Skip to content

Βρεθήκαμε στην ξενάγηση της αναδρομικής έκθεσης του Βούλγαρου εικαστικού Luchezar Boyadjiev!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μπορεί η επίσκεψη στο μουσείο να μην είναι η πρώτη επιλογή για να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου στην πόλη κατά το καλοκαίρι, αλλά η ξενάγηση σε μία έκθεση σύγχρονης τέχνης προσφέρει κάτι πιο ξεχωριστό: την αφήγηση μίας ιστορίας με πρωταγωνιστές το δημιουργό και τα έργα του, τη διάδραση με το ξεναγό και τους επισκέπτες, άγνωστες λεπτομέρειες και μία οπτική που δε θα σου αποκαλυπτόταν ποτέ με μία απλή παρατήρηση.

Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε το έργο ενός σημαντικού σύγχρονου καλλιτέχνη και να απολαύσουμε την ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση που φιλοξενεί το Momus – Μουσείου Συγχρόνης Τέχνης. Μια διαφορετική πρόταση για τις νωχελικές μέρες του καλοκαιριού στην πόλη, η ξενάγηση και η περίηγηση στην πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Βούλγαρου εικαστικού Luchezar Boyadjiev (Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ).

Με αυτή, λοιπόν, την εμβληματική έκθεση υποδέχεται ξανά το κοινό το Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικής Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ – HELEXPO) από τις 30 Ιουνίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, που γεννήθηκε και μένει στη Βουλγαρία, ο Boyadjiev ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που έθεσε τα θεμέλια της σκηνής της σύγχρονης τέχνης στη Βουλγαρίας στη δεκαετία του ’80.

Με εκτεταμένη διεθνή παρουσία, ο Boyadjiev διακρίνεται για την κριτική του στάση απέναντι στην τοπική (βαλκανική) και διεθνή εικαστική σκηνή, ενώ τα έργα του αποτελούν μέρος μουσειακών, εταιρικών και ιδιωτικών συλλόγων σε όλο τον κόσμο. Η αμφισβήτηση των παραδοσιακών συμβόλων της εξουσίας και της θρησκείας σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις και η συνδιαλλαγή του παρελθόντος με το παρόν διατρέχουν ολόκληρο το έργο του.

Κεντρικό ρόλο στην έκθεση έχει η συνομιλία Δύσης – Ανατολής στο αστικό περιβάλλον που αλλάζει από την πτώση του σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες και την επέλαση του δυτικού τρόπου ζωής και προτύπων. Μέσα από τη φωτογραφία και το installation, ο Boyadjiev κατέγραφε την κλίμακα της ιστορικής αλλαγής έτσι όπως τη βίωνε και ο ίδιος στην πατρίδα του.

Η αποστειρωμένη εκπαίδευση ως ιστορικού και θεωρητικού στην Ακαδημία της Σόφιας, η αιχμηρή προσέγγιση της θρησκείας μέσα από τις παραδόσεις και την εικονογραφία της χώρας του, η μελέτη της σχέσης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου χώρου, η κατασκευή ουτοπιών μέσω ιδεολογιών είναι μερικές από τις βασικές θεματικές που καταπιάνεται η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991 – 2019» αναδεικνύοντας έναν ανήσυχο, πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη είναι η χρήση διαφόρων εικαστικών μέσων: από το σχέδιο στη φωτογραφία και από το installation στο video παρουσιάζεται ένα καλλιτεχνικό έργο τριάντα ετών που περιλαμβάνει από τις ιστορικές αλλαγές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και τα σύγχρονα ενδιαφέροντα του Boyadjiev για την αστική ζωή και την οικολογία.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μέρος μεγαλύτερου προγράμματος του Momus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε σχέση με τα Βαλκάνια τους καλλιτέχνες και το περιεχόμενό τους.

Ξεναγήσεις: Από την Τρίτη 30 Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 12.00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τον συνεπιμελητή της έκθεσης Θοδωρή Μάρκογλου παρουσία και του ίδιου του καλλιτέχνη. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2310 240002 και το [email protected] με στόχο να τηρηθεί ο αριθμός max. 10 ατόμων.

Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφαλείας της δημόσιας υγείας. Συστήνεται η χρήση μάσκας από τους συμμετέχοντες.

Loading...
Το «Σινεμά με Θέα» επιστρέφει!
Για όλο τον Ιούλιο, βλέπουμε σινεμά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση!