Skip to content

“Look Up Here, I’m In Heaven” | O David Bowie μέσα από τους στίχους του!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 ο Bowie μετουσιώθηκε από τον άνθρωπο που έπεσε στη γη, στον Starman που περιμένει στον ουρανό. Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Brixton για να τραγουδήσουν το Starman και να τιμήσουν τον άνθρωπο που άλλαξε τη μουσική. Οι αινιγματικοί, γοητευτικοί, συναρπαστικοί στίχοι του που μαρτυρούν την ιστορία του ανθρώπου, που έπεσε στη γη, αντηχούν ακόμα στο μυαλό και την καρδιά μας. Για να τιμήσουμε τον άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο μας, επιλέξαμε τους καλύτερους στίχους του και γράψαμε μερικές λέξεις για την ποιητική τους μαγεία.

Ο Bowie στην τελευταία του κυκλοφορία, ουσιαστικά τραγουδά για τον αναπόφευκτο θάνατό του. “Look up here, I’m in heaven”.  Ακούγεται οδυνηρό, τρομακτικό μα απελευθερωτικό ταυτόχρονα. Ο ίδιος προετοιμάζεται για τη θνητή του απελευθέρωση μετά από τη 18μηνη μάχη του με τον καρκίνο. Το αντίστοιχο video clip που κυκλοφόρησε μόλις 3 ημέρες πριν το θάνατό του, τον απεικονίζει σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, με τα μάτια του να καλύπτονται από επιδέσμους. Μεγάλη έξοδος με ένα μεγάλο album.


Βερολινέζικες τριλογίες, πειραματισμοί και η έμπνευση από ένα φιλί κάπου κοντά στο Τείχος. Κοιτώντας από το παράθυρό του Hansa Studio ο Bowie είδε δύο φιγούρες να φιλιούνται. Ο Tony Visconti και η τότε κοπέλα με το φιλί τους έδωσαν την ιδέα για την ιστορία ενός τραγουδιού που έμελλε να γίνει ύμνος. Εμείς εναντίον του κόσμου. Εμείς, που μπορούμε να γίνουμε ήρωες για μια ημέρα. Πραγματική συναισθηματική ορμή, αγνός ρομαντισμός και ένα “Heroes” που υπάρχει πάντα εκεί για τους ήρωες και τους αντιήρωες.


Πέντε χρόνια μέχρι το τέλος της γης. Οι άνθρωποι έχουν μάθει τα δυστοπικά νέα που έφεραν οι “All the Young Dudes” και έχουν βγει στους δρόμους και φαίνονται απεγνωσμένοι. Ο Ziggy παρατηρεί την κατάσταση, χωρίς όμως κάτι να του προκαλεί έκπληξη. Η ολότητα του The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And Spiders from Mars είναι μια υπέροχη αστρική ιστορία που περιγράφει επίγεια ζητήματα.  


11 χρόνια μετά τη γνωριμία μας με τον Major Tom του Space Oddity, ο ίδιος βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ το όνειρο των ‘60s μοιάζει να καταρρέει από την τρέλα και τους εθισμούς. Είναι ή δεν είναι το sequel του Space Oddity; Ο Major Tom πρωταγωνιστεί στη δική του πτώση; Ο David Bowie έχει χαρακτηρίσει το “Ashes to Ashes” ως τον «επιτάφιο» των ‘70s!


Μια φράση για τη φάση του David Bowie στο Los Angeles. Μια φράση σχεδόν ειρωνική, ίσως σκληρά πραγματική, οριακά κωμική. Το Station to Station έχει την εμφάνιση του Thin White Duke, πολλά ναρκωτικά και χαώδεις σκοτεινές καταστάσεις που μεταφέρθηκαν σε αυτό το πολυσυλλεκτικό και -για πολλούς- αριστουργηματικό album.


O Bowie είχε δηλώσει πως ακολουθεί τη συγγραφική μέθοδο που ακολουθούσε και ο Burroughs. Αποσπασματικές λέξεις και εικόνες αποτελούσαν το έναυσμα για την έμπνευσή του. Πολλές φορές οι στίχοι του ήταν συνειρμικοί άλλες φορές περιγραφικοί πάντοτε όμως ευρηματικοί. Όπως και στην περίπτωση του “Rock n Roll Suicide”.


H γοητεία που ασκούσε το έργο του Nietzsche, η έννοια της πνευματικότητας και της θρησκείας αλλά και της πολιτικής αποτυπώνεται στον -σχεδόν- παράδοξο ρεαλισμό των ονειρικών στίχων του Hunky Dory. O Bowie δηλώνει: “I’m not a prophet or a stone age man, just a mortal with potential of a starman.


O Major Tom καλεί γη ή κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Η μαγεία και η γοητεία του διαστήματος, το αίσθημα της αποξένωσης και η ανάγκη για ένα μακρινό ταξίδι αναλύονται στο θρυλικό Space Oddity, την εποχή που έγινε, ο άνθρωπος έκανε ένα μικρό βήμα και η ανθρωπότητα ένα πραγματικά μεγάλο!

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Το Mindspace σε προσκαλεί στο πρώτο και καλύτερο Κυριακάτικο Party της χρονιάς!
Daemonia Nymphe: Ένα ελληνικό συγκρότημα φέρνει την αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα στη σκηνή.