ξεν. «Hyatt Regency Thessaloniki» | Θεσσαλονίκη

Clochard
Γαστρονομικός κοσμοπολιτισμός με μεσογειακές αποχρώσεις και ελληνική ψυχή
Διεύθυνση: Προξ. Κορομηλά 4 | Θεσσαλονίκη

Το Μανιτάρι
Κουζίνα με έμπνευση από την παράδοση αλλά με τολμηρή προσέγγιση
Διεύθυνση: Θ. Σοφούλη 57, Sofouli Center | Θεσσαλονίκη

Marea Sea Spirit
Σύγχρονη γαστρονομική άποψη μεγάλη ποικιλία από ψαρομεζέδες
Διεύθυνση: Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη 13 | Θεσσαλονίκη

Salonica – Makedonia Palace
Σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον
Διεύθυνση: Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Ξεν. «Makedonia Palace» | Θεσσαλονίκη

The Aficionados
Ανθολογία ελληνικών και μεσογειακών γεύσεων με διεθνές άγγιγμα
Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 105 | Θεσσαλονίκη

Γλυκάνισος
Ψαρομεζέδες με άποψη σε ένα χώρο που απέχει πολύ από τον παραδοσιακό
Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 46 | Θεσσαλονίκη

Μαύρη Χήνα
Ελληνική τοπική κουζίνα σε δημιουργική απόδοση
Διεύθυνση: Προφήτη Ηλία 49 | Θεσσαλονίκη

Dome Real Cuisine, Ξεν. Νikopolis
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα και πιάτα με premium κρέας σε ιδιαίτερες κοπές
Διεύθυνση: Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki» | Θεσσαλονίκη

Grada Nuevo
Εστιατόριο ψαριού με σύγχρονες ελληνικές γεύσεις και τα κλασικά της σχάρας

Thria
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με αναφορές στη Μεσόγειο και διεθνείς τεχνικές
Διεύθυνση: Μαρία Κάλλας 1, Ποσειδώνιο | Θεσσαλονίκη

Karàbourno
Ελληνικές θαλασσινές γεύσεις με προσωπικές πινελιές
Διεύθυνση: Πλ. Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών | Θεσσαλονίκη

Μαϊάμι
Θαλασσινή σύγχρονη ελληνική κουζίνα με κοσμοπολίτικα στοιχεία
Διεύθυνση: Θέτιδος 18 | Θεσσαλονίκη

Μασσαλία
Ευρηματικοί μεζέδες, μαγειρευτά και κρέας στη σχάρα με ελληνικό πρόσημο
Διεύθυνση: Μανουσογιαννάκη 6 | Θεσσαλονίκη

Τα Τρία Γουρουνάκια
Ελληνική κουζίνα μοντέρνα άποψη και διακριτικά μεσογειακά στοιχεία
Διεύθυνση: Καποδιστρίου 7 & Πάικου | Θεσσαλονίκη

Χαρούπι
Κρητικό εστιατόριο με φρέσκια προσέγγιση στις παραδοσιακές συνταγές
Διεύθυνση: Δόξης 4 | Θεσσαλονίκη

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός Πάνος Κουτρουμπούσης
O Vassilikos επιστρέφει 6 χρόνια μετά με νέο δίσκο!